Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  Lamello frees classic of een alternatief?

  Ik wil al een tijdje een lamello frees kopen. Nu kan je voor het origineel gaan, maar die kost toch meer dan 500 euro.

  Mijn vraag is heeft iemand ervaring met de 'goedkopere' varianten van:
  • Bosch blauw, GFF 22 A

  • Makita, 3901

  • DeWalt, DW682K

  deze zijn alle drie ongeveer rond de 350 euro. Wat op zich ook nog een boel geld is, dus ik kan me bijna niet voorstellen dat ze zwaar zullen tegenvallen. En ik neem aan dat de mogelijkheden van de machines wel ongeveer gelijk zullen zijn?

 2. #2

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Ik heb een vakman als klant die de Dewalt terugbracht omdat hij vond dat er teveel speling op zat. Persoonlijk vind ik de deuvelmachine van Mafell ook een aanrader. Deze werkt met deuvels en het voordeel daarvan is dat je zelfs kleine lijstjes daarmee stevig kunt verlijmen, daar waar een lamello te breed wordt. Overigens zaag ik lamello's in dat geval in de juiste vorm en maat.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Drongen, Belgie
  Berichten
  368

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Ik heb een lamello van het merk Elu, wat exact hetzelfde model is als de Dewalt. Het toestel is inderdaad niet 100% nauwkeurig, vandaar dat ik ben overgestapt op een Festool Domino, wat dan weer een veel preciezer toestel is.

 4. #4

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Mijn ervaringen met de Bosch zijn positief.
  Ik moet er wel bij zeggen dat mijn referentie slecht is. Hiervoor heb ik twee jaar intensief gebruik gemaakt van een Ferm lammelofrees. Die had ik gekocht om te kijken of het lamellosysteem handig zou zijn....nou, het systeem is perfect, maar die machine niet...teveel speling voor nauwkeurig werken.

  Ik gebruik de Bosch (naast het normale lamellowerk) voor scharniertjes en voor een soort kliksysteem. Daarbij bevalt hij mij zeer goed en is hij nauwkeurig genoeg.
  Het enige minpunt is de stofafzuiging. Het stofzakje lijkt niks op te vangen. De bouwstofzuiger erop aansluiten werkt wel goed om het stofvrij te houden, maar de slang zit niet lekker vast, en valt er daardoor regelmatig af.

 5. #5

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Ik heb geruime tijd gewerkt met de Elu. voor het groffe werk een goede machine. Voor het maken van kasten en andere meubels was hij echter te grof. Ik heb hem ingeruild voor de Lamello TOP 20. Een wereld van verschil!

  Perfect instelbaar, lichter van gewicht en ook nog eens in systainer (voor mij een plus).

  Aangezien ik ook de Festool Domino heb, overweeg ik echter om de machine te verkopen, ik gebruik hem nu alleen nog voor het maken van panelen en voor de kleine lamello's (type 10)

 6. #6

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Houtbewerker
  Aangezien ik ook de Festool Domino heb, overweeg ik echter om de machine te verkopen,
  Klinkt bijna alsof ik een bod zou mogen doen?

  Uit bovenstaande commentaren blijkt toch dat er nog een stukje extra kwaliteit in de hogere prijs zit. Aangezien ik voornamelijk meubels maak, en niets werkt prettiger dan nauwkeurig instelbaar gereedschap, ga ik waarschijnlijk toch voor een 'orginele' lamello machine.

 7. #7

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Dag Arie,

  Zie je postvak in, ik heb je een berichtje gestuurd.

  En inderdaad, als je van nauwkeurig werken houdt, ga voor het beste gereedschap, althans, dat is mijn mening na diverse ervaringen...

 8. #8

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Ga voor het beste gereedschap.

  Het vervelende is dat je dat pas echt weet als je er mee werkt.
  Het "beste" en het "nauwkeurigste" zijn subjectieve maatstaven en niet voor iedereen gelijk.
  Zeker het duurdere gereedsscha[p zou je eigenlijk een poosje moeten kunnen uitproberen.
  Ik denk bijvoorbeeld aan een cirkelzaagmachine (bijvoorbeeld: is het zaagtafelblad vlak- loopt de geleiding echt parallel aan het zaagblad - als je het zaagblad onder een hoek gehad hebt en terug naar haaks draait, staat het blad dan echt haaks - staat de geleiding haaks op het zaagblad, als je plaatmateriaal zaagt - blijft het extra blad dan in één vlak met het zaagtafelblad - hoe handig gaat het wisselen van een zaagblad).
  Verder heeft geld ermee te maken en de afmetingen van je werkplaats (als het stationair gereedschap betreft).

  groet, Tjeerd

 9. #9

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Ik heb gewerkt met zowel een goedkope Ferm, de Domino, een lamello van
  Mafell en lamello van jawel, Lamello!

  Ferm: zoals reeds eerder beschreven, grappig om es in handen te hebben, maar waardeloos als precisie machine. De Domino, heel erg handig en precies (mits goed gecalibreerd!!!) en kwaliteits stuk. De Mafell was gewoon erg goed. Die van Lamello is gewoon de beste. De Domino kan wat meer ook kleine en speciale verbindingen aan, maar voor recht toe recht aan en beetje snelheid maken is de Lamello echt de beste keus wat mij betreft.

 10. #10

  Re: Lamello frees classic of een alternatief?

  Als lamello frees is de makita super. Heb 'm al een aantal jaren.
  Maar wat wil je er nu mee doen?
  Zelf zou ik nu eerder investeren in een festool domino.,

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top