Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Het reproduceren van architraven

  Ik ben begonnen met het reproduceren van een set architraven. Hoewel het origineel uit een deel bestaat zal ik deze opbouwen uit twee delen zodat het minder tijd en hout kost. Voorlopig blijft het nog even bij het eerste deel, dat moest er op omdat de wand in de woonkamer anders niet kan worden afgewerkt. Het tweede deel heeft niet echt prioriteit, zal dus pas later eens worden gemaakt.

  IMG_2735.JPG
  Eerst een reststuk van het origineel verfvrij gemaakt, deze heb ik gebruikt om mijn schaven in te stellen en steeds te controleren. Ik heb eerst groeven en sponningen geschaafd met een Stanley 45 en 78, vervolgens alles met een holschaafje en een rondschaafje afgewerkt.
  IMG_2738.JPG
  Hier alles gereed, zo'n 5,5 meter in totaal.
  IMG_2741.JPG
  In verstek gezaagd, tijdelijk vast gezet met klemmen. Zoals je ziet zat de schakelaar in de weg, die moest ik dus ook nog verzetten.
  IMG_2744.JPG
  De neuten erop.
  IMG_2748.JPG
  IMG_2746.JPG
  Het resultaat.

  Was erg leuk om te doen, toch wel tijdrovend omdat ook dit keer het hout lichtelijk krom, scheluw en niet op juiste dikte was. Uiteindelijk was het een stuk makkelijker dan gedacht! Valt ook weinig over te vinden, daarom vind ik het leuk om hier te delen zodat anderen met soortgelijke projecten hier nog wat van kunnen leren. Helaas niet zo veel foto's van het proces zelf, maar als je vragen hebt, stuur me gerust een berichtje.

  Mijn tip: Schaaf alle delen achter elkaar met dezelfde instellingen van de schaaf, dan weet je zeker dat alles precies gelijk is en de verstekken goed aansluiten. Ik heb eerst de linker architraaf gemaakt als proef en daarna pas de andere twee delen. De bovenkant en rechterkant zijn wel met dezelfde instellingen geschaafd en dus bijna gelijk, de linkerkant wijkt iets af en dat zie je terug in het verstek wat niet perfect aansluit.

 2. #2
  Leuk werk! Bedankt voor het delen!
  Zeg maar gewoon Ruben
  --- Hout hoort te drijven ---

 3. #3
  Ik ben jullie nog een update verschuldigd, dus verder met deel 2

  architraven01.jpg
  Groeven gemaakt als geleding voor de hollen en ronden
  architraven02.jpg
  Hier het meeste al geschaafd. Had alleen niet de juiste schaaf voor de holling in het midden, gelukkig heb ik er een kunnen vinden op Marktplaats.
  architraven03.JPG
  Even improviseren met het verstekzagen, stukje hout op de achterkant gespijkerd en daarlangs gezaagd met mijn Japanse zaag. Simpel maar effectief.

  architraven04.JPG
  architraven05.JPG
  architraven06.JPG

  Het resultaat. De neuten zitten er ook al op maar daar heb ik helaas geen foto van. Ze lijken sprekend op de originele, ik ben dus wel tevreden. M'n zus is er ook erg blij mee gelukkig

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top