Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  help, kringen in de tafel.

  In onze zelfgemaakte tafel van amerikaans eiken, zitten een paar merkwaardige kringen. Ze zijn zwart en zitten vrij diep, dwz in het hout en niet in de afwerklaag. De tafel is afgewerkt met Osmo hardwaxoil mat. In de keuken hebben we ook een eikenhoutenblad met precies hetzelfde probleem. Heb ik de Osmo niet goed opgebracht of heeft het de maken met de tanine in de wijn of thee, misschien aluminium?? Ik hoor het graag.

  jaap

  ps. om de kringen te zien de foto even aanklikken, anders blijven ze digitaal verdondermaand.  Attached files

 2. #2

  Re: help, kringen in de tafel.

  Jaap, kan het zijn dat je voor de behandeling er iets van metaal op hebt gezet, bijvoorbeeld een nat blikje? Het zuur in eiken reageert met metaal en geeft zwarte vlekken. Dat gebeurt niet direct maar gaat geleidelijk heb ik gemerkt. Ik heb ooit eens een eiken tafeltje gemaakt, voor de afwerking eerst een beetje nat gemaakt en de omhooggekomen vezels met staalwol 0000 verwijderd. Dat pakte "natuurlijk" erg slecht uit. Geleidelijk werd het hout steeds zwarter.

 3. #3

  Re: help, kringen in de tafel.

  Ja Jaap, bijvoorbeeld het blikje van de OSMO?

 4. #4

  Re: help, kringen in de tafel.

  Of een blikje bier?

 5. #5
  Athanor
  Guest

  Re: help, kringen in de tafel.

  Ja Jaap, dat wordt schrapen en schuren, waarna je wel weer een blikje bier kunt gebruiken en als je dan even niet oplet moet je weer schrapen, zo blijft meubelmaken een eindeloze bezigheid

  Maar voor mij een bekend probleem. In het huis waar mijn moeder met een aantal zorgbehoeftige ouderen woont staat ook een eiken tafel die deze problemen kent. Met de zoon van een andere bewoonster ga ik enkele keren per jaar de tafel schrapen en schuren en van nieuwe olie voorzien. Toch komt het probleem terug als er een metalen koekblik even een voetbad heeft gekregen met als resultaat een keurige ring. We prefereren dit alternatief echter boven de oplossing van een plastic kleedje (Bah)

  Ik vraag me af of aluminium ook deze problemen geeft, kunnen we bij de volgende keer misschien eens uitproberen, beginnen we met een biertje!

  Groet van Fons

 6. #6

  Re: help, kringen in de tafel.

  Jaap, wij hebben hetzelfde meegemaakt met onze eikenhouten salontafel.
  De kleinkinderen gooide nogal eens een glas om, dus een natte glasbodem, en dus lelijke kringen, geen gezicht natuurlijk.
  Ik heb de tafel toen helemaal schoongemaakt met amonia en een fijne staalborstel, en daarna goed met schoon water afgespoeld, en opgeschuurd met schuurpapier, daarna weer goed schoongemaakt en laten drogen, wel een hoop werk.
  Toen de tafel goed droog was heb ik er twee lagen eikenbeits opgezet, en daarna twee lagen glitsa. Dat is inmiddels al drie jaar geleden. De kleinkinderen morsen er nog steeds op, door wel eens nog steeds een glas om te gooien, maar het probleem van kringen is nu definitief opgelost.

  Groetjes. Ad

 7. #7

  Re: help, kringen in de tafel.

  De boosdoeners zijn betrapt!!! Het zijn de blikjes waarin de frisdrank en in dit geval een halve liter Veltins biers zit!! Het blikje zat verdorie gewoon een beetje vastgeplakt en liet een prachtige zwarte kring na!! Heeft iemand anders ook deze ervaring met Osmo (en eiken en aluminium blikjes?)!!!

  jaap

 8. #8
  Athanor
  Guest

  Re: help, kringen in de tafel.

  Goed speurwerk Jaap!

  Hoeveel nachten heb je op de loer gelegen voordit "heterdaadje"?

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top