Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Festool keuze

 1. #1

  Festool keuze

  Geachte forum leden.

  ik zit er over na te denken om een nieuw zaagtafel te kopen en denk dat het een festool wordt. Alleen binnen het merk festool zijn ook veel verschillende mogelijkheden. Het moet een zaagtafel worden in het beginnen voor het afkorten en het langzagen en misschien later uitbreiden. wat kunnen jullie adviseren of wat zijn de verschillen of plus punten min punten van de volgende 3 machines.

  - Cms met ts 55
  - mft 3 tafel (wat is er allemaal nodig om hem tot een zaagtafel te maken)
  - precisio (moet het dan gelijk de hele set zijn of kan het met de basistafel)

 2. #2

  Re: Festool keuze

  Ligt er maar helemaal aan wat je wil gaan doen. De CMS is heerlijk voor mobiel werken, maar ze hebben geen trekzaag (ideaal voor afkorten) oplossing meer in de CMS. Dan moet je er een dure schuiftafel bijnemen (ook wel fijn). De MFT is eigenlijk ook erg fijn (ook prima mobiel mee te werken). Dus als het allemaal mobiel moet zou ik zeggen CMS en MFT.

  Semi-mobiel of weinig ruimte zeker voor de precisio gaan evt aangevuld met MFT. Precisio is gewoon fijn en als je er toch in gaat investeren dan de hele rimbam.

  gewoon stationair, wegblijven van festool als zaagtafel en investeren in een goede stationaire zaag machine (Hammer?).

  Voordeel/nadeel van CMS is wel dat je er meer apparaten in kan zetten en een complete systeemoplossing hebt wat je eigenlijk vastbind aan Festool. Qua precisie vergt het veel geduld en goede afstelapparatuur (zuivere haak en een goede rechte balk) om alles precies haaks in te stellen. Qua zaagdipete ben je beperkt tot 50 mm of 70mm afhankelijk van de keuze van de zaag.

  En als ik opnieuw zou kunnen kiezen dan denk ik toch aan een preciso 70 (ik hobby op zolder van een rijtjeshuis dus een Hammer is een no-go, die krijg ik niet boven), maar die basis was er toch wel bijgekomen voor frees en decoupeer (figuurzagen) en die MFT idemdito.

  Ik doe erg veel met die MFT.

 3. #3

  Re: Festool keuze

  Het is mooi spul dat van festool alleen zo duur. ik denk aan een mft tafel en daar bepaalde machines bij kopen

 4. #4

  Re: Festool keuze

  Had ik nog een vraag over de mft tafel. als ik het goed begrijp kan ik elke machine bv bovenfrees op de tafel monteren of heb ik het mis?

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Festool keuze

  Wat betreft de trekzaag, ik heb van een timmerman begrepen dat je veel beter kan gaan voor de ts 70 (hij had/heeft ervaring met beide).

 6. #6

  Re: Festool keuze

  Over de MFt. Op de MFT monteer je geen machines. je zet er werkstukken op vast waar je de machine langshaalt.... Maar ja op de MFT kan je ook een werkstukklemmen zodat je het kan frezen.

  Over de ts75 of ts 70 zoals je 'm noemt. Dat is geen trekzaag! CMS systeem heeft geen trekzaagmodules meer zoals ze dat wel op de basis hadden. Als je een trekzaag wil dan moet je naar de precisio of een oude basis op de kop tikken met trekzaagmodule en een ATF55. festool vind dat de schuiftafe op de cms prima is om het trekzaag functionaliteit te vervangen blijkbaar. en waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in.

 7. #7

  Re: Festool keuze

  Ik heb een CS70 maar gebruik de trekzaag vrijwel nooit.
  De roltafel en lengteaanslag worden wel erg veel gebruikt.

  Maar overall ben ik wel gigantisch tevreden met de CS70. 1 van mijn meest gebruikte gereedschap.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Aug 2009
  Locatie
  St Pieters Leeuw , België
  Berichten
  118

  Re: Festool keuze

  ik heb een mft met cms basis aangebouwd

  http://www.festool.be/NL/Products/Pa...MFT-3-MFT-3-VL


  daarin kan je dan de verschillende cms modules plaatsen.

  ik heb ook een kleine paneelzaag ( elektra beckum pk250 ) en sinds ik de mft heb gebruik gebruik ik de paneelzaag( bijna ) niet meer

 9. #9

  Re: Festool keuze

  - Cms met ts 55

  De ts 55 is wat beperkt in zaagdiepte. Ik weet niet of je veel in bijvoorbeeld 45 graden wil zagen ? Zo ja, de ts 55 moet je dan onder de tafel instellen. Het is wat dat betreft niet echt gebruiksvriendelijk maar dat is ook logisch, de ts55 is tenslotte gewoon een crikelzaag die onder een tafel wordt gemonteerd. Voordeel is wel weer dat je de ts 55 dus ook gewoon als cirkelzaag kan gebruiken. ipv de ts55 kan je overigens ook een ts75 nemen. Die is weer zwaarder en heeft ook wat meer zaagdiepte. Nadeel van een CMS is ook nog dat je een wat beperkte werkruimte hebt maar dat is natuurlijk volledig afhankelijk van wat je er mee wil zagen.

  - mft 3 tafel (wat is er allemaal nodig om hem tot een zaagtafel te maken)

  Je hebt de MFT/VL nodig om hier een zaagtafel van te maken. Daar kun je dan weer CMS modules in hangen. Eigenlijk heb je dan dus hetzelfde als een CMS alleen met een groter werkblad. Dezelfde voor en nadelen zijn hier weer van toepassing.

  - precisio (moet het dan gelijk de hele set zijn of kan het met de basistafel)

  Ook weer afhankelijk van wat je wil zagen. Grote dingen ? Dan heb je toch wel wat uitbreidingen nodig. De precisio is er overigens wel weer in 2 versies. Ook dat is weer afhankelijk van hoe groot je denkt dat je werkstukken gaan worden die je wil zagen.


  Het is dus erg lastig om je advies te geven. Alle drie de opties hebben zo hun voor en nadelen en ook aan de Festool gereedschappen mankeert wel eens iets / hebben zo hun eigenaardigheden wat voor jouw wel of niet van belang kan zijn. (klein voorbeeld, een MFT kan niet aan een Precisio gekoppeld worden)

  succes

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Festool keuze

  k heb zelf een precisio, de kleinere versie. als ik opnieuw zou kiezen dan had ik zeker de grotere versie gekozen. toch wat meer vermogen. maar als ik echt een werkplaats had en niet op mijn zolder sta te klungelen dan zijn er nog meer keuze's. mooi felder oid??

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top