Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  raamluiken van multiplex

  Hoi graag even wat advies.....ik ga voor mijn oom raamluiken maken van zo'n 180x55 van 18mm multiplex plaat met een raamwerk van multiplex welke erop komt te liggen zodat er 2 panelen ontstaan. Nu werk ik voor de eerste keer met multiplex dus vraag ik me een aantal dingen af;

  van verschillende mensen (timmerman, meubelmaker en houthandel) krijg ik verschillende antwoorden over de bevestiging van de twee delen multiplex op elkaar; de één zegt gewoon schroeven en de ander heeft het weer over verlijmen en dan schroeven.......en welke lijm gebruik ik dan? gewoon constructielijm toch?

  Bij het schroeven van de multiplex eerst de bovenste plaat voorboren? en dan ook geheel doorboren of???

  De platen worden aan de buitenzijden geseald, daarna alle zijden 2 keer in de grondverf, dan de onderzijde van het raamwerk al in de lak voordat ik deze vastzet op de onderplaat, dan plamuren en 2 keer aflakken....dus op deze manier zijn we er van overtuigd dat de multiplex luiken voldoende beschermd zijn tegen de weersinvloeden...
  Mochten jullie advies of tips kunnen geven op het bovenstaande, graag.

 2. #2
  Zoiezo moet je exterieur multiplex nemen en dan inderdaad verlijmen met goede lijm (bijv constructielijm inderdaad) en schroeven met RVS schroeven. En alleen voorboren in de bovenste laag dan trekt hij goed aan. Dan moet dat wel goedkomen denk ik.
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 3. #3
  ok bedankt voor de snelle reactie.
  De ene timmerman had het er namelijk over om niet te verlijmen ivm het werken van het hout en alleen schroeven zou voldoende zijn?.....daarom deze vraag ook gesteld.

 4. #4
  Ik begrijp uw omschrijving niet helemaal.
  Bedoeld u 2 platen op elkaar lijmen zodat 36 mm ontstaat?
  Dan natuurlijk niet schroeven. Gewoon een d4 witte houtlijm en gewicht er op leggen.
  In een plaat multiplex van 18 mm zit toch ook geen schroef?
  Bedoeld u dit niet, dan heb ik uw verhaal niet goed begrepen.

 5. #5
  Beetje vreemde uitspraak: multiplex bestaat nu eenmaal uit onderling verlijmde "platen". Ik zou me meer druk maken over de kwaliteit van de platen: als de platen kromtrekken maakt het nauwelijks uit of ze onderling verlijmd of geschroefd zijn.

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door studdamon Bekijk Berichten
  ok bedankt voor de snelle reactie.
  De ene timmerman had het er namelijk over om niet te verlijmen ivm het werken van het hout en alleen schroeven zou voldoende zijn?.....daarom deze vraag ook gesteld.
  Nee dat is niet juist, dat geld alleen voor massief hout. Multiplex is zo verlijmd dat het nauwelijks werkt, bovendien lijm je multiplex op multiplex dus de uitzettingscoëfficiënt is het zelfde. Alleen schroeven is naar mijn mening echt niet afdoende, zeker niet voor buiten je krijgt dan vocht tussen de twee delen. Ik zou zoiezo lijmen en dan echt het hele oppervlak goed insmeren met een goede constructielijm zou zelf geen witte houtlijm nemen, en dan zou ik er persoonlijk nog wat schroeven in doen hoewel dit in theorie overbodig is, maar dan moet er wel goed geklemd worden.
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 7. #7
  Uit ervaring weet ik dat multiplex heel erg kan krom trekken, heb ooit een 40mm multiplex deur geplaatst in een portiekwoning en deze trok ruim 1 cm krom. het is niet voor niets dat er alustabiel deuren worden verkocht. Bij deze deuren zit er onder de deklaag , aan beide zijde een aluminium plaat om kromtrekken tegen te gaan maar ook dit is geen garantie dat het niet krom trekt.

  Met andere woorden..... hout zal altijd wel een beetje werken maar dat is de charme toch???

  Als verlijming raad ik constructielijm ook af dit laat ruimte toe en wordt erg hard en dus breekbaar, gewoon witte houtlijm D4 of nog beter verlijmen met epoxy.

  Ben mijn sloep aan het intimmeren met multiplex en de verlijming gebeurt met epoxy, verbaas me iedere keer weer hoe sterk dat spul is.

  Suc6 met de klus.

 8. #8
  Kijk dat is nu net waarom ik met mijn vraag hier kwam; bovenstaand ook weer 3 afwijkende antwoorden......dus nu weet ik nog niet wat het beste is...
  En het gaat ons niet zo zeer om het kromtrekken, we denken zowieso dat dit wel mee gaat vallen na de grondige behandelingen die het krijgt...en als het toch zo is...idd het is nu eenmaal hout!! We willen het natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat spreekt voor zich. Ik sluit me denk ik wel aan bij wat Iedereen en niemand aangaf; verlijmen en schroeven erin, en de constructielijm vult naar mijn bescheiden mening toch door het bruisen van de lijm net alle ruimte op en beschermd daardoor extra tegen kans op vochtindringing, of zie ik dit echt verkeerd? Zeker gezien het feit dat alle zijden 2 maal gegrond worden en ook de onderzijde van het raamwerk al een eerste laklaag krijgt voordat ik deze vastschroef en verlijm, veel voorzichtiger kan ik toch niet zijn??

 9. #9
  Luiken opgebouwd uit multiplex kan, maar gebruik dan wel zeer goed plaatmateriaal, minimaal Okumé garant of iets dergelijks. Dit zijn platen waar de fabrikant garantie op geeft (10 à 20 jaar) Zowel binnen- als deklagen zijn hier uit dezelfde duurzame houtsoort, en worden kookwatervast verlijmd. De binnenlagen zijn ook volledig gesloten, geen spleten, geen ontbrekende kwasten, etc..
  Je mag er als gebruiker van uit gaan dat deze platen vlak blijven, of slechts minimaal wat gaan vervormen. Zogenaamde "exterieur" plaat zonder verdere specificatie's zijn hier totaal ongeschikt, deze platen gaan al na een paar jaar demelamineren! Ongeacht de afwerking erop, zelfs epoxy houd dit proces niet tegen. Dek- en binnenlagen bestaan uit verschillende houtsoorten waarbij de binnenlagen doorgaans NIET uit een duurzame houtsoort bestaan. Het "exterieur" slaat hier enkel op het type verlijming. Maar "rotzooi" watervast verlijmd blijft "rotzooi"

  Voor het lijmen van de stroken op de plaat is een D4 Pvac of een PU lijm geschikt, al zal deze laatste meer opkuiswerk geven. De rvs schroeven hebben enkel als functie om het verschuiven van de stroken tegen te gaan tijdens het lijmen en opspannen, dit verschuiven kan je ook tegengaan door er een paar rvs spijkertjes in te slaan dat werkt even goed. Eens de lijm droog heeft de schroef of spijker zijn nut verloren.

  Zorg er ook voor dat de onderste en middelste horizontale stroken aan de bovenkant een een afschuining krijgen van minimaal 20°, zo vermijd je stilstaand water op deze randen. De bovenkant van de luiken best afdekken met een strook bladlood om inwatering tegen te gaan.

  Succes met de klus.
  Laatst gewijzigd door tuoh; 06-01-17 om 19:29.

 10. #10
  Ik zou er dan op letten dat de D4 lijm niet of nauwelijks bruist. Veel constructielijmen doen dit wel, en de lijm wordt dan wel watervast genoemd, de poriën kunnen water vasthouden. Goede watervaste lijmen die niet bruisen worden vaak gebruikt voor buitenwerk, zoals in schepen of voor kozijnen. De Bison Woodmax is zo'n lijm die niet bruist en een D4 norm heeft.

  Als je de panelen op overmaat lijmt en daarna op maat zaagt, zijn de schroeven mijns inziens overbodig. Je hebt alleen maar werk om ze af te werken als je ze niet meer wil zien. Bij op overmaat lijmen is een klein beetje verschuiven bij het klemmen ook geen ramp, je moet ze dan immers nog op maat maken.
  Met vriendelijke groet,

  William
  .

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top