Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Hoe kan ik [b]essenstam verwerken [/b]tot bruikbaar hout

  Hoe kan ik essenstam verwerken tot bruikbaar hout?
  Vorig jaar december hebben wij een es omgezaagd. de stam heeft een doorsnede van 40 cm. Direkt na het zagen hebben wij de stam in stukken van 2 meter gezaagd en in het (stomend) water gelegd.
  Weet iemand wanneer we ze uit het water kunnen halen en hoelang en hoe ( in de zon in de schaduw of binnen) ze moeten drogen voordat ze bewerkt kunnen worden?
  Is esdoornhout geschikt om in planken te zagen en hoe doe je dat?
  Ik zie uit naar de reacties

 2. #2

  Re: Hoe kan ik [b]essenstam verwerken [/b]tot bruikbaar hout

  winddrogen lijkt mij het beste nadat er planken van gezaagt zijn, ga even naar een houtzagerij heen die kunnen je vast helpen met zagen.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  446

  Re: Hoe kan ik [b]essenstam verwerken [/b]tot bruikbaar hout

  Is het Essen of Esdoorn?
  Er zijn ook mobiele zagerijen die dit voor je aan huis doen.
  http://www.basraben.nl
  http://www.mobielehoutzagerij.nl/
  Of even zoeken met google

  Ed

 4. #4

  Re: Hoe kan ik [b]essenstam verwerken [/b]tot bruikbaar hout

  Wil wateren effect hebben dan moet hout minimum 5à8 jaar in het water liggen, stromend water kan het proces wat versnellen op voorwaarde dat de stam met het onderste deel ervan tegen de stroom in ligt.
  Verwacht van dat wateren geen mirakels bij Essen, het hout zal minder gevoelig worden voor houtboorders, maar petroleum klaart de klus even goed en veel sneller.
  Bij gewatert eikenhout is er wel een merkbaar verschil, het hout word er harder en duurzamer door.
  Voor veeleisende toepassingen werd een Eiken stam vroeger ook wel enkele jaren begraven in de grond, het resultaat was dan heel hard en slijtvast hout, de verkleuring moest je er bij nemen.

  Maar wateren of niet, om de stam te kunnen verwerken zal je er toch planken van moeten laten zagen, en die op hun beurt laten drogen.

  Wil je de stam integraal gebruiken zonder te zagen dan duurt het droogproces eeuwen, en zijn er onvermijdelijk barsten van onder tot boven.

  Ik zou dan ook adviseren om het hout zo snel mogelijk te laten zagen op dosse planken, en opgelat laten drogen.

  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: Hoe kan ik [b]essenstam verwerken [/b]tot bruikbaar hout

  We hebben zelf 2 eiken stammen in het water liggen bij Twickel en ze hebben daar in samenwerking met (ik dacht) TNO onderzoek gedaan naar de effecten van wateren.

  Daarbij is gebleken dat het effect bij eiken niet al te groot is, het hout wordt wat rustiger, maar het verschil is niet enorm en de duurzaamheid verbetert marginaal doordat de eerste schimmelgroei in het rottingsproces wat vertraagd wordt. Het is geen wondermiddel, maar omdat we erg brede delen willen toepassen (met de stam mee gezaagd/losse veer) leek het ons toch de moeite waard om het maximale te doen om het hout vlak te houden.

  Met grenen is het een ander verhaal, daar is qua werking echt behoorlijk verschil te behalen door wateren, duurzaamheid maakt ook daar niet al te veel uit. Wat betreft duur van wateren is na 14 maanden met grenen het maximale resultaat behaald. De stammen kunnen tot ca. 15 jaar blijven liggen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top