Over aanschaf cycloon spaan-/ stofzuiger voor de werkplaats

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
Dag allemaal,

Ik bezit een HBM200 afzuiger met microfilter. Deze heb ik alweer flink wat jaren geleden gekocht omdat de Robland met stofzak die ik toen bezat heel slecht beviel. De werkplaats zat altijd vol stof. De HBM bevalt beter maar tevreden ben ik niet. Het wisselen van de zak is lastig met die spanband en de aanzuigkracht valt tegen. Er is mee te werken maar ik denk er over om eenmalig nog eens een flinke verbetering door te voeren. Het doel is dan:

- Meer zuigkracht. In potentie ook voldoende om op termijn met een buizenstelsel te gaan werken.
- Nog betere filtering (altijd goed!)
- Makkelijk legen.

Ik lees met bewondering de inspanningen van diverse forumleden om zelf wat te bouwen maar dit is niks voor mij. Ik doe er te lang over. Wat mij ook opvalt is dat het vaak gaat om de kleinere stofzuigers, terwijl ik grotere machines wil aansluiten zoals een zaagtafel, schaafbank, enz. (Hammer C31 combinatiemachine).

Ik beschik over 400V en ook nog op de juiste plek in de werkplaats en ik had mijn oog laten vallen op de JET Cyclone JCDC3. De prijs is wel even slikken maar als het nou echt nuttig is moet het misschien maar. Tenzij . . . . u allen mij er van weet te overtuigen dat dit onzin is.

Zijn kleinere neefje de JET Cyclone JCDC2 zou het wellicht ook kunnen doen. Ik moet nog eens goed nagaan hoe groot de volumestroom echt moet zijn. De buizen die ik mogelijk nog eens wil aansluiten zullen maximaal 8 à 9 meter worden (naar boven, ergens naartoe en weer naar beneden).
Ook de JET Cyclone JCDC1.5 is er nog; de keuze is reuze.

Ik maak zo wel wat reclame voor Jet maar ik heb geen ervaring met (machines van) Jet. Ik maak alleen maar gebruik van een website waar ik makkelijk machines van verschillende prijsklasses kan vergelijken en verder zien ze er niet onaardig uit. Meer kan ik er niet van zeggen. Het hoeft helemaal geen Jet te worden. Is er iemand die zich al heeft laten verleiden tot de aanschaf van een van deze machines?

Ik vond ook de Oneida-Air 2HP V-2000 bij gereedschappro.nl. Mogelijk is deze stukken beter, maar ik zie dat er niet aan af. Hij is wat minder compact gebouwd en dat vind ik een nadeel. Mijn werkplaats is ca. 6 x 4 meter met een hoek van 1 x 1,5 er uit. Niet slecht maar als je wat machines hebt en een werkbank en andere rotzooi, valt het al snel tegen. M.a.w. een compacte stofzuiger is beter voor mij.


Ik vind het merkwaardig dat de kreet HEPA niet voorkomt bij Jet. Toen ik er in de winkel naar vroeg deed het geen belletje rinkelen, maar dat is natuurlijk niet waar. Nu is HEPA voor mij niet heilig zo is het niet, maar het is nu eenmaal een gangbaar begrip geworden. Een goede verkoper weet er op in te haken.
Ik moet het doen met stofklasse H3. Dat staat in ieder geval voor High 3 maar waar de 3 voor staat vond ik niet. Informatie is o.a. gemakkelijk op deze pagina te vinden en dat ziet er niet verkeerd uit.

Ben benieuwd naar jullie (opbouwende) kritieken en aanvullingen. Alvast bedankt,

André
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.048
2.580
Als je serieus wat aan je stofafzuiging wil doen, neem dan eens contakt op met bedrijven die afzuigsystemen voor scholen en de industrie bouwen en leveren. Daar krijg je wel antwoord op je vragen, omdat daar de vakkennis aanwezig is om voor jouw situatie de beste opstelling te ontwerpen. Je kan van een china dozenschuiver op dat gebied nu eenmaal niet veel verwachten.
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
Ok. Nu ben ik niet bang voor spul uit Azië, zolang we onze kwaliteitstandaard maar hanteren. Waar zo'n Jet of Oneida geproduceerd is, maakt mij niet uit. Inderdaad is advies van een specialist natuurlijk goed, maar op dit forum verblijven veel specialisten; hier is veel ervaring aanwezig.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.048
2.580
Ik zal mijn antwoord anders formuleren. Als je meer stofafzuiging wil, kan je een betere machine kopen, of een grotere.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
Ik vind dit een waardevol topic André! Is voor mij ook zeer actueel. Ik ervaar ook al langere tijd problemen met mijn (omgebouwde) Robland 2pk stofagzuitunit. Het filter verstopt nogal snel en de totale zuigkracht is mij veel te zwak. Ik heb wel zitten te denken om er een cycloon tussen te plaatsen, maar denk dat het lapwerk wordt..... ik heb veel vertrouwen in het onderzoek van Bil Pentz en hoe meer ik daar lees hoe minder vertrouwen ik in de standaardoplossingen van Oneida e.d. geloof. Zijn oplossing is wordt alleen maar geleverd door Clear Vue, waarvan ik nog geen Nederlandse dealer ken. Maar dat betekent dat ik zelf aan de slag moet met het maken van installatie met een cycloon en dan een veel krachtiger blower moet kopen of een waaier en die ik met een elektromotor in een slakkenhuis bouw. Alternatief is dat ik een grote supercycloon uit China zie te krijgen en die in de configuratie combineer. Tot nu toe heb ik die nog niet op AliExpress kunnen vinden, wel het kleinere model, maar die heeft onvoldoende capaciteit voor een >4pk motor.

Wat mij betreft dus een mooi topic om met jullie hierovervan gedachten te kunnen wisselen!

Fons
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
Bedankt voor de bijval Fons. Als ik de tijd kan vinden, wil ik nog weer eens wat nalezen van Bill Pentz. Het is nogal veel wat hij allemaal heeft uitgezocht en geschreven. Ik vertrouw zijn onderzoek volkomen maar was voorlopig nog niet van plan richting zelfbouw te gaan. Moet ik van jou begrijpen dat andere producten toch maar matige aftreksels zijn van zijn aanbevelingen? Nu je het schrijft herinner ik mij ook Clear Vue weer maar eerlijk gezegd verwacht ik dat Oneida ook best spul levert. Dat is een indruk die het bij mij maakt. Ik heb dat niet uit een review.

Eerlijk gezegd vind ik dat je kiest voor iets meer risico als je aan houtbewerking doet. Vooral bij schuren e.d. Hoe goed de afzuiginstallatie ook is er ontstaat toch zwevend stof. Dat is nauwelijks te voorkomen. Als je serieus werk hebt gemaakt van de keuze van de afzuiginstallatie en er ook wat geld aan hebt uitgegeven, dan valt er volgens mij niet veel meer te winnen bij dat laatste beetje wat nog beter kan. Een beetje gemakzuchtig misschien van mij. Of . . heeft Bill Pentz echt oplossingen die significant beter zijn? Ik moet het nog eens nazoeken.

Tja, met alleen een 3 of 4 PK motor ben je er nog niet, denk ik. De vorm van de impeller/waaier en andere aspecten maken dat je met een goed uitgevoerde 2 PK unit betere resultaten kunt boeken dan met een minder goed uitgevoerde 4 PK. D.w.z. ik verwacht dat dit mogelijk is (enfin je zal 't wel weten). Als je niet gaat voor zelfbouw, moet je er op kunnen vertrouwen dat de fabrikant zijn werk goed doet. Ik weet heel goed dat een goedkope Unit (bijv. van HBM) geen topprestaties levert. Ik heb dan ook geen klachten over de prijs/prestatie = kwaliteit van de HBM. Is Jet top? Ik zou het echt niet weten.
Mocht je toch richting een kant en klare machine denken, kunnen we misschien samen optrekken. Ik heb geen haast.

André
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
De teksten van Pentz lezen is inderdaad een enorme klus, ik heb ook niet alles gelezen.... enkele van de kernpunten die ik er uit heb opgepikt zijn dat je voldoende luchtstroom moet hebben, daar hamert hij voortdurend op en met de cycloon moet je dan volgens hem een impeller (schoep) hebben met een diameter van 35 à 40 cm. die weer een motor van 4 pk. nodig is. Een tweede punt is de precieze vorm van de cycloon, de verhoudingen daarvan zijn bepalende voor het scheiden van het fijnstof van de luchtstroom. Een derde punt is dan natuurlijk het laatste filter dat de resterende fijnstof weg moet filteren.

Fons
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.494
960
Riemst
Als je een ventilator gaat selecteren is het belangrijk dat je naast de volumestroom ook de onderdruk die gegenereerd wordt in het oog houdt. En daar wringt het schoentje meestal. Druk opbouwen is geen probleem, onderdruk des te meer. Met een losse ventilator kan je in bepaalde gevallen het voordeel hebben dat je de ventilator dicht bij de machines kan zetten, en de eigenlijke cycloon en filter een eind verderop, waar meer plaats is. Een cycloon voor de ventilator die goed zijn werk doet kan als voordeel hebben dat je een betere (lees meer onderdruk) ventilator kan toepassen. De ventilator hoeft dan niet te weerstaan aan aanvallen van het aangevoerde materiaal en kan dan een optimaler ontwerp naar prestaties (onderdruk, volume en overdruk) krijgen.
Geen eenvoudige materie en zeker niet simpel om een afdoend geheel te krijgen.
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
@mathieu

Dit is nuttige informatie. Zeker als je zelf bouwt is dit een optie. Hoewel . . . . vaste aansluitingen op al je machines met alleen kleppen om te sturen waar de zuigkracht zit, blijft natuurlijk ideaal. M.a.w. dan zit je waaier altijd op enige afstand. Maar goed als je tussen het laatste knooppunt en het filter nog veel lengte hebt, kan je er voor kiezen om de waaier op het knooppunt te plaatsen.

Ik lees dit eigenlijk nooit en zie ik het op youtube ook niet terug (zover mijn herinnering nu reikt). Klopt dat of heb ik het gemist.

Dit is een separaat probleem lijkt mij. Je hebt een goede waaier en een goed gevormd huis nodig, in combinatie met de juiste KWatjes. Toch?
Of is dit niet het probleem in de eerste plaats is. Bedoel je misschien dat de kwaliteit van de stofzuiger een lange 'aanzuigpijp' niet kan compenseren.

André
 
Laatst bewerkt:

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
Bij de ontwerpen van Bill Pentz en andere schone lucht afzuigsystemen zit het ventilatorhuis altijd achter het spaan/stof scheidingssysteem ofwel de cycloon. Dat is volgens mij ook de reden dat hij de genoemde eisen stelt aan de hoeveelheid luchtverplaatsing en de daarvoor benodigde Pk's en omvang van de waaier.

Fons
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
@ athanor

Ok Bill Pentz gaat er dus van uit dat de spanen niet mee door de ventilator gaan. Is dit geen zwakte in de ideeën van Pentz? D.w.z. zo is het alleen maar moeilijker om de benodigde onderdruk te verkrijgen en vandaar dan ook de noodzaak voor voldoende PK's en omvang van waaier. Wat zou er mis kunnen zijn met de plaatsing van de ventilator op het laatste knooppunt in het leidingsysteem?

Oke ik weet het, dan moet ik het zelf nalezen bij Pentz.
 

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
@ 3dMazter

Ik had gezegd dat ik niet aan zelfbouw dacht, maar ik begin dat toch te overwegen. Deze cycloon van eBay is dan een optie.

Jij schrijft dat je er een 2P motor achter hebt. Maar welke spullen verder? Welke ventilator? En belangrijker nog wat zuig je af? Een flinke schaafbank (300 mm) bijv?
Misschien is de bouw van jou stofzuiger hier een topic geweest en kun je daarvan een link doorsturen.

Iets anders is overigens dat de afzuiging in mijn Hammer nou niet bepaald goed op de zaag gericht is. Het aanzuiggat zit ergens ver onder de zaag en dat werkt eigenlijk niet voldoende. Het is beter dan bij mijn vroegere Robland, maar ideaal zeker niet.

André
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
@ workingwithwood
Tsja, maar ik denk dat je nu bij het verschil komt tussen kwalitatief goed en effectief werkende afzuiging zoals in het professionele circuit wordt geleverd en de oplossingen die meer voor de kleine werkplaats en hobbyist/semi professional worden gemaakt. O.a. vanwege budgettaire overwegingen. Volgens mij zijn de meeste professionele systemen van Felder, Riedex, Holtrop&Jansma e.d. Zo ingericht dat eerst het stof wordt gescheiden en dan de ventilator komt met de filters.

Fons
 
Laatst bewerkt:

workingwithwood

Actieve deelnemer
22 okt 2008
547
94
Stiens
@ athanor.

Oké, maar dan is het zaak om te zorgen dat het vermogen (pekaatjes) van de motor incluis ventilator en huis voldoende zijn om inderdaad de nodige onderdruk te kunnen laten ontstaan. Mijn schatting is dat het in een relatief kleine werkplaats dan toch 3 pk moet worden.

Ik schreef ergens hierboven dat Oneida mij wel goed leek. In dit topic wordt dat volgens mij bevestigd.

Jij overweegt zelfbouw. Bedoel je dan dat je wilt uitgaan van kant en klare onderdelen en dat samenbouwen of dat je (zoals sommigen doen) ook de ventilator, huis enz. zelf wilt bouwen van kunstof of tri-/muliplex. Dit laatste is zeker niet mijn bedoeling.

André
 

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
4
Leuven
Bij de ontwerpen van Bill Pentz en andere schone lucht afzuigsystemen zit het ventilatorhuis altijd achter het spaan/stof scheidingssysteem ofwel de cycloon. Dat is volgens mij ook de reden dat hij de genoemde eisen stelt aan de hoeveelheid luchtverplaatsing en de daarvoor benodigde Pk's en omvang van de waaier.

Bill Pentz heeft graag veel debiet aan de machine om ook het fijnstof goed op te opvangen, die vliegt verder weg dan de spaanders. Het drukverlies op een goed gebouwde cycloon is vrij laag. 6 cm water kolom voor zijn design, anders mogelijks 12 cm. Een Thien Baffle mogelijks meer, maar die staat meestal voor een stofzuiger die veel onderdruk geeft.

Ventilator voor of achter, er is maar een paar % drukverschil, ik zie niet hoe het zou spelen, behalve het verschil van in of uit lekkende lucht. Na de filter moet de ventilator het stof niet meer verzetten, de lagere densiteit is dan minder werk.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
Cyclone dust collector
http://s.aliexpress.com/2iQZZZzE


Hier is de cycloon te koop.
Heb em zelf al een jaar draaien met een 2pk afzuiger.
Nooit last gehad van te weinig zuigkracht.
Die heb ik inderdaad ook al een keer gezien. Ik ben echter op zoek naar een cycloon die voor blowers met meer zuigkracht c.q. pk's geschikt is. Deze heb ik gezien bij Gereedschapro, maar zoiets vind ik niet bij "aliE":confused:. Heb jij deze al eens ergens anders gezien?

Fons
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
@Damien
Dank voor je aanvulling! Ik begrijp ook dat de grote luchtstroom vooral van belang is om aan de basis, dus bij de machine waar de spanen en stof van de beitels, frezen c.q. zaag worden gemaakt, zo veel mogelijk van het fijnstof af te vangen. Bedoel jij dat hiermee ook te zeggen?

Fons
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.777
932
Leeuwarden
@ athanor.
Ik schreef ergens hierboven dat Oneida mij wel goed leek. In dit topic wordt dat volgens mij bevestigd.

Jij overweegt zelfbouw. Bedoel je dan dat je wilt uitgaan van kant en klare onderdelen en dat samenbouwen of dat je (zoals sommigen doen) ook de ventilator, huis enz. zelf wilt bouwen van kunstof of tri-/muliplex. Dit laatste is zeker niet mijn bedoeling.

André
Interessant topic! Als lezers meer van die verwijzingen kennen zou het goed zijn om de links in dit topic te verzamelen.

Wat de zelfbouw betreft ben ik nog opties aan het overwegen zoals een cycloon kopen of zelf maken of een complete sterkere blower kopen en die in een configuratie opnemen. Ook het kopen van een losse waaier en een afzonderlijke motor, waarmee ik zelf een oplossing à la Pentz ga maken heb ik nog in overweging, ik kan echter nagenoeg geen leveranciers in Nederland vinden die waaiers los verkopen

Ik ben benieuwd of forumleden bekend zijn met leveranciers die complete blowerunits verkopen of waar losse waaiers te koop zijn. De blowerunits die ik o.a. heb gevonden zijn bijvoorbeeld van Bernardo. De enige waaiers die ik vond komen via Ebay.
 

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
4
Leuven
@Damien
Dank voor je aanvulling! Ik begrijp ook dat de grote luchtstroom vooral van belang is om aan de basis, dus bij de machine waar de spanen en stof van de beitels, frezen c.q. zaag worden gemaakt, zo veel mogelijk van het fijnstof af te vangen. Bedoel jij dat hiermee ook te zeggen?

Fons

Effectief. Bill Pentz is zwaar allergisch aan stof dus vindt hij belangrijk om alle stof aan de basis op te vangen, waar er standaard een groot deel fijnstof niet wordt afgezogen aan de machine. Hij had die allergie opgedaan met een goede professionele installatie van toen, met een normaal debiet en te grove filtering, tot 20µm filteren was vroeger goed genoeg.

Nu Matthias Wandel kan ook stof meten en bij hem zorgt zijn klassieke stofzak dat het stof niveau in zijn atelier beter is dan de buiten lucht. Meten is weten. Ik heb met een stof sensor, en een arduino voor 20 € stof kunnen meten maar het is onafgewerkt zonder eigen scherm heel onhandig
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.