Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20

Onderwerp: Coping saw

 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Coping saw

  Als goedwillende amateur loop ik in Amerika regelmatig tegen technieken aan die ik in Nederland niet ken. Het kan heel goed zijn dat de profs die technieken al jaaaaaren gebruiken maar daar ben ik me dan niet van bewust.
  Eén van die technieken is "coping", het pasmaken. Dit wordt veel toegepast bij kroonlijsten maar het kan bij veel meer profielen worden toegepast. De wat grotere kroonlijsten bestaan uit stroken hout met aan één kant het profiel. Ze worden onder een hoek tussen muur en plafond bevestigd. Om een hoek te maken heb je twee mogelijkheden, onder verstek of "coping". Omdat het profiel onder een hoek wordt bevestigd is dat een vrij lastige zaak. Met het verstek zagen bestaan hele theorieen met dubbele verstekken, ondersteboven op de verstekzaag.
  Met coping wordt het iets simpeler. Je laat één stuk tot in de hoek doorlopen en maakt de aansluitende lijst er op aansluiten. Je moet dan wel die tweede lijst pasmaken. Bij een rechte hoek kan je het profiel in de juiste hoek in de verstekzaag zetten, bij een 90° hoek onder 45° een verstek zagen en op de zaaglijn met de coping saw hier haaks op het contra-profiel uitzagen. Ik heb een mal gemaakt om de profielen in de juiste positie te kunnen bewerken.
  Ik heb dit veel proefondervindelijk moeten uitvogelen. Ik stond veel met modellen te hannesen voordat ik ook meer een zaag in het hout zette.

  Ik hoop het proces met wat foto's beter uit te kunnen leggen. Het voorbeeld is niet mooi afgewerkt, het is alleen bedoeld voor de uitleg. Om het duidelijker te maken heb ik de profiel in de correcte stand gefotografeerd, dus erboven zit het plafond.
  De coping saw is een flink uit de kluiten gewassen figuurzaag.

  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Coping saw

  Hier de foto's van de coping saw.

  Attached files

 3. #3

  Re: Coping saw

  Hoe kom je aan die zaag en vooral, hoe kom je aan die zaagjes?

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: Coping saw

  Zo'n zaag is gewoon bij de Arnhemse snoepwinkel te koop. Daar heb ik de mijne toen tenminste besteld.
  De techniek ben ik ook eens tegengekomen op een amerikaanse DIY site. Hadden er alleen een andere naam voor die ik niet meer kan herinneren. Maar hier in Europa heb ik dit nog nooit in de praktijk gezien.

 5. #5

  Re: Coping saw

  Deze techniek voor het zagen van kroonlijsten word hier bijna nooit toegepast, het is onder andere om deze verstekken te kunnen zagen dat de Kapex en dergelijke zo multifunctioneel zijn ontworpen.
  Heb je geen Kapex of iets dergelijks ter beschikking dan word de hoek gewoon afgeschreven, en met de handzaag word dan het verstek gezaagd. Even passen, eventueel nog enkele halen met het blokschaafje en klaar is kees.

  De techniek van het contraprofiel passen we wel toe bij het plaatsen van vloerplinten, omdat je met deze methode de hoek mooi sluitend kan zagen, zelfs als de plinten wat onderuit staan, of de hoek niet mooi haaks is. En omdat het veel sneller werkt in dit geval, time is money

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Coping saw

  Bij een uitwendige hoek, op een keuken bv moet je de lijst alsnog in verstek zagen, toch?
  Als je met een geplastificeerde lijst werkt zoals bij keukens vaak het geval is, krijg je dan (bij een inwendige hoek) met copyzagen een mooi resultaat?
  Worden houten plafond lijsten nog vaak toegepast, ik ken eigenlijk meer de lijsten van schuim die je met speciale kit bevestigt? (buiten de rechttoe/rechtaanplinten dan)

  mvg, bjorn

 7. #7

  Re: Coping saw

  In België werden dergelijke kroonlijsten veel toegepast bij de afwerk van dakgoten voornamelijk langs de straatkant, aan de achterzijde was (is) er meestal een rechte bakgoot.
  Heb in de loop der jaren dan ook ettelijke binnen- en buitenverstekken aangezaagd, gewoon op het dak met een kapzaag.
  Binnen worden (werden) deze lijsten regelmatig gebruikt als kroonlijst op massieve kasten, bij keukenkasten Engelse stijl, etc. maar raar of zelden als afwerk van een geschilderd plafond, wel bij plafonds in Eiken, Ceder, Kastanje, etc.. hier ben je wel verplicht om een houten kroonlijst te gebruiken.
  Maar tegenwoordig moet alles recht en strak :cry: de uitdaging verdwijnt.


  Mvg,

  André

 8. #8

  Re: Coping saw

  Bij dakgoten heb ik de sierlijsten ook wel verwerkt, maar dan heb je bij het gemiddelde huis ook meer uitwendige hoeken dan inwendige :lol:
  Op school heb ik leren standhoeken uittekenen, voor hoek,- en kilkepers. Dit zou je ook kunnen gebruiken om lijsten "plat" te zagen. Heeft Baptist geen hulpstuk in de webwinkel staan voor het bepalen van de standhoek, veritas hoekinstelmal voor lijsten, heb even gekeken. Is me niet precies duidelijk hoe dat ding werkt, maar volgens mij is hij bedoelt om lijsten plat te kunnen zagen.

  mvg, bjorn

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Coping saw

  Met een verstekzaag, die een dubbele verstek kan zagen, kan je kroonlijsten met enige oefening netjes in verstek zagen. In Amerika wordt meestal een kroonlijst (crown molding) toegepast waarbij de achterkant onder een hoek t.o.v. de muur staat. Deze zgn. spring angle is 45° of 52°/38°, waarbij de hoek tussen de muur en de achterkant.
  Er bestaan diverse computerprogramma's waarbij je de hoek in het verticale en horizontale vlak kan berekenen. Je legt dan het profiel met de achterkant op de zaagtafel en het verstek wordt op de juiste manier gezaagd. Je geeft op of het een binnen- of buitenhoek, eventueel het aantal graden als het afwijkt van 90°. Dan geeft het programma op welk deel, links of rechts, je op de tafel legt. Je stelt beide verstekhoeken in en zagen maar.

  http://www.ehow.com/video_4417863_cut-i ... r-saw.html

 10. #10
  Er bestaan diverse computerprogramma's waarbij je de hoek in het verticale en horizontale vlak kan berekenen.
  Waar zijn die programma's te vinden?
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top