Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: gatsteekbeitel

 1. #1

  gatsteekbeitel

  In een catalogus ben ik een gatsteekbeitel tegengekomen. Kan iemand mij vertellen hoe dit ding werkt en welke machine hiervoor benodigd is? Gewoon nieuwsgierigheid.

 2. #2

  Re: gatsteekbeitel

  Op een gatensteekmachine :lol:
  Ik wist er een andere benaming voor maar die schiet me even niet te binnen... (mortiser in het Engels)

  Het is een machine waarbij je (de machines die ik ervoor gebruikt heb tenminste) twee verstelbare assen hebt, en een beitel/boor die draait.
  Het werkstuk klem je op de tafel, vervolgens gebruik je de hefboom om de boorkop naar het werkstuk je brengen en zodoende gaten maakt. De assen beschikken over twee moeren die je kan verplaatsen om de boor tussen twee punten 'vast' te zetten, bijvoorbeeld van 5 tot 10 cm horizontaal, en tot 3cm diepte. vervolgens maak je (langzaam) links een gat, rechts een gat, en zoveel mogelijk ertussen. Daarna begin je voorzichtig met het verwijderen(frezen) van de dammetjes tussen de boorgaten door van links naar rechts te gaan en dan weer een paar mm dieper om dat steeds te herhalen.

  Zo eindig je met een mooi gat wat ideaal is voor bijvoorbeeld pen en gat verbindingen.
  Door een aanslag op de tafel is het ook zeer geschikt om series af te werken, dan stel je de machine eenmalig in en kan je op elk stuk op exact dezelfde plek een gat maken.

  Je hebt ook volautomatiche machines, werken hetzelfde maar dan druk je op een knopje en gaat het een stuk sneller.
  Let wel op dat het gevaarlijke machines zijn (in mijn ogen even gevaarlijk als een freestafel) omdat de boor/beitel door blijft draaien, en de machines waar ik op gewerkt heb deden er zo'n 30 tot 60 seconde over totdat het stilstond. Geen losse mouwen, geen loshangend haar en je handen nooit voorbij te tafel laten komen ! De volautomatische bleef trouwens constant in beweging en gaf de gebruiker zo'n 10 seconde om een werkstuk los te maken en de volgende te plaatsen voordat de boorkop weer terug kwam als je 'm tussendoor niet uitschakelde.

 3. #3

  Re: gatsteekbeitel

  Pepijn,
  Bedoel je misschien een langgatboormachine.
  Maar daar worden langgatboren, en geen beitels op gebruikt.
  Maar mogen jullie een automatische machine gebruiken die geen enkele beveiliging tegen ongewenst aanraken heeft? Normaal hoort zo een machine een tweehandsbediening te hebben zodoende dat de machine niet kan bewegen als je niet op beide knoppen tegelijk drukt.
  Sjeng, misschien een afbeelding of link van die beitels?
  Zal het heel wat duidelijker maken

 4. #4

  Re: gatsteekbeitel

  ik denk dat hij een machine bedoeld waar deze dingetjes in gaan.  die kan namelijlk vierkante gate maken.

  Ik heb op youtube gezien dat iemand die dingen gewoon los gebruikte door eerst een afgetekend gat voor te boren met een handboor en daarna met zo'n beitel ding (zonder boortje erin) met een hamer een vierkant gat te maken. leek wel te werken. is wel lang geleden dus ik heb geen link.

  Attached files

 5. #5

  Re: gatsteekbeitel

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mathieu
  Bedoel je misschien een langgatboormachine.
  Maar daar worden langgatboren, en geen beitels op gebruikt.
  Dat zou de naam inderdaad kunnen zijn, maar ik weet het niet 100% zeker.
  En om eerlijk te zijn, hetgeen wat ronddraaid heb ik nog nooit goed bekeken, dus ik weet niet of het een beitel of een boor is (vandaar dat ik beitel/boor hierboven zei, liever 50% goed dan 100% fout).

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mathieu
  Maar mogen jullie een automatische machine gebruiken die geen enkele beveiliging tegen ongewenst aanraken heeft? Normaal hoort zo een machine een tweehandsbediening te hebben zodoende dat de machine niet kan bewegen als je niet op beide knoppen tegelijk drukt.
  De handmatige machine had één knop, de aan/uit knop.
  De automatische machine had er twee, een aan/uit knop en een noodschakelaar.
  Er is bij de automatische wel een kapje wat deels boven de boor hangt, maar dat zal nooit veilig genoeg kunnen zijn aangezien je vingers kunnen buigen. En bovendien, veilig werken staat bij mij bovenaan, een beetje dollen is leuk, maar als er machines in de buurt zijn verwacht ik van iedereen dat ze serieus zijn, in een seconde tijd kunnen nare dingen gebeuren als je niet oplet.

 6. #6

  Re: gatsteekbeitel

  Tweehandsbediening is werkelijk dat je de twee knoppen gelijktijdig moet indrukken. Dus als de machine beweegt, kunnen je handen enkel op de knoppen zijn. En er kan nog een extra beveiliging op de knoppen zitten waardoor je ze werkelijk gelijktijdig moet indrukken. Dus één knop vastzetten gaat niet. Uiteraard horen dollen en machines niet samen, maar zoals jezelf aangeeft, een ongeluk is snel gebeurd (en ik kan er van meespreken!).

 7. #7

  Re: gatsteekbeitel

  Lukt me niet om een afbeelding te plaatsten, maar wanneer je op onderstaande link klikt zie je een foto van wat ik bedoel.

  http://www.rekord.nl/index.php?page=sho ... &Itemid=55

 8. #8

  Re: gatsteekbeitel

  Deze beitels zijn bedoeld voor een gatensteekmachine, het is eigenlijk de opvolger van de kettingsteekmachine. Je kunt deze machine zien als gemechaniseerde uitvoering van het handmatig gaten hakken.
  Dat deze machine nog niet eerder op dit forum ter sprake is gekomen komt denk ik doordat het nogal wat kennis vraagt om hem goed in te stellen en daardoor niet veel gebruikt word door de forumleden, terwijl er toch heel snel en heel zuiver gaten mee te maken zijn, zelfs gaten met een spatpen uitsparing in één keer.
  hier onder een link naar een afbeelding van deze machine.

  http://www.tweedehands.nl/bouw/gereedsc ... 03554.html

 9. #9

  Re: gatsteekbeitel

  ".... Dat zou de naam inderdaad kunnen zijn, maar ik weet het niet 100% zeker.
  En om eerlijk te zijn, hetgeen wat ronddraaid heb ik nog nooit goed bekeken, dus ik weet niet of het een beitel of een boor is (vandaar dat ik beitel/boor hierboven zei, liever 50% goed dan 100% fout)...."


  Er is nochtans een groot verschil in werking tussen beide soorten machines.
  Bij een langgatboormachine word gebruik gemaakt van een draaiende BOOR, bij een horizontale of verticale beitelboor of gatensteekmachine maakt de BEITEL een oscillerende pendelbeweging.

  Gereedschapskennis is (zou) toch een essentieel onderdeel moeten zijn bij de opleiding. ik versta bovenstaand citaat dan ook niet goed, wil je werken met een machine dan moet je toch weten met welk snijgereedschap je aan de slag gaat, dat is primaire (basis) kennis. Gebruik dus niet klakkeloos de machine, maar kijk wat die doet en waarom ie het doet, leer de machine kennen.

  Mvg,

  André

 10. #10

  Re: gatsteekbeitel

  Veritas heeft sinds kort een echte handbediende (of beter gezegd: hamerbediende) gatsteekbeitel.

  Arthur

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top