Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1
  Athanor
  Guest

  Mijn oude omslagboor

  Tot mijn verrassing komt mijn broer deze week met een plastic tas met m'n oude omslagboor en een aantal slangeboren aanzetten. Kwam van een uithoek op zijn zolder...... Het is gereedschap waar we als tienerjongens in de jaren zestig mee werkten toen we onze zeilschouwen bouwden. Had al eens bij mijn zus gevraagd of zij nog gereedschap uit het ouderlijk huis had liggen, maar dat leverde niets op.

  Mooi oudjaarscadeau hoor!

  Fons


  Attached files

 2. #2

  Re: Mijn oude booromslag

  Heb ook nog zo'n stuk antiek liggen. Werkt uitstekend met scherpe boren, en je hebt wat meer controle dan met een boormachine.

  ...........Maar een elektrische is zoooo makkelijk..

 3. #3

  Re: Mijn oude booromslag

  Prachtig Athanor! Als ik wat ouds in mijn handen heb of zie, denk ik onwillekeurig ook de mensen die het allemaal voor mij gebruikt hebben, en in jouw geval weet je dat.
  Maar nu een ander mysterie; toen wij vroeger onze zeilschouwen bouwden?? Kun je daar niet es wat meer over vertellen??

  jaap

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: Mijn oude booromslag

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap
  Maar nu een ander mysterie; toen wij vroeger onze zeilschouwen bouwden?? Kun je daar niet es wat meer over vertellen??

  jaap
  Als daar belangstelling voor is -gezien jouw reactie wel- dan maak ik daar eens een afzonderlijk topic van onder de "scheepsafdeling". Maar dan ga ik eerst even speuren naar de oude foto's. Geïllustreerde topics zijn toch wel gewild merk ik. Dus: even geduld en wordt vervolgd!

  Fons

 5. #5

  Re: Mijn oude omslagboor

  Fons, een leuke vonds.
  Moet ook nog zo'n oude handboor ergens hebben liggen met die slangen boren, die kwamen uit de oude gereedschapskist van mijn opa.
  Heb als 16 jarige daar wel eens met een metaalboor daarin gaten geboord in metalen strippen, gewoon met het ronde handvat tegen de borst en drukken en draaien maar tot je een gat in het metaal had, na afloop had ik dan wel een rode ring op mijn borst van het drukken, maar ook een gat in het metaal. Heb toen een metalen bok gemaakt voor mijn tekenbord, waar ik jarenlang plezier van heb gehad.
  Ad

 6. #6

  Re: Mijn oude omslagboor

  Handige dingen hoor. Vorig jaar nog wat gaten in mijn werkbank mee gemaakt. Was oorspronkelijk van mijn vader, en dateert (vermoed ik) uit eind jaren 50, begin jaren 60.

  Attached files

 7. #7

  Re: Mijn oude omslagboor

  Toevallig heb ik van de week bij mijn oma oud gereed van mijn opa opgehaald. Daar zaten een stuk of 20 van die slangeboren bij. Nou hebben al die boren een vierkant taps toelopend uiteinde (net zoals op foto), die ik natuurlijk niet op een normaal boormachine kan gebruiken. Weet iemand of daar een universeel verloop stuk voor is, zodat ik deze wel gewoon kan gebruiken, of dat ik naar oude boormachines moet gaan zoeken, die wel grip hebben op die 4-hoek?

 8. #8

  Re: Mijn oude omslagboor

  Mijn ervaring met dit type boor is dat een boormachine vastslaat. De schroef aan het uiteinde van de boor trekt zich te snel het hout in. Met de hand, met zo'n booromslag, kan je dan wel voldoende kracht zetten om het hout te verspanen, maar een boormachine trekt dat niet. In elk geval de mijne niet :-)

  Kijk even op Marktplaats, daar sterft 't van die booromslagen.

  Arthur

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top