Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: beitels slijpen

 1. #1

  beitels slijpen

  Ik heb een vraag,

  Hoe kan ik mijn beitels het beste slijpen.
  Ik heb een Creusen werkbankslijpmachine met 2 stenen.
  Een witte en een bruine steen.
  Maar welke steen kan ik nu het beste gebruiken of alle 2, of is nat slijpen beter

 2. #2

  Re: beitels slijpen

  Ah, je hebt zin in een stevige discussie :-)

  Van die Creusen kan je het best de witte steen gebruiken. Als je een millimeter ofzo van de rand af bent ga je verder met waterstenen of oliestenen, net waar je zin in hebt. Belangrijk om in de gaten te houden:

  - zorg dat je beitel niet te heet wordt op de Creusen. Vingers verbranden = te heet.
  - zorg dat je stenen vlak zijn. Vlak. Niet bijna vlak. Niet zo goed als vlak. Niet met een héél ondiep kuiltje in het midden. Vlak.

  Ik weet niet hoe je Engels is, maar op Woodtreks.com staan een paar filmpjes over dit onderwerp.

  Arthur

 3. #3

  Re: beitels slijpen

  En nog een leuk filmpje van Lie Nielsen. Zonder slijpmachine en met een serieuze waarschuwing over het heet worden van de beitel bij het slijpen en de achteruitgang in kwaliteit.
  http://www.youtube.com/user/lieniels.../4/XPDxEb98ah8

  jaap

 4. #4

  Re: beitels slijpen

  Koelen met water, doen of absoluut niet doen doordat de structuur van het ijzer veranderd door de snelle koeling?

  En dan bedoel ik dus eerst slijpen, dan de beitel even dompelen in een bakje water.
  Zelf heb ik dit nog nooit gedaan, maar dan moet je wel lange pauzes nemen om af te koelen.

 5. #5

  Re: beitels slijpen

  Nee, een snelle afkoeling houdt de structuurverandering die bij afkoeling zou ontstaan juist tegen. Zie het harden van staal: eerst verhitten tot de temperatuur waarbij een bepaalde kristalvorm ontstaat, en dan snel afkoelen. Als je langzaam afkoelt krijg je zachter staal.

  Het probleem met slijpen ontstaat als je het metaal óf korte tijd op hoge temperatuur brengt (het bekende blauw of zwart worden), óf langere tijd op een lagere temperatuur houdt. Al bij 200 of 300 graden kan je hardheid verliezen, maar dan moet je het wel een half uur op die temperatuur houden voor je dat echt gaat merken. Je bereikt die temperatuur wel met slijpen op een Creusen, maar tenzij je echt gekke dingen aan het doen bent hou je die temperatuur nooit zo lang vast.

  Tussentijds afkoelen is dus goed, maar nog beter is om je beitel gewoon niet zo warm te laten worden. Dus: niet helemaal tot aan de snede slijpen en heel regelmatig voelen of je snede niet te heet wordt. Zo lang je hem nog beet kan pakken is de temperatuur nog beneden de 60-70 graden en die temperatuur kan geen kwaad. Maar let op: het gaat snel, zeker als je slijpsteen niet goed schoon is. Regelmatig even afritsen!

  Andere mogelijkheid, als je je beitel niet nat wilt maken: hou een aambeeld bij de hand. De grote massa kan een hoop warmte uit je beitel opnemen zonder zelf noemenswaardig warmer te worden.

  Arthur

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top