Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  Een strakkere vorm voor de verandering. Al heb ik lekker wel gesmokkeld door de rand ongelijk te maken. Helemaal gedaan met de haakse slijper en afgewerkt met Danish oil, schellak en mijn Tung/poly brouwseltje. Door de stukken spinthout aan de zijkant erg fraaie lichte en donkere contrasten! Ik heb ook wat geëxperimenteerd met subtiel figuren inbranden zoals je kan zien. Ben er wel tevreden over, het voegt wel wat toe (al kan de tekenkwaliteit omhoog natuurlijk, maar dat is oefening).
 2. #2

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  ziet er mooi uit je zou niet zeggen dat je dat met een slijptol heb gemaakt

  groeten bas

 3. #3

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  Nou nou dat ziet er geweldig uit.
  En dat met een haakse slijper, haast niet te geloven.
  Handvaardigheid bezit je in ieder geval wel.
  Op deze manier spaar je in elk geval een draaibank uit, zo'n ding kost wel wat geld.
  Erg knap gemaakt, petje af.
  Toch nog wel netjes geschuurd he.
  Ad

 4. #4

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  @ Bas en Ad,

  Dank. En voor de duidelijkheid, uiteraard heb ik niet alleen de freesschijven gebruikt, die gaan hooguit tot 'korrel' 20, maar daarna tot korrel 1000 geschuurd met speciale steunschijven van extra zacht schuim. Dat is het mooie, je kan bijna alles met één apparaat. Ik ben nog wel benieuwd wat nou sneller zou gaan, een schaal met de draaibank of op mijn manier. Vermoed dat de draaiers veel sneller zijn in schuren, maar dat ik tijd goedmaakt met de vorm snel uit het hout halen. En nog een reden waarom ik liever de slijper gebruik is dat ik niet zo gebonden ben aan ronde vormen. Als het moet kan ik zelfs vierkante schalen maken.

 5. #5

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  Hallo Houthasses

  Als ik kijk naar wat ik een bal in wording noem, en ik kijk wat er in Groningen met de slijpschijf allemaal mogelijk is dan moet ik mijn technieken drastisch aanpassen.

  Weer een toppertje.

  HG Hugo

 6. #6

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  dat krijg je volgens mij met een draaibank absoluut niet voor elkaar. petje af

 7. #7

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  Mooi werk Houthasses! Het blijft zo fascinerend om te zien hoe het ene forumlid met allerlei precisie gereedschap en tekeningen tot een mooi resultaat komt en dat een ander met 1 stuks gereedschap, veel vaardigheid en gevoel voor vorm op zijn eigen wijze ook tot een heel mooi resultaat komt.

  jaap

 8. #8
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  houthasses, het lijkt also de voet er a-centrisch onder zit. dit spreekt mij enorm aan. hoe is de wanddikte? lijkt niet overal hetzelfde te zijn, bewuste keuze geweest?

 9. #9

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  Mooi stukje werk met als resultaat een mooie vorm, die ook op de draaibank kan worden gemaakt - het zgn. ovaaldraaien. Maar met de slijptol gaat dat veel vlotter omdat je voor ovaaldraaien hulpstukken nodig hebt of een zware draaibank voor excentrisch draaien d.w.z. het bevestigingspunt steeds een beetje opschuiven zodat rond ovaal wordt. Best te proberen op de draaibank maar dan met kleine schaaltjes.
  Je kunt natuurlijk ook de schaal eerst roken met amoniak en daarna oliën.
  Door de spint ontstaat een mooi licht/donker effect. Of zwarten met staalwol/azijn. Omdat spint minder looizuur bevat zal dit licht blijven en het kernhout donker. Eveneens een prachtig effect!
  Trouwens houtdraaiers gebruiken ook wel de slijptol/frees om hout weg te nemen uit langwerpige vormen b.v. eerst een visblaasvorm draaien - deze splitsen en daarna uithollen. Ik heb dat gezien bij Helga Becker in Steinheim (Dld).
  Maar die excentrische voet (zo lijkt het) maakt het helemaal tot een kunststukje.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 10. #10

  Re: Nieuw: Eliptische schaal uit Eik

  weer eens wat anders dan een ronde schaal, ik moet zeggen dat ik dit erg leuk vind, wel lastig te maken, lijkt mij.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top