Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Speakerkast ontwerp

 1. #1

  Speakerkast ontwerp

  Hallo,,,

  Nu ben ik een tijdje bezig met het ontwerpen van een speakersetje en heb nu een mooi (vind ik dan) uitgewerkt ontwerp. Alleen 1 probleem... Op de manier zoals ik hem nu wil maken kost het nogal veel hout (zo'n 8,5 m plank amerikaans grenen). Ik kwam op een prijs van 92,70 EU (per speaker)(heb de prijs van de Arnhemse Fijnhouthandel (af.nl) gebruikt).

  De hoofdafmetingen zijn: 650 x 300 x 250 [mm].

  Mijn idee van maken was dus verschillende dwarsdoorsneden overtrekken, uitzagen en aan elkaar lijmen zodat je lastige vormen kunt maken en ook veel verlies hebt...

  Is er een andere (economischere) manier van maken?

  Ik heb al gekeken naar het idee om het van MDF te maken en daarna fineren. Nu leek mij fineren al een probleem, maar de prijswinst die dat op zou leveren was gering.

  Werk tekening
  3D PDF

  Alvast bedankt!!

 2. #2

  Re: Speakerkast ontwerp

  Kan je de werktekening en de 3d pdf uploaden naar het forum?
  Ik kan de werktekening niet openen.

 3. #3

  Re: Speakerkast ontwerp

  En nu met de bestanden..
  Attached files Speaker3D.PDF (2.8 MB) Werktekening Voorspeakers.PDF (1.7 MB)

 4. #4

  Re: Speakerkast ontwerp

  Beste Arjan,

  Ben je bekend met het zelfbouwaudio forum?

  In principe wordt het afgeraden om masief hout te gebruiken voor speakers. Dit onder andere in verband met de demping van het materiaal. MDF is beter aangezien dit sterker dempt. Je zult kunnen kijken om edelplaat te gebruiken. Dit is een multiplex wat aan beide kanten voorzien is van fineer.

  overigens is AF zeker geen goedkope plek om hout te kopen.

  Groeten,
  Thom

 5. #5

  Re: Speakerkast ontwerp

  en dan zou ik buigmdf gebruiken, je maakt een mal van de binnenkant van je speaker, buigt er twee lagen buigmdf overheen, met de inkepingen naar elkaar toe vastlijmen, en dan is het prima te fineren en krijg je een super resultaat. Daargelaten dat bij deze oplossing de radius aan de bovenkant niet mee kan krijgen, dus daar moet je dan nog wel een oplossing voor verzinnen.

 6. #6

  Re: Speakerkast ontwerp

  Allereerst dank voor de snelle reacties!

  Ik ben nog niet bekend met dat forum, zal daar zeker nog gaan kijken.

  Hmm dat lijkt mij wel een goede oplossing, heb alleen nog geen idee wat buigmdf(maar daar kom ik wel achter) is. En fineren wordt nog een mooie uitdaging :P Het lijkt mij iedergeval een betere oplossing als mijn eerste. Ook een stuk minder tijdrovend.

  Maar als ik het goed begrijp is deze vorm is dus goed (zelf) te fineren, behalve de radius in de bovenkant.

 7. #7

  Re: Speakerkast ontwerp

  Ik geloof niet dat de radius aan de bovenkant makkelijk te fineren is tenzij je het fineer overdwars gebruikt, maar dat lijkt me minder mooi. Als je de fineer met contactlijm lijmt kan je het zo aandrukken met een rollertje, of een stukje hout en hoef je het niet te klemmen.
  Voor de bovenkant zou je een stukje massief hout kunnen gebruiken.

 8. #8

  Re: Speakerkast ontwerp

  Overdwars is inderdaad geen optie, dat deel van massief kan dan wel.
  Ik moet voor de overloop van fineer naar massief zeker wel rekening houden met de dikte van het fineer?
  En wanneer ik fineer en massief heb van 1 houtsoort, is er dan geen kleurverschil?

  (excuus voor de vele vragen)

 9. #9

  Re: Speakerkast ontwerp

  dat word inderdaad wel spannend, je moet de dikte van het fineer inderdaad incalculeren, dan kan je je massieve stuk bij schuren tot op de dikte maar het fineer wil je niet schuren, want dat is zo weg. Kleurverschil tussen fineer en massief hout is ongeveer hetzelfde als het verschil tussen twee stukken massief hout, er is altijd een kleurnuance.

  Maar misschien kan je je fineer met behulp van stoom wel om die radius buigen, maar dat zal iemand anders moeten beantwoorden, want dat is voor mij ook een vraag :-)

 10. #10

  Re: Speakerkast ontwerp

  Ha,

  Ik ben zeker geen speaker specialist, maar ben al wel tijden aan het meelezen op enkele fora. Ik ben benieuwd hoe je de vorm en inhoud bepaald hebt. Het valt me op dat je geen bracing gebruikt en dat de bas reflexpoort geen lengte heeft. Heb je een bestaand ontwep gekozen?

  Groeten,

  Thom

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top