Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 45
 1. #1

  De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Het lijkt mij leuk om eens van iedereen te horen wat zijn of haar ultieme houtbewerkingsmachine is en waarom, misschien kunnen we er iets van leren en krijgen we inzichten die we nog nooit hadden....

  Ik zal aftrappen, de mijne is mijn Festool OF-1010 bovenfrees vanwege de diversiteit van de machine, zwaluwstaarten frezen met de VS-600, kopieren, profileren, uitsnedes maken, alles kan met die machine en hij is heerlijk stil, compact en fijn af te stellen...

  Het was lastig kiezen boven de zaagtafel, de accuboor, de kolomboor of de vandiktebank, de lintzaag niet te vergeten maar geen apparaat zo veelzijden en perfect ontworpen als de Festool OF-1010.... vind ik tenminste...

  Wie volgt..... met zijn of haar ultieme machine?

  Scheppie

 2. #2

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Er zijn 2 machines die ik niet zo willen missen, en ik dus ook als ultieme machines zou kunnen aanmerken. Het zijn de Festool TS55 met geleiderail en de domino. De TS omdat hij een goede zaagkwaliteit combineert met nauwkeurigheid en vooral ook veiligheid (bijv bij het paszagen als je een flinterdun randje tot op niets laat uitlopen). De domino omdat je op een hele snelle manier een sterke en zuivere verbinding kunt maken. Combineer je de domino verbinding met een pockethole schroef (Kreg pockethole jig) dan hoef je niet enorm veel lijmtangen te hebben (bij grotere projecten).
  Overall krijgt de TS55 de voorkeur.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.751

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Ik kan een heel eind meegaan in je keuze voor de OF1010 bovenfrees. De meeste keren heb ik hem in een CMS tafel gebruikt en dat werkt geweldig. Maar mijn persoonlijke keuze valt op de Festool Domino. Met een klein beetje oefenen krijg je professionele houtverbindingen.
  Ik ben naar mijn gevoel ook geen echte houtbewerker. Ik vind het leuk gebruiksvoorwerpen van hout te maken. Maar ik mis de ervaring, de strakke hand, het geduld en ook een beetje de ruimte om veel met de hand te doen. Ik ben meer resultaat gericht. Daarom gebruik ik machines en de Domino is voor mij de winner.
  Misschien, als ik in Amerika m'n basement ingericht heb, ga ik toch wat oefenen op handmatig werken. Het geluid van een scherpe schaaf over een blok hout heeft toch ook wel iets.

 4. #4

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Ik kies ook voor mijn bovenfrees. Helaas geen Festool, maar een Dewalt 629. Een bovenfrees is veelzijdig en je kunt er mooie dingen mee maken. Veel ander gereedschap is veel minder veelzijdig.
  Ook ik ben nog niet zo ervaren. Ik ben vooral bezig met dingen maken voor in huis.
  Een Festool domino staat nog wel hoog op mijn verlanglijstje. En wie weet ga ik nog ooit mijn Dewalt bovenfrees inruilen voor ene Festool. Nu alleen nog het budget zoeken….

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Mijn meest gebruikte stuk gereedschap is denk ik mijn Makita accuboor. Één van mijn meest gebruikte gereedschappen met timmerwerk is mijn Makita invalzaag met geleiderails, waarover ik zeer te spreken ben. De bovenfrees gebruik ik de laatste tijd steeds meer en meer en is dus ook stijgende in de ranglijst. Dit is nu nog een 1050 watt Ferm, maar ik ben in overweging om deze te gaan vervangen voor een Festool of Makita.

 6. #6

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Ik gebruik een Metabo OFE 738, fijne goed in te stellen machine, enig nadeel tot nu toe...
  heb nog geen geschikte methode gevonden om er een mooie basisplaat op vast te maken, zodat hij in een freestafel (nog te bouwen) gebruikt kan worden.

  Verder heb ik een zaagtafel PK200, geheel compleet met alle accesoires. Voor mij een uitstekende en precieze machine.

  Op de wensenlijst staat nog een lamello..

 7. #7

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Voor mij is het toe nu de festool ts 55 (lijkt hier wel een reclameblok voor dit merk). Zaagt superstrak. Heb sinds kort ook een OF 1010. Ervaringen tot nu toe is dat deze machine de zaag van de eerste plaats zou kunnen stoten. Pas een schuurmachine van Milwaukee aangeschaft. Voor het geld een lekker ding.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.169

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Ik denk dat ook voor mij de bovenfrees de ultieme machine is. Vooral dankzij de veelzijdigheid, allerhande verbindingen, profielen, cirkels, met behulp van mallen repeterende vormen frezen, etc. Zowel uit de hand eventueel met geleider of in een tafel.

 9. #9

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  Mijn favoriete machine is toch mijn zaagtafel, ik heb een Hammer K3, een hele fijne machine. Voor het grote werk ben ik erg blij met deze machine, maar ook het meeste werk wat ik anders met een frees zou doen doe ik met mijn zaagtafel. Zoals pennen maken voor pen gat verbindingen, half hout verbindingen, sleuven frezen. Ook cirkels zaag ik op de zaagtafel, en zelfs zwaluwstaarten heb ik wel met de zaagtafel gezaagd. Kortom een zeer veelgebruikte en veelzijdige machine.

 10. #10

  Re: De ultieme houtbewerkingsmachine... en waarom?

  dit is moeilijk te definiëren, hangt er een beetje van af wat ik ga maken en van welk formaat hout (of in welke staat het hout is). wat ik het eerst heb gekocht (specifiek houtbewerking) was de domino met een box domino-deuvels, merkwaardig genoeg gebruik ik deze maar zeldzaam.
  daarna heb ik de bovenfrees OF 1400, deze gebruik ik zeer veel maar daar ik steeds uit de hand en met een zelfgemaakte freestafel werk was het in en uit bouwen er teveel aan en heb een tweedehands OF1400 bijgekocht. Ik heb nadien een oude Robland K26 op de kop kunnen tikken. om nu een keuze te maken noch de bovenfrezen noch de Robland zou ik willen missen. als ik vertrek van ruwe duim-planken gebeuren de eerste werken op de Robland. voor de afwerkingswerken en accenten dan weer de freestafel of bovenfrees. wat ik zeker nog ga aanschaffen is Leigh voor zwaluwstaarten en vingerverbindingen. Dan zal de keuze nog moeilijker zijn. natuurlijk is het handtools ook onmisbaar. kortweg je koopt steeds maar bij en de hobby stopt dus nooit, maar het plezier ook niet

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top