Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  vraagje over elektrisch schema zaagtafel

  Goeiemorgen,

  Omlangs een Scheppach TS4000 zaagtafel gekocht, en eindelijk even tijd gevonden om de elektrische omschakeling te doen. De machine staat nu in een driehoeksschakeling op 380 volt. Van wat ik vind is dit het schema:


  Ik snap alles, behalve de verticale rode lijn in het midden. De onderste twee zwarte streepjes geven de stroom aan de spoel (die de bovenste 4 lijntjes schakelt). Maar in de huidige configuratie wordt er toch kortsluiting gelegd tussen T3 en de N? Kan er iemand die ene draad uitleggen?  Het moet een driehoeksschakeling op 3*220 volt worden, dus daarom wil ik toch even zeker zijn

  Alvast bedankt,
  bert.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Zeeuws-Vlaanderen
  Berichten
  232

  Re: vraagje over elektrisch schema zaagtafel

  Ja , tussen T3 en N krijg je zo een kortsluiting.
  Iets anders, je zegt dat de motor in 380V driehoek gebruikt werd, en nu wil je hem met 3x220v in driehoek. Dit kan niet. Als de motor 380 ster was, kan je hem wel 220 driehoek aansluiten.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  446

  Re: vraagje over elektrisch schema zaagtafel

  Hoi Bert,

  Weet je zeker dat het schema overeenkomt met de werkelijke aansluiting. Als je namelijk in de tekening het linkse deel (380 V stekker) wisselt met het rechts deel (motorzijde), klopt het wel. De rode doorverbinding is namelijk het elektrische overname contact dat de spoel aangetrokken houdt nadat je de groene inschakelknop hebt ingedrukt en weer hebt losgelaten.

  Ed

 4. #4

  Re: vraagje over elektrisch schema zaagtafel

  De tekening is zoals het in werkelijkheid uitgevoerd is. Maar met jullie hints denk ik dat ik het schema door heb:

  Het is een motor voor zowel 220 als 380 volt. Als je even de stekker wegdenkt (wegens verkeerde stekker) en de linkse blauwe kabel dan is het wel logisch: de motor staat reeds op 3*220 volt in driehoek.

  Dit verklaart ook waarom de verticale rode lijn een niet originele kabel is (origineel staat motor op 380v). Bovendien is de schakeling zo dat wanneer de (verkeerde) stekker toch op een 3P+N voeding aangesloten wordt, deze direct kortsluiting geeft als veiligheid.

  Toch tof he, standaarden die niet gevolgd worden...

  Bert.

 5. #5

  Re: vraagje over elektrisch schema zaagtafel

  en ik heb net bevestiging gekregen van de verkoper: de machine staat idd op 3*220v geschakeld, maar met de verkeerde stekker . Mysterie opgelost

  Bert.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top