Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Ik heb net een eiken poortje gemaakt. Om deze tegen de weersomstandigeheden te beschermen moet deze behandeld worden. De bedoeling is dat de originele kleur van het hout zoveel mogelijk behouden blijft, daarom heb op enkele stukken eik een paar toepassingen uitgeprobeerd.
  1- gedrenkt met olie
  2- gedrenkt met olie met daarover een laag houtbeits (kleurloos)
  3- gedrenkt met olie met daarover een laag houtbeits (kleurloos) met daarover een buitenvernis
  4- gedrenkt met olie met daarover een buitenvernis
  5- een laag houtbeits (kleurloos)
  6- een laag houtbeits (kleurloos) met daarover een buitenvernis
  7- een laag buitenvernis
  Al deze combinaties geven een goede hechting (altans binnen)
  Ik heb nog wel even de tijd om alles in overweging te nemen, de plaatsing is voor begin volgend jaar.
  Alvorens over te gaan tot actie had ik graag jullie mening/ervaring.
  Dus laat maar komen. groeten Dif

 2. #2

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Omdat het hout en dus de afwerking het zoiezo zwaar te verduren gaat krijgen onder invloed van vocht en zon ben je naar mijn mening beter af met olie. Harde lagen zoals lak/polyurethaan zijn mooi, en hebben UV bescherming, maar die zal na 1 jaar sterk in kracht afgenomen zijn, en na een of twee jaar alles opnieuw af moeten schuren is een zeer vervelend karwei.

  Olie is flexibel, weert vocht af maar is relatief zacht. Het grote voordeel is dat je bij krassen of UV afbraak e.d je er gewoon een nieuwe laag op kan smeren, zo vaak je wilt. Voor een betere hybride bescherming kan je polyurethaanlak (oliebasis) met UV bescherming bijmengen in een verhouding van 1/3 olie, 1/3 verdunner, 1/3 poly. Je hebt hierdoor een sterke én flexibele beschermingslaag met UV bescherming die je 1 of als je dat wilt, meerdere keren per jaar kan opbrengen.

  Wat kleur betreft, dat gaat lastig worden. Olie zal het een lichte gouden/amber geven. Blanke lak/polyurethaan blijft nog het 'bleekst' maar dat is wat saai naar mijn mening.

 3. #3

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Houthasses, bedankt voor de tip :idea: .
  Ik zal een proefstuk doen met deze verhouding 1/3 olie, 1/3 verdunner, 1/3 polyurethaanlak, en het voor de winterperiode buiten plaatsen. Het resultaat zal ik nadien posten.

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Tuoh heeft al eens informatie verstrekt over Biopolin olie, de zeer goed UV bestendig blijkt te zijn. Hij werkt er zelfs een 12-voetsjol mee af. Zie de discussie rond de volgende link:
  http://woodworking.nl/viewtopic.php?...&sd=a&start=30

  Fons

 5. #5

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Tja , het is een andere kleur als blank eiken , maar klassiek gestookte teer , gemaakt van de kont ( wortelstuk ) van de grove den is ook ideaal !
  Je hakt de kont in stukken ( wacht niet te lang na het kappen , hoe langer je wacht hoe harder het hout ) en stop die in een pan met een aftapmogelijkheid , deksel er op en op het vuur ermee.
  door dat deksel ontstaat er een onvolledige verbranding en komt er zogenaamd puur Deense teerolie uit , en als je dat op je schuur of vakwerk van je boerderij of boor smeert , gaat ie in ieder geval een half leven mee ! En het is milieuvriendelijker als de halfslachtige spullen die er nu verwerkt mogen worden ................!
  sterker nog , er staan gebouwen in onder andere Zeeland , maar ook heel veel in Engeland , die dateren van 1500 die nog in perfect conditie zijn .

 6. #6

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden


 7. #7

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Wat denken jullie van een impregneer op kleur (eiken) daarna 1 of 2 lagen kleurlak en dan afwerken met minimaal 2 lagen blanke lak. Zo onderhouden wij transparante systeemen in buitenschilderwerk. het is super sterk en geeft een mooie uitstaling. Neem bijvoorbeeld de timbercoat's van Avis

 8. #8

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Ik heb een poortje en dat is de laatste keer behandeld met Leinos lasure UV. Ik ben behoorlijk tevreden van het resultaat. Ik vind eik die aan regen en wind is blootgesteld wel een moeilijke houtsoort. Het oppervlakte, en zeker ook de poriën, hebben de neiging om flink te werken waardoor de behandeling snel afschilferd.
  Geert, de lakken die jij gebruikt zijn die in de normale kleinhandel te verkrijgen? Of zijn dat professionele produkten die enkel in de vakhandel verkrijgbaar zijn? En de ervaring die je hebt met de beschreven behandeling, heb je die ook al toegepast op eiken buitenschrijnwerk?

 9. #9

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Beste matieu en andere geintresseerden. Dit soort producten zijn bij bijna elke betere verf en behang speciaalzaak te krijgen. Bij de bouwmarkt zal het lastig worden maar ik neem aan dat de meeste van jullie daar toch al niet teveel komen.
  Ik heb in het verleden veel voor een bedrijf gewerkt dat allerlij dingen van eik maakte voor het buiten wezen, o.a buitenkeukens, carport's, tuinmeubelen, hekwerk enz. Daar hebbben we deze behandeling vaak toegepast en dit werkte goed. Ook in het onderhout van zwaar verweerde delen paste we het systeem toe en dan in combinatie met ontwerings water. Werkt echt super!!
  Relius heeft zelfs lakken voor verschillende delen van buiten timmerwerk, o.a voor gevel timmerwerk en maatvast werk.

  Als je hier verdere documentatie over wild hebben hoor ik het wel.

 10. #10

  Re: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Athanor
  Tuoh heeft al eens informatie verstrekt over Biopolin olie, de zeer goed UV bestendig blijkt te zijn. Hij werkt er zelfs een 12-voetsjol mee af. Zie de discussie rond de volgende link:
  http://woodworking.nl/viewtopic.php?...&sd=a&start=30

  Fons
  Ik ga op zoek in België (ergens aan onze kleine kust) naar de producten die Tuoh heeft gebruikt.
  :arrow: Ik heb alle vlakken geschuurd tot en met korrel200, ik denk eraan om opnieuw groffer te schuren koreel80 zodat de eik beter de olie tot zich neemt, om na de verzadiging telkens fijner te schuren. Is dit echter een goed idee? :?:

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top