Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Hallo,

  Ik heb een tafel besteld van oud iepenhout. Nu is hij onbewerkt dus ik denk dat ik er iets aan moet doen voordat het eerste bord spaghetti bolognese eroverheen gaat en hem voorgoed verknalt.. ik kan me niet voorstellen dat dat niet tussen al die rustieke nerven in gaat zitten en erin dringt. Ik heb nog een bus blanke parketlak op waterbasis dat hout nauwelijks donkerder maakt. Is dat een goed idee?
  Overigens, het materiaal lijkt totaal niet op de tafel van guido.

  Vriendelijke groet,
  Cory

 2. #2

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Cory, mijn antwoord is simpel, blanke kleurloze parket lak is het beste product wat je maar kunt gebruiken om je tafelblad te beschermen, vergeet andere oplossingen.
  Ik heb hetzelfde gedaan met de tafel in mijn woonkamer, nooit geen nare plekken meer op het tafelblad, zo de kleinkinderen kunnen rustig morsen op het tafelblad, ben er heel tevreden mee!!
  Ad
  Oh voor ik het vergeet, van harte welkom.

 3. #3

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Ook van harte welkom Cory, lak is inderdaad een redelijk onderhoudsvrije afwerking, maar het lijkt toch altijd een beetje plastiekerig. Als het mooi hout is, zoals iepen, is een afwerking met Osmo hardwax olie ook een hele fraaie. Is ook duurzaam en ook bedoeld voor het beschermen van houten vloeren. Als een lakafwerking beschadigt (waar je vaak achter komt als er al wat vocht in is doorgedrongen) dan ben je wel verplicht alle lak van de tafel te schuren en opnieuw te lakken. Een olie afwerking is veel gemakkelijker te herstellen en is ook na vele jaren met een doekje olie (en eventueel fijn staalwol) weer mooi te krijgen. Wat is het verschil van jou tafel met die van Guido??

  jaap

  Ps, wie weet wat voor een prachtig patina een bord spagetti bolognese op een iepen tafel achterlaat; of een mooie herinnering wordt aan een fijne avond!?!

 4. #4

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Hoi,

  Bedankt voor de reacties

  Naar mijn herinnering is het hout lichtbruin/grijzig met zeer diepe grote nerven, terwijl de tafel van guido licht geel/oranje oogt. Iets tussen deze twee kleuren in:

  Maakt hard-wax het niet veel donkerder?
  Ik zal in ieder geval eerst proeven doen op de achterkant van het blad, compleet met tomatensoep tests .

 5. #5

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Ik ben een echte hardwax olie fan, gebruik eigenlijk alleen maar dit spul voor al mijn massief houten meubelen. De kleurloze matte of zijdeglans hardwaxolie van Osmo voldoet mij prima.
  Essen, esdoorn, eiken en zelfs mahonie blijven mooi op kleur en worden bijna niet donkerder.

  Kor

 6. #6

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Ik heb gelukkig nog wat tijd voor de tafel bezorgd wordt . Heeft er iemand ervaring met deze skylt-lak? http://www.fairwood.nl/Skylt-lak-houten ... arket.html
  Het zou een "onbehandeld" look krijgen en zelfs iets bleken.

  EDIT: halleluja, het kost 50 euri (per liter).

 7. #7

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Hallo,

  De tafel is inmiddels bezorgd, en het is me gelukt om hem zonder rugbreuk gemonteerd en op zijn plek geinstalleerd te krijgen! Ik schat hem op meer dan 40 kg, ik kon hem nét, door er met met volle gewicht aan te gaan hangen, omgekieperd krijgen. Op de bijgesloten handleiding stond dat hij met een sealer moest worden behandeld; zij noemden houtzeep. Op de een of andere manier dacht ik toch dat hij beter bij de rest van de meubelen zou passen als hij blank werd gelakt, ondankt het "plastic" effect. Hij was namelijk wel erg rustiek, anders dan in de winkel waar waarschijnlijk een perfect exemplaar tentoongesteld stond. Daarna heb ik er nog wat boenwas in gewreven om de nerven iets donkerder te maken, behalve in de kopse kanten die anders te donker zouden worden. Ik geloof dat het wel een mooie tafel is, hij is licht goudbruin met grote ronde diepliggende sprookjesbosnerven, maar ik moet er nog erg aan wennen, omdat ik altijd rond, wit-met-glas heb gehad.

  Vriendelijke groet,
  Cory

 8. #8

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  Ik ben eigenlijk vreselijk benieuwd waar dit "hergebruikte" hout vroeger voor kan hebben gediend?

 9. #9

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken

  We zijn nu wel erg benieuwd naar het resultaat.
  Kan je een foto laten zien van de tafel?
  Ik hoop dat je veel plezier hebt van de nieuwe tafel.

 10. #10

  Re: Onbewerkt oud iepenhout tomatensoep-proof maken
  De kleur op de foto is niet correct; het is geliger, goud-achtiger bruin. Ik heb de boenwas er inmiddels weer vanaf gehaald want ik vond hem toch wat vreemd glimmen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top