Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Schaal uit Taxus

 1. #1

  Schaal uit Taxus

  Vandaag de draaibank nog eens aan het werk gezet, een tijdje geleden van iemand vier dikke rollen Taxus gekregen, en die stukken smeekten als het ware om ze te draaien
  Nu is Taxus een heel prettige houtsoort om mee te werken, de draad mag nog zo warrig zijn, toch kan je het stuk heel mooi glad draaien, en afwerken.
  De stukken bevatten wel veel schors ingroei, wat dan ook goed te zien is aan de wand van de schaal.
  De buitendiameter is 300mm geworden, terwijl de wanddikte verloopt van bovenaan 15mm naar het midden 8mm terwijl de bodem ook 15mm geworden is. Door de ingegroeide schors is de wand onderbroken, maar door de wanddikte wat dikker te houden ging het draaien toch zonder problemen.

  De Schaal word afgewerkt met Tungolie, er staan al vier lagen op, morgen volgen nog een paar lagen.

  Mvg,

  André

  Attached files

 2. #2

  Re: Schaal uit Taxus

  Mooie forse schaal André!
  Vooral de bredere rand heeft een goede verhouding tot de "scheur". Hiermee komt de schorsingroei in balans met de rest van de schaal. Proficiat!
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 3. #3

  Re: Schaal uit Taxus

  Ja Andre, ik vind het ook een beauty van een schaal, maar goed dat je hem een stevige wanddikte gegeven hebt.
  Ad

 4. #4

  Re: Schaal uit Taxus

  Taxus, de houtsoort die om de nummer 1 positie vecht met Gouden regen. Prachtige kleuren.
  Ik probeer altijd stukken wit spinthout te laten staan ter contrast, dan knalt het oranje er nog beter uit. Wel oppassen met de toxiciteit natuurlijk, dus voor 'deeg kneden' is de schaal niet geschikt. Dat levert gelukkig wel weer meer opties op tot afwerken.

  Mooi robuuste schaal André, stukken schors in het hout maakt het veel interessanter om naar te kijken.

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Schaal uit Taxus

  robuust!! erg goed in verhouding. dat moet een beste taxus geweest zijn. taxus laat zich inderdaad erg goed bewerken. mooi project

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: Schaal uit Taxus

  Prachtig André! Mooi hout dat Taxus.

  Is dat niet heel link om een stuk hout met zo'n scheur te draaien? Ik krijg het gevoel dat de beitel er zo in kan schieten en zie het handvat dan al tegen mijn kaak slaan :roll:

  Fons

 7. #7

  Re: Schaal uit Taxus

  Beste Tuoh,

  super mooie schaal hoor! Die tekening van het hout, de scheur, de vorm... mooie verschijning!

  Gr. G.A.V.

 8. #8

  Re: Schaal uit Taxus

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Athanor
  Prachtig André! Mooi hout dat Taxus.

  Is dat niet heel link om een stuk hout met zo'n scheur te draaien? Ik krijg het gevoel dat de beitel er zo in kan schieten en zie het handvat dan al tegen mijn kaak slaan :roll:

  Fons
  Daar is geen enkel gevaar voor hoor, door de draaisnelheid voel je de scheur niet eens tijdens het draaien.
  Bij het schuren moet je dan weer wel heel attent zijn of je schuurpapier vliegt in het rond. De buitenkant schuur ik op met gebruikmaking van een dik foamblokje, dat spaart de vingers. De binnenkant van schalen schuur ik steeds à la "power sanding"

  Waar je wel voor moet oppassen bij dergelijke stukken is het onderlinge verband, je moet je er terdege van vergewissen dat er tijdens het draaien geen deel kan loskomen, dus regelmatig de bank eens stilleggen en testen. Soms kan het gebeuren dat er tijdens het draaien verborgen gebreken tevoorschijn komen, en dat kan tricky zijn.

  @Rick, de stukken zijn afkomstig van een omgewaaide Taxus van minstens 150 jaar oud, de stamomtrek onderaan was 45cm maar de stam was jammer genoeg niet mooi rond.

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: Schaal uit Taxus

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Nu is Taxus een heel prettige houtsoort om mee te werken, de draad mag nog zo warrig zijn, toch kan je het stuk heel mooi glad draaien, en afwerken.
  André
  Geweldig mooi geworden, André!
  Ik vind het hout zo lekker aanvoelen ook...niet voor niets heeft het in de wicca/heksen-kringen een heel speciale plaats!

  Een jaar geleden heb ik eens een aantal wat dunnere delen van een taxus gebruikt om van te draaien - lengs ....en dát gaat dus niet met Taxus - ze werden zo krom als afgebrande lucifers... en dat terwijl ze wel 2 jaar hadden liggen drogen. Weet jij of dat komt vanwege die warrige draad? Dat die gaat werken omdat je er de stevigheid aan de buitenkant van af draait?
  Dat was mijn ongefundeerde inschatting.

 10. #10

  Re: Schaal uit Taxus

  Hallo Ariette,

  ik weet niet wat lengs zijn, maar ik vermoed dat het dunne stokjes zijn?
  Taxus is een heel stabiele houtsoort die praktisch nooit vervormd, tenzij je de dunne takken probeert te draaien.
  Een indicatie of de tak vlot kan gedraaid worden of niet is de aanwezigheid van kernhout, zie je op het kopse vlak bruinrood kernhout(hoe weinig ook) dan kan je dat stuk vlot draaien, is er totaal geen kernhout te zien dan kan je problemen ondervinden, je draait dan enkel spint dat nog niet verhout is.

  Bij het draaien van dunne objecten kan het zijn dat je eindigt met een dun werkstuk waar een mix van kernhout en spint in zit, en dat kan fout gaan(kromtrekken) Hier kan die mix soms gaan werken als reaktiehout, dat hangt van het percentage spinthout af. Maar niemand kan hier al vooraf op anticiperen, elk stuk is uniek.
  Om nu zeker geen problemen te krijgen zou ik zoeken naar stukken Taxus waar je het hele werkstuk(je) uit kernhout kan draaien, dan heb je gegarandeerd geen problemen.

  Laat je dus zeker niet ontmoedigen door je ervaring met Taxus, als je met hout werkt leer je elke dag bij, en dat is een proces dat nooit stopt, ondervind ik zelf nog elke dag.


  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top