Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  450

  Draaibank JET JWL 1236

  Ik ben een beetje uitgekeken op mijn draaibankje, de HBM450. Te weinig vermogen, matige kwaliteit van de onderdelen (afgebroken verstel-hendeltjes, gebroken leunspaan-as en niet echt stabiel bij wat grotere werkstukken.

  Mijn oog is nu gevallen op een Jet JWL-1236, (deze: http://www.baptist.nl/webwinkel_prod...62&detail=true ) maar nu de vraag, zijn er hier mensen met ervaringen over deze bank, hoe is de kwaliteit, de motor en het merk in het algemeen? HBM heeft een soortgelijke bank, de HBM1100, is de kwaliteit hetzelfde of is dit slechts een chineese (goedkope) imitatie? En waar komt het merk JET eigenlijk vandaan? Ik kom er niet echt uit op internet...

  mvg
  Patrick

 2. #2

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Hallo Patrick.
  Een boeiende zoektocht in wat soms wel een doolhof lijkt.
  Bij mijn weten is JET een Amerikaans bedrijf. De importeur zit in Utrecht http://www.vdhbv.nl.
  Mijn eerste machine was een "woodlathe", waarvan men zei dat het een Australisch product was. Hij komt overeen met de JET 1236. Deze machines worden onder verschillende merken en kleuren aangeboden. Bij voorbeel ook het goedkope spul van GUDE. Mijn ervaring met die machine was dat de schakelaar en de variomatic niet stofdicht waren wat herhaaldelijk tot storingen leidde. Bovendien vond ik het onderstel onvoldoende stabiel en de beitelsteun in twee delen is ook niet echt handig. Bovendien hebben deze machines een schroefdraad van 1.8 TPI, waarbij een adapter wordt geleverd naar de nu gebruikelijk draad van M33. Dit is de standaarddraad waar tegenwoordig bij alle hulpstukken van wordt uitgegaan. Toen bleek dat het houtdraaien goed beviel ben ik overgestapt op de JET 3520B en kocht later de kleinere Vicmarc 100V.
  Bij mijn zoektocht kwam ik de volgende zo te oordelen goede machines tegen:
  woodfast M305X bij http://www.willyvanhoutte.be
  teknatool - nova 1624 bij http://www.drechselbedarf-schulte.de (forumlid "woodworker" heeft hem)
  JET 1220V bij http://www.vdhbv.nl
  Wil je meer dan kom je boven de €1000,-- b.v. de Vicmarc 100V voor ong.€1500,-- bij http://www.dns.de of de Killinger 1400 bij http://www.killinger.de - ook heel goed.
  Of je moet je kans afwachten op een tweede hands.
  De grote JET en de Vicmarc kun je proberen in Lemmer.
  Mocht je vragen hebben stuur maar een pb.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  450

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Hallo Jan,

  Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Bij het beter bekijken van mijn HBM450 blijkt dit ook een machine van "Woodlathe" te zijn volgens het originele type plaatje. (onder de HBM sticker)

  Het is wel de bedoeling dat ik er op vooruit gaat dus dat wordt nog even doorsparen voor een Teknatool, hier lees ik alleen lovende reacties over. Tot die tijd vermaak ik me op de HBM. Met wat aanpassingen is het een prima draaibankje maar voor groter draaiwerk ongeschikt (lees: niet stabiel)

  De aanbieding om een keer in je werkplaats te komen kijken neem ik graag aan maar dat zal niet op korte termijn zijn gezien de afstand

  mvg
  Patrick

 4. #4

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  JET is een US merk, vrijwel alles dat JET op de markt brengt komt echter uit Taiwan. De meeste klonen (of ze nou Scheppach, HBM, Lombardo, Perform, of wat dan ook heten) komen uit China (veelal uit dezelfde fabriek). Zo is de HBM 450 in feite een MC1018, geproduceerd door (voor zover ik heb kunnen achterhalen) Laizhou Manufacturing Co., maar ook door tal van andere Chinese aanbieders op de markt gezet - veelal zijn dit Chinese handelshuizen. Mijn ervaring met de 1018 en vergelijkbare producten is dat ze niet noodzakelijkerwijs slecht zijn (geldt voor veel Chinese producten) maar dat de afwerking minder is dan vergelijkbare Taiwanese en Japanse producten, en dat de QC/QA in China veel te wensen over laat tenzij je er zelf als importeur/opdrachtgever met je neus bovenop staat.

  Wie er van wie kopieert is niet duidelijk, zelf denk ik dat zowel de Taiwanese bankjes als de Chinese kopieën zijn van een en hetzelfde originele voorbeeld.

  De Taiwanese klonen zijn gemiddeld genomen beter afgewerkt, consistenter van kwaliteit en beter ondersteund dan de Chinese; daar staat een fors prijsverschil tegenover. Merk wel op dat als de Chinese apparaten door een 'duur' merk onder eigen naam verhandeld worden, ze vaak ongeveer net zoveel kosten als de Taiwanese variant, zonder dat er verschillen in apparaatkwaliteit zitten tussen de dure en goedkope Chinese bankjes. Wel heb je met zo'n 'duur' merk vaak betere service.

 5. #5

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Helemaal mee eens Henk.
  Ik was gisteren nog even in het magazijn van http://www.vdhbv.nl (de importeur van Jet) in Utrecht.
  Daar werd ik gewezen op het verschil in verpakking Taiwan (europese standaard) -China (kapotte pallets/verpakking). Tevens werd gemeld dat ook Jet steeds meer machines uit China laat komen vanwege het prijsvoordeel. Bij 1236 van Jet en de woodlath die ik had heb ik de indruk, dat b.v. het bed bij Jet beter is geslepen of nabehandeld. Ook kan er verschil zitten in motoren.
  Het Australische bedrijf Woodfast ontwikkelt b.v. zelf kleine en heel grote draaibanken maar laat het gietwerk van b.v. de Woodfast M305X doen in China. Ik heb de indruk dat motor en electronica in Europa/Austratië zijn gemonteerd, want deze machine voldoet aan hoge eisen met zijn drie fasen (krachtstroom) motor die electronisch is afgeregeld voor 220V.
  vr.gr. Jan Pranger
  http://www.arstorno.nl

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  299

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Voor zover ik weet is Jet Zwitsers

 7. #7

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Ja, Jet waarschijnlijk wel. @Jan, ik mag hopen dat die Woodfast motoren westers zijn, want ik vind het prijsverschil tussen de 'normale' versie en de vario-versie wel heel fors ;-)

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  450

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  De kwaliteit is ook niet zo heel belabberd als je de basis bekijkt. Het bed, de vaste en losse kop is niets mis mee op wat scherpe randjes hier een daar na.Maar de "losse" details zoals hendeltjes, exentrische klem stangetjes van zowel de leunspaan als de losse kop en de lagers zijn matig of slecht.

  Ik ben een aardig poosje bezig geweest om nieuwe hendeltjes te maken, de klemstangetjes goed passend te krijgen, de scherpe randen weg te krijgen de pinole van de losse kop beter gangbaar te krijgen en de volgende stap is de lagers vervangen en een stabiel stalen onderstel te maken om het geheel wat "rustiger" te krijgen.

  Nu vind ik dit persoonlijk niet erg en wel leuk om dit te fabriceren maar als beginnend houtdraaier zonder enige kennis van metaal, techniek en het juiste gereedschap loop je vrij snel vast met dit soort bankjes.

  Eigenlijk komt het hier op neer dat ik voorlopig nog wel even met de "gemodificeerde" HBM450 blijft draaien en ga sparen om een "echte" draaibank te kopen.

  mvg
  Patrick

 9. #9

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Ik ben ook begonnen op een HBM 450 (een rooie) — eigenlijk niet helemaal waar, ben begonnen op een Proxxon poppenhuisbankje... Ik zal niet zeggen dat t een excellente draaibank is, maar voor het geld is het zeker niet verkeerd. Heb er ook aardig wat accessoires bij. De mijne is wel een verzamelaarsexemplaar, want hij heeft een #1 morse conus in de kop en een #2 conus in de pinole...

  Ik heb nu een Nova 1624-44 maar de HBM gaat zeker niet weg: die kan nl met de auto mee en de Nova niet.

 10. #10

  Re: Draaibank JET JWL 1236

  Ik als beginneling heb een Woodfastje M305 gekocht ook een Chinees maar tot op heden geen problemen ermee. Ik denk dat het een leuk bankje is om mee te beginnen. Mocht het leuk blijven kan er altijd een "betere/grotere aangeschaft worden hou ik het woodfastje er gewoon bij.
  Niet alles uit China is slecht toch, "sambal bij"
  Gr

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top