Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  ronde deurtjes laten scharnieren

  Ik wil zelf een halfrond badmeubelkastje maken, maar hoe of met wat voor soort scharnieren kan ik deze het beste laten scharnieren ?? zie tekening

  Attached files badkamerkastje 2.pdf (25.6 KB)

 2. #2

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Ik denk dat je het beste langs de linkerkant naar boven toe een deel recht kan laten lopen en dan een pianoscharnier toepassen of twee losse scharnieren recht boven elkaar over een recht deel dan de zijkant.

  Een andere optie is door aan de boven- en onderkant een speun te plaatsen en de deur lichtjes naar binnen te laten draaien aan de linkerkant. Hierbij moet je wel rekening houden dat je de planken aanpast zodat de deur open en dicht kan, eventueel een stootrand aanbrengen zodat de planken wat langer meegaan.

 3. #3

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Wil je de deur horizontaal laten openen of schuin omhoog naar links?

  Arthur

 4. #4

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Wat je ook kan doen is het deurtje naar links of rechts laten shuiven m.b.v. bijvoorbeeld een ladegeleider onder en boven.

  mvg,

  wouter

 5. #5

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Een deurtje zoals op de tekening te zien is kan je NIET laten scharnieren, je krijgt het met geen mogelijkheid opengedraaid.
  Ontwerpen goed en wel, maar het moet wel uitvoerbaar zijn, en dat is bij dit ontwerp niet mogelijk.
  Snij als test maar eens een modelletje uit karton en probeer dit te laten scharnieren met een stukje tape, je zal direct zien waar het schoentje wringt.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Met gewone scharnieren draait de deur met het deel van de boog dat zich tussen de scharnieren bevind, tegen de linker zij van de kast.
  Als die oversteek niet TE veel is kan je gebruik maken van potscharnieren van 180°. Deze draaien redelijk ver weg van de kast zelf en laten toe om een redelijke oversteek te gebruiken.
  Zorg ervoor dat de scharnierplaatjes in één lijn staan en de scharnieren zelf dus ook.
  Test eerst hoeveel oversteek die scharnieren toelaten en pas dan ofwel de tussenafstand van je scharnieren aan ofwel de kromming van je kast.

  http://www.vanhoecke.be/media/blum/pdf/ ... rad_nl.pdf

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.743

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Als je de deur volgens de tekening wilt laten scharnieren moeten de hartlijnen van de scharnierpennen in één lijn liggen en moet die lijn minimaal raken aan de buitenbocht van de deur of de kast, net wat het verst uitsteekt. Let maar eens op de achterdeuren van bestelwagens met een wat gebogen achterdeur. Daar steken de scharnieren soms wat raar naar achteren uit.
  Als je een model maakt van karton zie je direct wat kan en wat niet kan.
  Als je het model zo wilt aanhouden kan je naar mijn idee beter een breed scharnier in het midden van de boog zetten of twee scharniertjes vlak naast elkaar.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: ronde deurtjes laten scharnieren

  Of de zijwand dermate construeren, dat deze mee wegschuift om ruimte te maken voor de bolling van de deur. Dan kan je de deur wel laten schanieren.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top