Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
  1. #1

    Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Oftewel ik ben op zoek naar zo'n overzicht.

    Wat ik me afvraag bij het maken van houten voorwerpen voor de keuken, zoals snijplanken, lepels, etc. Hoe het zit met de giftigheid van houtsoorten. Een paar zijn wel bekend zoals taxus en goudenregen. Dus voor de zekerheid kan je natuurlijk alles van gestoomd beuken maken, maar dat is wel wat saai.

    En onlangs zag ik een snijplank met daarin notenhout verwerkt en daarbij ook een waarschuwing dat het niet geschikt is voor mensen met een notenallergie? Ik had daar dan nog niet van gehoord.

    Heeft iemand een overzicht of een link, of een boek met daarin info over giftige houtsoorten wanneer deze in contact komen met etenswaren?

    Op het internet zijn verder vooral links en info te vinden over dieren die bepaalde bast/bladeren/takken van een bepaalde boomsoort niet mogen hebben. Is er ook zo'n overzicht voor ons mensen?

  2. #2
    Senior Member
    Ingeschreven
    Apr 2008
    Locatie
    Nederweert
    Berichten
    1.188

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Dat van die notenallergie was ook nieuw voor mij.
    Maar volgens mij zijn er genoeg veilige en mooie houtsoorten te vinden.
    Wel opletten met snijplanken dat je voor dichte houtsoorten gaat. Veel gebruikte combinaties zijn esdoorn met purperhart of kersen (en ook noten).
    Er is ook voedselveilige olie verkrijgbaar voor het afwerken.

    In hoeverre gedroogd gouden regen nog giftig is weet ik niet, maar er worden wel regelmatig schalen van gedraaid waarvan ik me kan voorstellen dat er voedselin wordt bewaard/ geserveerd .

  3. #3

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Ariepr.
    Op de website http://www.de-houtdraaier.nl vind je onder "gezondheid" al een aardig lijstje over de reactie van hout (stof) en houtinhoudsstoffen op de mens.
    Goed om te weten wat je inademt of irriteert. En pas (bij het schuren en zagen) ook op voor schimmels! Ik heb deze lijst altijd bij de hand.
    vr.gr. Jan Pranger.
    http://www.arstorno.nl

  4. #4

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Jan dat is inderdaad een handige lijst.
    Is ook nog ergens te achterhalen wat de originele bron van deze informatie is?

  5. #5

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Ariepr.
    Volgens mijn copie komt de oorspronkelijke lijst van de Mendel Universiteit in Brno - Tsjechië:
    de afdeling bosbouw en houttechnologie http://www.mendelu.cz/en.
    Ene Bruce Taylor heeft de lijst een keer gepost op de info site "rec.woodworking" zie google.
    Stond te lezen in het blad "American Woodturner" van juni 1990.
    Er is ook nog een artikel verschenen in "The British Jourmal of Dermatology - 1976.
    De materie is dus al geruime tijd bekend.
    vr.gr. Jan Pranger.
    http://www.arstorno.nl

  6. #6

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Dan te bedenken dat mn pa vele tientallen jaren in het red cedar, teak en vele andere houtsoorten werkte op de werf... (en daarbij dampen van epoxy's, teer, verven en legio oplosmiddelen) Andere tijden zullen we maar zeggen.. :?

  7. #7

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    voor hakblokken mag eigenlijk alleen steenbeuken gebruikt worden , aangezien dit de enige houtsoort is die zich zelf ontsmet , of reinigt ,alle andere hout ( beuken eiken ) wat vaak gebruikt word is ringporig en loopt vol met vet en bloed en dit is een uitstekende basis om flink aan de diarree te gaan in het beste geval , maar je kan het er nog slechter van af brengen als je geluk hebt .......................................

  8. #8

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Eiken wordt sowieso niet gebruikt in de keuken vanwege het looizuur dat de smaak van het voedsel aantast en zwarte vlekken maakt bij aanraking met metalen.

    Ik geloof dat beuken keukengerei gekookt wordt?

  9. #9

    Re: Overzicht giftige houtsoorten, bij gebruik in de keuken.

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door houtere
    voor hakblokken mag eigenlijk alleen steenbeuken gebruikt worden , aangezien dit de enige houtsoort is die zich zelf ontsmet , of reinigt ,alle andere hout ( beuken eiken ) wat vaak gebruikt word is ringporig en loopt vol met vet en bloed en dit is een uitstekende basis om flink aan de diarree te gaan in het beste geval , maar je kan het er nog slechter van af brengen als je geluk hebt .......................................
    Beuken is toch niet ringporig? Esdoorn bijv ook niet of berken, kan je ook mooie snijplanken van maken. Hakblokken zoals bij de slager waar echt diep in gehakt wordt, kan ik me voorstellen dat je daar speciaal steenbeuken voor gebruikt. Voor een snijplank blijkt dat in de praktijk helemaal geen probleem te zijn. Er zijn zelfs eco figuren die beweren dat een houten plank veel hygienischer is dan een kunstof plank. Vooral in Duitsland en Oostenrijk leeft dat nogal.

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top