Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Schommelstoel

 1. #1

  Schommelstoel

  Ik ben voor mijn zus een schommelstoel aan het maken volgens een bouwplan van Lee Valley. Na wat wikken en wegen heb ik geen multiplex genomen, maar beuk. Vrijwel alle stukken zijn gebogen, maar nu ben ik op zoek naar tips en trucjes om de holle vormen het beste uit te steken. Ik zaag de stukken eerst uit en werk ze daarna af met beitel en schaaf. Een schuurrol heb ik niet, en is voor mij eigenlijk ook niet de bedoeling. Met een scherpe beitel gaat het prima, alleen het onderste deel van holle delen (en ook de scherpe hollingen zoals één van de stukken op de foto) stellen wat problemen doordat het hout daar gemakkelijk uitbreekt of dat de beitel te diep gaat. Die stukken doe ik nu met een houtsnijguts. Dit gaat goed, maar zijn er andere mogelijkheden?

  Mathieu]
  Afbeelding 044.jpg[/attachment]
  http://www.leevalley.com/en/shopping/Ad ... px?p=54913

  Attached files

 2. #2

  Re: Schommelstoel

  Je kan er een rasp voor gebruiken, en de wat flauwere bochten lukken ook met een haalmes en spookschaaf wel.

  Arthur

 3. #3

  Re: Schommelstoel

  Ik zou hier een spookschaaf voor gebruiken.
  Of met een decupeerzaag een mal maken en die vervolgens gebruiken met een copieerfrees.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Spookschaaf

 4. #4

  Re: Schommelstoel

  Ik weet niet helemaal wat je precies uit wilt hollen, maar dit is ook een optie:


  Van oa Baptist: http://www.baptist.nl/webwinkel_prod...24&detail=true

  Ik gebruik ze veelvuldig, fantastisch spul.

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Schommelstoel

  houthasses, bestel je deze bij baptist?

  http://www.chainsawcarvingtools.eu/documents/home.html

  dit is een hele goede optie hiervoor. jeroen heeft dit gereedschap naar nederland gehaald, voornamelijk voor eigen gebruik, later voor de verkoop. toen dit bekender werd in nederland heeft baptist het opgenomen. neem anders eens contact op met jeroen. misschien mag je zelfs even langs komen in zijn werkplaats. je weet dan echt niet wat je ziet!!

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Schommelstoel

  De scherpe krul ga je zo te zien niet lukken met een spokeschaaf. Je kunt ook mbv een rondhout of pvc pijp en schuurpapier een radius schuren.
  Wat ik wel eens doe is een pvc pijp doorzagen en op de juiste radius zetten en met schroefjes vastzetten. Met klosjes ertussen kun je de radius ook vergroten.
  Schuurpapier er om een en schuren maar.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Lembeke
  Berichten
  291

  Re: Schommelstoel

  Heb je een lintzaag?

 8. #8

  Re: Schommelstoel

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rickkoorman
  houthasses, bestel je deze bij baptist?
  Jazeker, ik ken de man. Ik heb destijds ook via hem m'n schijfjes gekocht.
  Ik dacht ik gebruik even de Baptist link ter gemak, maar wellicht was zijn
  webwinkel beter geweest, want Baptist heeft geld zat. :P

 9. #9

  Re: Schommelstoel

  Alvast bedankt voor de tips. Aan de rasp had ik nog niet gedacht. Is zeker bruikbaar voor de korte krul. De tip met het pvc buisje voor het schuurwerk is nieuw voor me en ga ik zeker proberen. Maar het schuren laat ik aan mijn zus over. De spookschaaf heb ik al geprobeerd, maar ging niet goed. Maar dat ligt waarschijnlijk aan het schaafje, is niet veel soeps. Moet nog eens tussen de spullen van mijn vader kijken, want die had er geloof ik ook één. Die schijf is denk ik er wat over voor deze werkjes. Zal zeker prima gaan, maar lijkt me niet echt voor precies te werken. Geeft dit trouwens een fijn oppervlakte, of zijn ze verkrijgbaar in verschillende korrel? In de werkplaats van de avondschool staat een lintzaag, maar dat is op dit ogenblik meer branden dan zagen. Is erg bot. Maar zagen gaat ook uitstekend met de decoupeerzaag.
  Een mal maken en met een kopieerfrees (of zoals de schrijnwerkers hier zeggen: op de toupie tegen de boom) is een optie, maar de mal moet ook gemaakt worden, en de meeste stukken zijn slechts twee keer nodig. Maar het handwerk gaat me goed af, en het is een goede oefening die ook voldoening geeft.
  Maar ben eigenlijk vooral op zoek naar enkele tips om het uitsteken van het onderste deel van een holling zonder inscheuren te kunnen uitvoeren.Nog iemand goede raad?

  Mathieu

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: Schommelstoel

  Hallo Matthieu, mooi project heb je onderhanden! Misschien wel leuk voor je om eens naar het werk van Sam Maloof te kijken. Hij is de gothfather van de schommelstoel. Die modelleert hij met lintzaag (niet aan te bevelen) en met de rasp!

  Zie bijvoorbeeld: http://www.woodworkingblueprints.net...m-maloof-1982/

  Succes! Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top