Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Ik heb een eiken tafel gemaakt en wil het hout er zo natuurlijk mogelijk uitlaten zien aangezien het een boerentafel met noesten en scheuren is. Maar wel zou ik hem graag bescherming tegen vocht etc geven. In de twee badkamers heb ik van teak wastafel-bladen gemaakt en deze met Pantserolie van Rambo behandeld. Dit tot grote tevredenheid (na 2 jaar zijn er nog nauwelijks vlekken te zien ondanks het feit dat we deze nooit drogen na gebruik)
  Nu heb ik het tafelblad met deze olie 5 lagen gegeven maar moest na de eerste maal gebruik vaststellen dat toch kringen komen. Heeft iemand een verklaring / oplossing om dit te voorkomen.

  Even voor de duidelijkheid: er mogen best wat vlekken komen in de toekomst maar gezien het feit dat het eerste de beste glas sinasappelsap al vlekken geeft wel stof tot nadenken voor intensiever gebruik met wijn en warme schalen en mokken.

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Op het forum is op verschillende plaatsen informatie te vinden over vlekken die in eiken ontstaan door metaal en vocht. Dit komt door de zuren in het eiken dat met vocht en metaal reageert. Info o.a. te vinden in:
  http://woodworking.nl/viewtopic.php?...en+eiken#p1559

  Fons

 3. #3

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Ik had dat draadje al gelezen maar snap niet dat, net als bij mij kringen ontstaan. Bovendien heeft het bij mij niets met ijzer of aluminium te maken. Er zitten vier verdorie 4 lagen olie op. Dat mag toch wel iets van bescherming bieden.

  Het moet toch mogelijk zijn net als bij het teak een natuurlijke afwerking (dus geen glanslaag) te krijgen die iets meer bescherming geeft dan dit want dit is geen werkbare optie.

  Iemand nog andere ideeen.
  Ik las in een US-forum dat iemand net voor en na het aanbrengen van de olie het hout verwarmde om een diepere werking te krijgen. Heeft iemand hiermee ervanring?

 4. #4

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Waarschijnlijk gaat het hier om een impregnerende olie voor hardhout. Deze olie moet net zo lang aangebracht worden tot de toplaag van het hout verzadigd is. Soms kan het zijn dat hier vele lagen voor nodig zijn. Vaak is het dan ook beter om een hardwaxolie te gebruiken in plaats van een impregnerende olie. Het grote voordeel van hardwaxolie is dat het een filmlaag op het hout vormt en daardoor in de meeste gevallen met één of twee lagen een betere bescherming geeft dan een impregnerende olie. Een nadeel van hardwaxolie is dat het soms moeilijk te verwerken is wanneer het wordt aangebracht op hardhout. Ook kan in sommige gevallen de hardwaxolie wat meer zichtbaar zijn (lees: glimmen) dan een impregnerende olie.

  Voor het behandelen van de tafel zou je wasolie (een andere naam voor hardwaxolie) Weisgrund in combinatie met een beschermlaag van wasolie Naturel Mat kunnen proberen.

 5. #5

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  ik gebruik altijd patina een super product
  heb het ook in keukens gebruikt
  geen enkel probleem

  gr ronald

  http://www.boesmachines.com

 6. #6

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Ik sprak gisteren iemand die houten vloeren plaatst en die vertelde mij dat sinds 1 januari de eisen veel hoger zijn geworden mbt oplosmiddelen en daardoor is de tijd dat je vocht moet vermijden veel langer is geworden. Hij adviseerde ook om de minimaal 2 maar bij voorkeur 4 weken te wachten alvorens de tafel met vochtige doeken (en natuurlijk ook glazen en bekers) te belasten.
  Ik heb aan de tafel nu al 3 weken niets meer gedaan dus de laag zit er nu zo'n 5 weken op.
  Ik ga van het weekend eens een test doen met wat bekers en glazen net naast de huidige kringen.
  Ik moet de tafel toch nog opnieuw schuren voordat ik eventueel een nieuw product aanbrengt dus dit is een uitgelezen moment.

  volgende week zal ik even melden wat het resultaat is.

 7. #7

  Re: eiken tafelblad met olie geeft kringen

  Olie wordt hard,door polymerisatie,dus het droogt uit en vormt een soort laag.
  De fout die de meesten maken is dat ze de lagen niet lang genoeg laten drogen,waardoor er een plakkend oppervlak ontstaat.
  Indien het niet droogt na ca 6 weken,ben je helaas verplicht om er alles af te halen en opnieuw
  te beginnen.
  En inderdaad,ook door het ontbreken van oplosmiddelen,duurt het drogen langer.
  Verder kun je de houtsoorten qua behandeling niet vergelijken,eiken is droog,en teak vettig,wat een
  totaal ander droog beeld geeft aan de olie.

  8-)

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top