Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Stond al langer op het verlanglijstje om een keer te maken, een tafel met een blad uit een stuk bubinga. Had al eens een heel mooi tafelblad gespot van "waterfall" bubinga (http://www.woodworking.nl/viewtopic....=bubinga#p1844) en bij Haijo van de Houtzagerij in Akkrum lagen een aantal platen bubinga, waar wel een aantal tafels van te maken zouden zijn. In designbook 8 staat ook een hele mooie koffietafel van John Marckworth met een blad uit een stuk bubinga, met het spint er nog aan, kijk hier http://www.marckworthdesign.com/portfolio/projects.html.
  In de weken voor ons vertrek een mooi stuk uitgezocht en hout voor de poten en de rails gezaagd. Poten verlijmd en Haijo schuurde het blad op zijn langeband schuurmachine. Haijo heeft overigens ook het meeste zaagwerk gedaan, zonder zijn fantastische hulp was ik zonder hout naar Bangkok vertrokken.
  Nu we hier wat ingericht zijn, ben ik met de tafel begonnen, de randen van de plaat bubinga gezaagd, gewoon met de decoupeerzaag en beide kanten opgeschuurd met de rotex tot 120. Toen een keuze gemaakt wat de onder en bovenzijde zou moeten worden en de onderzijde alvast in de Osmo gezet. Het blad heeft een week of 3 hier buiten gelegen, met een vochtigheid van af en to 95%. Nadat de plaat aan 1 onderkant behandeld was, naar binnen gebracht in mijn woonkamerwerkplaats en de bovenkant verder behandeld. Eerst hier en daar wat geschraapt (ziet foto's) daarna geschuurd met de excenterschuurmachine tot 240 en daarna toch weer het midden van de plaat licht geschraapt om wat meer glans te krijgen. Daarna Osmo er op, en dat moest ook wel want binnen is de relatieven vochtigheid zo'n 70 a 75% en de plaat begon al lichtjes krom te trekken. Voor de bovenkant heb ik Osmo kleurloos zijdemat gebruikt, dat na droging en stevig opwrijven een mooie glans geeft. De foto is van 2 lagen, inmiddels zit er een derde laag op. Het blad is is nu 305 cm bij 86 tot 89 cm breed en 36 mm dik. De eerste foto is van de koffietafel van John Marckworth.

  jaap  Attached files

 2. #2

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Hallo Jaap.
  Wat een prachtig blad en wat een oogverblindende structuur. Bovendien een mooi strak onderstel, die alle aandacht overlaat aan het blad.
  Maar de (lucht)vochtigheid is bij jullie op dit moment wel 100%. Hou je het droog? Ook ben ik benieuwd of de plaat nog verder gaat werken. Toch maar weer eens naar Akkrum voor een mooi stukje draaihout voor schalen.
  Groeten, Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 3. #3

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Hallo Jan, voor de zekerheid, de tafel op de eerste foto is John Marckworth. Mijn stuk bubinga is iets rustiger van tekening, maar ook zeker niet verkeerd. Heb je de tafel op link ook bekeken, dat is echt een fenomenaal stuk hout!!
  Hier nog een paar extra foto's, het uploaden wilde vanmorgen niet meer, de hele verbinding viel weg, ook uitgaande email. Het werkt nu weer; wij hebben hier geen last van de overstromingen, het heeft heel veel geregend, en regelmatig staan de straten blank, maar dat is de andere dag weer verdwenen. Al dat water moet natuurlijk wel ergens naar toe.


  jaap
  Attached files

 4. #4

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Blokschaafje? Dan ben je vast nog wel even bezig :-) Op Marktplaats staat nog een Stanley #8 te koop, dat werkt vast sneller!

  Wel een mooi blad trouwens.

  Arthur

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Prachtig stukje hout Jaap!!!

  Was het lastig te bewerken?
  Persoonlijk vind ik bubinga een van de mooiere houtsoorten, soms wel wat moeilijk te schaven.

 6. #6

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Wat voor afwerking gaat de tafel krijgen? Stevig spul als epoxy of mooie olie?

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Mooi, heel mooi, maar gaat dat, omdat het uit 1 stuk bestaat, niet krom trekken?

 8. #8

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  @arthur, het blokschaafje is voor het breken van de scherpe kanten, een no8 zou ik wel willen hebben!
  @jpandriesse, het is nog prachtige vlak, ondanks alle gereis en variatie in temperatuur en vocht. Kwalititeitsspul daar in Akkrum :lol: :lol: .
  @houthasses, het blad staat nu 3 keer in de osmo zijdeglans. De glans is mooi, maar nog iets te veel strepen. De laatste laag zit er nu een week op, misschien dat goed poetsen de oplossing is.

  De poten van de tafel had ik al in Akkrum verlijmd en Haijo had ze ook al taps gezaagd. Hij kan bijna 20 cm zagen en ik was erg in tijdsnood. Nogmaals dank voor de super service Haijo!
  Omdat de poten al taps gezaagd waren moest er een steuntje aan geschroefd worden om de juiste afstand tot de geleiderail te houden op de freestafel. De pennen allemaal met de hand gezaagd en met de beitel en sponningsschaaf op maat gemaakt. Erg leuk werk en ook voor de handvaardigheid een mooie oefening. Heb me voorgenomen om veel meer gebruik te maken van mijn handgereedschap, daar waar ik thuis altijd aan het nadenken was hoe ik het met de machine zou kunnen maken.
  Het geheel gemonteerd, met een houten deuvel als extraatje in de pen gat verbinding en vandaag het hele eiken onderstel mooi zwart gemaakt met azijn/staalwol oplossing. Blijft een fascinerend gezicht. In de Home Pro heb ik hier blanke polyurethaanlak gevonden van Beger, op basis van een oplosmiddel. Nu twijfel ik nog om het onderstel met de lak af te werken of ook hier de osmo op te smeren.

  jaap


  Attached files

 9. #9

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Tsjonge Jaap, klasse en "stark wark"!!!
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl

 10. #10
  Athanor
  Guest

  Re: tafel met een blad uit een stuk bubinga

  Prachtig werk Jaap! Bijzonder hoe mooi zwart het onderstel er uitkomt. Wel interessant dat je veel handwerk gaat doen nu de machines wat achter de westerse horizon zijn verdwenen.... Maar je uurprijs ligt daar natuurlijk zo laag dat je nog concurrerend kunt werken

  Veel plezier met je mooie klus!

  Groet van Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top