Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  draad door houten kandelaar krijgen

  Hallo,

  Ik heb 2 houten kandelaren waarvan ik graag een lamp van wil maken.
  Nu dacht ik dat de kandelaren hol waren, echter dit is niet het geval.
  De kandelaren zijn 78 cm hoog, nu is dus mijn vraag hoe krijg ik gaten in de kandelaren zodat er een draad in kan voor de verlichting? Zijn er houtbewerking bedrijven die dit kunnen boren of kan ik zelf boren?
  Zoja, wat voor boor heb ik nodig en heb ik genoeg aan een gewone Makita boormachine?

  Mvg

 2. #2

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Misschien maak je een kans met een slangenboor van 40cm lang. Moet je wel rustig en recht kunnen boren een kolomboormachine zou dam wel lekker zijn... je moet dan vanaf twee zijden in boren anders ga je het nooit halen.

 3. #3

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Zou je wat foto's kunnen posten? Dat maakt de oplossing vinden zoveel makkelijk.

  Idd denk ik ook een slangenboor, en daarna wellicht een forstner boor als je meer ruimte nodig hebt. Dit vraag wel wat vermogen, dus een kolomboormachine is noodzakelijk. En vaak materiaal lossen als je zo diep boort!

  Ik meen dat er ook verlengstukken te koop zijn voor boormachines, ik kan me alleen niet meer herinneren waar. M'n pa laste gewoon zelf een staaf aan de boor, maar er moet een betere oplossing zijn.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Dit lijkt veel op het boren van kanonslopen. Indertijd werden daar zgn. kanonboren voor ontwikkeld. Grof gezegd bestond de boor uit een lang cilindrisch deel met aan de voorkant een enkele snijkant en een ruimte om de spanen op te vangen. Er werd eerst voorgeboord en met de kanonboor nageboord op het uiteindelijke kaliber. Het lange cilindrische deel zorgde er voor dat de boor niet ging verlopen. Om wrijving te verminderen werd er rijkelijk gesmeerd, meestal door een kanaal in de lengterichting van de boor.
  Ik denk dat je met speedboren snel gaat verlopen omdat je totaal geen geleiding hebt. Als je een speedboor van een verlenging kan voorzien en een meedraaiende bus met dezelfde diameter als de boor op de verlenging kan vastmaken vrij dicht bij de kop boots je het effect van een kanonboor redelijk goed na. Door de draaiende bus krijg je geen wrijving met het hout. Het klinkt als een hele operatie voor een paar gaatjes maar op een lengte van 78 cm kom je snel door de zijkant heen.
  Een andere methode is met een stalen pijp van de gewenste diameter. Vijl aan de kop tanden, natuurlijk in de goede richting, lijn het geheel goed uit en begin met boren op een hele lage snelheid. Door de tanden iets naar buiten te laten uitsteken (enkele tiende mm) krijg je wat vrijloop en daardoor minder wrijving. Je zal steeds de houten kern moeten verwijderen en het zaagsel verwijderen.

 5. #5

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  in twee zagen met een lintzaag, ruimte uitfrezen en terug lijmen is geen optie?

  bert.

 6. #6

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  hallo dewbrinkman

  In mij werk kom ik dit wel vaker tegen, voor het wegwerken van kabels door bv gebinten. Bij de beter gereedschapswinkels kan je speed boren kopen van 6 /8 /10/12 mm kopen tot wel 80 cm lang. Ook kan je daar nog eens verlengstukken bij kopen. Ik gebruik ze wel eens om door een deur heen te boren.vanuit de slotkast tot aan de scharnieren. Een waarschuwing:als er een knoestje oid in de kandelaar zit dan kan de boor heel gemakkelijk verlopen en dan verpruts je de kandelaars. Van 2 kanten boren is ook nog een optie. Voor dat je gaat boren eerst maar eens oefenen in een paar stukken proefhout.

  Hartelijke groet Hugo

 7. #7

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Ben het helemaal met hugo de armadaman eens en timmertje zei het ook al. De wat betere ijzerwarenwinkel heeft lange speedboren, of een verlengstuk te koop. Een kandelaar van bijna 80 cm hoog zal een redelijke diameter hebben, een beetje met beleid op de elektrische handboor, moet dat wel goed komen!!

  jaap

 8. #8

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Zag bij toeval een filmpje van een (waarschijnlijk goedkoop) apparaat om lange gaten te boren. Zou zo niet iemand weten die dat in Nederland heeft, misschien Buitelaar :lol: :lol:

  http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>


  jaap

 9. #9

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Hallo dewbrinkman

  Dat was ik even vergeten maar Jaap herinnerde me er net aan . In de schuur heb ik nog een machientje voor deze klus staan. :lol: :lol:

  Hartelijke groet Hugo

  PS : Het boren van die gaatjes doe ik zelf altijd met een accu tol. Gewoon op het gevoel en je ogen goed gebruiken

 10. #10

  Re: draad door houten kandelaar krijgen

  Kan de kandelaar uit elkaar?
  Past `ie`misschien in een grote draaibank,er zijn draaibanken met een holle as
  waardoor je kunt boren (beperkte diameter)
  groet Bouk

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top