Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Eikenhouten schappen

  Hallo,

  Iemand heeft mij gevraagd om een eikenhouten boekenkast te maken. Het probleem is echter, dat deze kast 125cm breed moet worden en ik ben bang, dat deze breedte te groot is voor de schappen en deze zullen gaan doorbuigen. De schappen worden plm 120cm breed en 33 cm diep.
  Ik had deze vraag al voorgelegd aan Kor van Kiesvoorhout, maar ik zou graag ook nog de mening willen hebben van iemand die hier ook ervaring mee heeft, of een onderbouwde mening heeft.

  alvast bedankt
  Antoon

 2. #2

  Re: Eikenhouten schappen

  Hoe dik mogen de planken worden. Ik heb ze wel eens op die breedte in mdf gemaakt in sandwich, dwz 2 dunne lagen van 12 mm, met latjes er tussen van 15. Dat levert een superstijf geheel op en dat zou je in eiken ook kunnen doen en dan met nog dunnere lagen, b.v. 10 mm. Ik al eens van iemand wat restpartijtjes tapis parket overgenomen. Dat is massief 10 mm dik. Ik gebruikte het als panelen in paneeldeurtjes, maar je zou er ook prima sandwich boekenplanken van kunnen maken. Veel succes.

  jaap

 3. #3

  Re: Eikenhouten schappen

  Beste Antoon,

  Bij mijn werkgever (lundia) maken we vurenhouten stellingen voor o.a. semi-industrieel gebruik. De schappen in dit systeem worden gemaakt van 18mm masief vurenhout tot een maximale breedte van 120cm. Deze schappen zijn getest. Hierbij is een toenemende gelijkmatige belasting op het schap uitgeoefend. Bij een schap van 120x40cm is de maximaal toegestane belasting bepaald op 80kg. Dit is niet het moment dat het schap bezwijkt, boven deze belasting buigt het schap ontoelaatbaar door.

  Samengevat; bij de vurenhouten schappen die wij maken is een breedte van 120cm en een redelijke belasting geen probleem. Aangezien eikenhout over betere fysieke eigenschappen beschikt zou dit zeker moeten kunnen.

 4. #4

  Re: Eikenhouten schappen

  Hout op zijn "kant" is sterker als plat, vooral kops hout op zijn kant. Golfkarton op zijn kant is ook sterker dan hetzelfde karton plat. Als je een schap maakt kun je deze versterken met een lat op zijn kant er aan de voor en achterkant onder, maar de plaat zoals Jaap die voorstelt, is hetzelfde principe maar dan hout op zijn kant ingesloten.
  Dat is wel een hele mooie sterke oplossing.

 5. #5

  Re: Eikenhouten schappen

  Bijgevoegd een pdf met een verhaal over planken in boekenkasten etc. In dit artikel staat een tabel met belastingen irt verschillende houtsoorten.

  Attached files planken.pdf (935.8 KB)

 6. #6

  Re: Eikenhouten schappen

  Hartstikke mooi Hemski, bedankt!

  ik zat al in mijn polytechnisch zakboekje te bladeren en te zoeken naar traagheidsmomenten, vrije oplegging e.d..
  Dat hoeft nu niet meer, want als je wat verder duikt in jouw pdf dan kom je op een site-onderdeel waar je zelf je doorbuiging kunt berekenen door houtsoort, planklengte, -breedte en -dikte plus belasting in te geven en de doorbuiging krijg je terug.
  Kijk maar op http://www.woodbin.com/calcs/sagulator.htm

  Nogmaals dank.

 7. #7

  Re: Eikenhouten schappen

  Hier nog een goed link http://www.woodbin.com/ref/furniture/shelves.htm

  Bekijk ook even de rest van site. Er staat veel in over maatvoeringen in meubels.
  http://www.woodbin.com/ref/furniture/index.htm

 8. #8

  Re: Eikenhouten schappen

  Hallo Jaap,

  Goede site is dat inderdaad. Heb gelijk de "design guidelines" opgeslagen op mijn eigen pc.
  Ik heb ook nog even zitten kijken mbt mijn probleempje. Ik heb een schap-breedte van 120a125 cm, dus 147 a 149 inch. Da's wel erg breed, en om problemen, lees doorzakken, in de toekomst te voorkomen, heb ik met de klant afgesproken dat we de kast in tweeën delen, dus een middenstijl ertussen.

  Maar voor de toekomst hou ik deze site zeker in de gaten.
  Groet
  Akwadraat

 9. #9

  Re: Eikenhouten schappen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door akwadraat
  Ik heb een schap-breedte van 120a125 cm, dus 147 a 149 inch.
  1 inch = 2.54 centimeters
  dus 120 cm wordt 47, volgens mij moet je even de 1 verwijderen?

 10. #10

  Re: Eikenhouten schappen

  @ arieproduction, dat denk ik ook, anders zijn het loopplanken :lol:

  @ akwadraat, dank je voor alle eer van de link, maar die kwamen toch echt van hemski en tjeerd!!

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top