Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Boenwas verwijderen

 1. #1

  Boenwas verwijderen

  Ik mag een oud schrijfburo opknappen.
  Het heeft verkeerde slotplaatjes, de laden lopen slecht en de poten zitten los. Dat zijn de mechanische dingen daar kom ik samen met een schaaf en een goede fles houtlijm wel uit.

  Maar het bovenblad is helemaal zwart geworden, door oa 100 jaar boenwas etc. Hoe kan ik deze laag smurrie het beste verwijderen en het blad opnieuw in de was te kunnen zetten.
  Op het grote internet buiten dit forum vond ik de volgende 2 oplossingen:
  - terpentijn (geen terpentine) http://www.francobelge.be/meubelonderhoud.html
  - thee http://www.infotalia.com/nl/wonen/hu...ail.asp?id=625

  In het blad zitten wat nieuwe stukken fineer die vermoedelijk bijgekleurd en daarna 'gehout' zijn. Kan je een van bovenstaande methodes zo uitvoeren dat je deze stukjes niet beschadigd.

  Het hele meubel is flink verkleurd aan een kant door de zon, dus zou eigenlijk helemaal weer bijgekleurd moeten worden. Maar ik ben al blij als ik het blad weer wat kan laten glimmen, zonder dingen verder te vernielen.

 2. #2

  Re: Boenwas verwijderen

  Beste arie,

  Je kunt het beste dat buro eens een keer logen ik heb eerder bij een antiek zaak gewerkt en daar deden we alle meubels eerst logen voor we ze deden restaureren en dan opnieuw beitsen of in de was zetten en dan ben je ook die verkleurde plek kwijt.
  Hoop je hiermee van dienst te zijn geweest mvg.Ger

 3. #3

  Re: Boenwas verwijderen

  Logen lijkt me voor notenhout fineer niet de beste oplossing. Volgens mij kan je dan ook opnieuw fineren.

  Maar ik heb een fles terpentijn gekocht, het spul ruikt al naar boenwas en een hoekje geprobeerd. Daarbij wordt de witte katoenen doek rood, dus er lost van alles op. Het oppervlak wordt wat doffer maar ook iets lichter, dus het lijkt te lukken om het zwarte eraf te halen. Zonder dat er fineer loskomt.
  EN volgens mij is het meubel toch eerst in een beits gezet, dus wat ik me afvraag waarom dan toch ook nog in de boenwas? gewoon omdat vroeger alles in de boenwas gezet werd?

  Maar eerst de technische dingen afmaken, zoals nieuwe ladegeleiders maken.

  Attached files

 4. #4

  Re: Boenwas verwijderen

  Dat logen is ook wel heftig voor een antiek meubel.
  Ik vond nog wel een aardig artikel op wiki, misschien staat er wat bruikbaars in.
  http://wiki.answers.com/Q/How_do_you...wood_furniture

  jaap

 5. #5

  Re: Boenwas verwijderen

  Bedankt Jaap, leuk artikel.

  Staat in iedergeval nogmaals in dat je ontzettend voorzichtig moet zijn met strippen, zoals ook een aantal maal in het restauratie boek van Cook staat: patina en kleur geven antiek z'n waarde.
  http://www.baptist.nl/webwinkel_prod...%20restaureren

  Maar aangezien het object waar ik aan werk al voor een deel verpest is door vorige reparaties (zoals spijkers door het blad geslagen om een poot stevigheid te bieden), durf ik wel een beetje te experimenteren met het weer schoner en iets glanzender krijgen van het bovenblad.

  Overigens het uitelkaar halen van oude meubels is erg informatief, aan de manier waarop ze uitelkaar en inelkaar te zetten zijn kan Ikea nog een puntje zuigen.

 6. #6

  Re: Boenwas verwijderen

  Was gisteren bij de Karwei en zag een fles parketwasverwijderaar staan. Leek me een zeepachtige oplossing, maar zou misschien ook je boenwas kunnen verwijderen.
  veel succes.

  jaap

 7. #7

  Re: Boenwas verwijderen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap
  Was gisteren bij de Karwei en zag een fles parketwasverwijderaar staan. Leek me een zeepachtige oplossing, maar zou misschien ook je boenwas kunnen verwijderen.
  veel succes.
  Ik heb bij de schilder een fles terpentijn gekocht (is wat anders dan terpentine). Het spul ruikt al aardig naar boenwas. Vervolgens een hoekje geprobeerd en er lost inderdaad wat van de vettige bovenlaag op. De poetsdoek wordt ook paarsig van kleur, ik neem dan ook aan dat het object ooit in een donkere boenwas gezet is.

  Ben benieuwd wat de bestanddelen zijn van parketwasverwijderaar, misschien wel gewoon hetzelfde spul.

 8. #8

  Re: Boenwas verwijderen

  Dag Arie,
  We hebben een speciale afbijt in ons assortiment ambachtelijke produkten waarmee je heel snel, eenvoudig én veilig oude lagen boenwas, politoervernis en dergelijke van je meubel verwijderd. Kijk eens op http://www.rons.biz onder de knop "politoeren" voor een overzicht van alle produkten en een toelichting op deze "afbijt zonder spoelen". Misschien heb je er iets aan.
  Succes met de restauratie,
  Ron

 9. #9

  Re: Boenwas verwijderen

  Dag Ron,

  bedankt voor je tip, maar ik denk dat ik zo min mogelijk aan de afwerking van het burootje ga rommelen, dat komt wel een keer als ik er meer verstand van heb. Ik doe voorlopig eerst de noodzakelijke reperaties zodat het buro weer stevig wordt.

  overigens, ik was gisteren nog bij de politoer demonstratie, bijzonder interessant.

 10. #10

  Re: Boenwas verwijderen

  hoi arie-

  voor het verwijderen van was kan je ook nafta(koolwaterstof) gebruiken.
  als je weet waar je dat hier kan krijgen hoor ik dat graag...
  als je ook de oude politoer will verwijderen kan dat heel eenvoudig met gedenatureerd alkohool.

  groet
  annette
  http://www.fingerprintfurniture.nl

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top