Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10

Onderwerp: schaafbeitel

 1. #1

  schaafbeitel

  Het wordt tijd dat mijn schaafbeitel (Scheppach 2600) voor de eerste keer wordt geslepen. Wie kent een goede slijperij liefst dichtbij Eindhoven. Trouwens heb slechts 1 beitelset en overweeg een extra te kopen. Kan ik beter hardmetaal kopen en waar?

 2. #2

  Re: schaafbeitel

  Teip,

  Ik ken rond Eindhoven geen machine leverancier behalve "de groot" http://www.degroot.nl, maar ik heb het laten doen bij "van peulen" in Rotterdam. Mijn schaafbeitels zijn van HSS staal en ik heb idd een dubbele set. De groot is overigens wel een bekende leverancier in Nederland, dus die zullen je vast wel verder kunnen helpen.

  Als je een Tormek slijpmachine hebt kun je ook een adapter kopen voor schaafbeitels van een vlak vandiktebank. Kijk even op de site van Tormek. Baptist in Arnhem verkoopt ze.

  Good luck man!

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  163

  Re: schaafbeitel

  Mijn vader laat onze cirkelzaagbladen e.d. slijpen bij KMWE in Eindhoven, waarschijnlijk doen zij ook wel schaafbeitels. Ik heb net even gegoogled en ben hun website tegengekomen: http://www.kmwetoolmanagers.com/nl (een hoop links gingen naar een site die niet meer bestaat)

 4. #4

  Re: schaafbeitel

  allen

  bedankt voor jullie zeer nuttige info. Mijn beitels liggen inmiddels bij KMWE in Eindhoven om te slijpen. Prijsopgave was erg aantrekkelijk namelijk euro 2,89 p/st levertijd een week. Maar hopen dat het resultaat ook zo aantrekkelijk wordt.

 5. #5

  Re: schaafbeitel

  Als ze niet beschadigd zijn, maar ze alleen weer scherp gemaakt moeten worden, is een eenvoudig houten hulpstuk zoals op de foto in combinatie met een (diamant) steen, of een stuk mdf met schuurpapier (oplopend van b.v. 400 naar 1500) ook een oplossing. Om de prijs hoef je het niet te laten. Het hulpstuk van de Tormek is erg duur, voor dat geld kun je je ze beter laten slijpen.

  jaap  Attached files

 6. #6

  Re: schaafbeitel

  hallo Jaap,
  gebruik jij dat houten hulpstuk zelf ook? ik denk er over om ook eentje te maken, maar ik vroeg me af of ik wel handen genoeg heb om de beitels er zo mooi vlak in te zetten.
  Bas

 7. #7

  Re: schaafbeitel

  maar die beitels kun je dan in een uitsparing laten vallen die je in het hulpstuk hebt gemaakt.

 8. #8

  Re: schaafbeitel

  ik zie nu de randjes waar de beitels op rusten.
  en de driehoek tussen de beitels schroef of bout je vast om de beitels te klemmen?
  Bas

 9. #9

  Re: schaafbeitel

  Hallo Bas,

  De foto van het slijphulpstuk had ik ergens opgedoken. Hierbij een foto van een door mijzelf gefabriekt exemplaar; ooit een tip over zoiets gelezen in een boek. Het was maar een experiment, want zoals je ziet had ik de hoek verkeerd gemeten, alhoewel deze hoek niet zo heel precies komt, deze bepaalt de vrijloophoek van het snijvlak, net zoals bij een beitel in een handschaaf die met de vlakke kant naar boven gemonteerd wordt.
  De beitels op de foto zijn van mijn oude vlakvandikte bank, ik heb al ruim een jaar een exemplaar met weggooi beitels, dus ik moest even zoeken naar het stuk hout en de beitels.

  jaap

  ps. ik was laatst bij iemand die oude schaafmachinebeitels van een houten handvat voorziet en ze slijpt als een steekbeitel. Hij gebruikt ze al een tijdje en was zeer verrast over de kwaliteit.

  Attached files

 10. #10

  Re: schaafbeitel

  ik heb mij vandiktebank niet thuis, maar ik zal binnenkort de beitels ophalen om ook zo'n slijphulp te maken. ik denk dat ik hem net zo ga maken als op de eerste foto daar klemmen ze volgens mij goed in.
  normaal laat ik de beitels altijd slijpen bij Leitz, maar dan moet je meestal weer een weekje wachten voor je ze weer terug hebt

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top