Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 37
 1. #1

  Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Ik kwam onderstaande link tegen bij onze Duitse buren, een zwaluwstaart verbinding in 3 minuten.

  http://popularwoodworking.com/klausz

  Oftewel laat die WoodRat maar zitten.

 2. #2

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Klaus is een duitse Amerikaan met een zwaar, aardig, accent. Hij kan echter niet zo snel en netjes zagen als ik heb gezien in een filmpje waar, meen ik, Becksvoort, de man die Shaker meubelen maakt en regelmatig in Fine Woodworking publiceerde, met een Lie Nielsen zaag 500 zwaluwstaartjes maakt. Dat doet hij in een lange smalle ladenkast die deel uitmaakt van zijn standaard productie. 500 zwaluwstaarjes met de hand en hij kan er blijkbaar van leven. Die heeft daar geen WoodRat voor nodig.
  Maar om bij deze gelegenheid even de Woodrat "door" te nemen:
  Een WoodRat is echt veel meer als een zwaluwstaartzaaghulpstuk. Persoonlijk vind ik hem daarom juist zo aantrekkelijk. Je kunt er dubbel verstek mee frezen, een "Tapered table leg" (smal toelopende tafelpoot), mee frezen. Daar vervolgens cannelures langs en over frezen, eventueel in diepte "verlopend", er ook rondom een kraal aan draaien en ga zo maar door. De WoodRat is een soort vreemde taal - de taal van het nieuwe moderne ambacht, die je moet leren spreken en dat bepaalt hoe geweldig je er mee kunt werken. Ik vind de WoodRat nog steeds de mooiste uitvinding van formaat die ik in tien jaar Baptist ben tegengekomen, en een revolutie in het meubelmaken, zeker voor een kleine meubelmakersbedrijfje. Ik zou het ook anders kunnen zeggen; ik vind een schuiftrompet maar een instrument van niets, maar ja ik kan er ook geen noot op spelen, laat staan muziek maken.
  Tijdens de Weekend show is er een bijzonder kistje te zien bij de wedstrijdtentoonstelling, die vrijwel geheel met de WoodRat is gemaakt. Een heel mooi kistje, geen eenvoudig kistje en de maker vertelde mij uitermate tevreden te zijn met de WoodRat. Wat naar mijn schatting nog meer zou toenemen als hij er 5 of 10 zou moeten maken. Want dan gaat de WoodRat echt wel altijd sneller als handwerk.

 3. #3

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  ik heb het filmpje gezien maar sorrie hoor dat zijn geen zwaluwstaarten

 4. #4

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Hierbij ook de discussie op het Duitse forum:

  http://www.woodworking.de/cgi-bin/fo...ad/33591#33591

  Je moet de manier van werken vooral in z'n historische context zien, zonder machines toch snel iets inelkaar kunnen zetten, wat stevig zit en daarbij iets minder op de afwerking letten. Vooral als het niet direkt in het zicht zit.

 5. #5

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Nou Arieproduction, ik zou jouw bijdrage niet kleiner maken dan ze is, ik vind het toch een hele interessante bijdrage. Jammer genoeg denk ik dat het filmpje iets meer bedoeld is om te laten zien hoe snel je kunt zagen met een spanzaag en geweldig zoals de man met de
  spanzaag een haakse bocht zaagt, maar de film lijkt me niet bedoeld om te laten zien hoe netjes je het kunt doen. En Klaus kan heel, heel erg netjes werken. Je kunt dit historisch zien maar ik kan je vertellen dat heel veel mensen die met hout bezig zijn heel graag deze handvaardigheid en ervaring zouden willen hebben om vervolgens lekker bezig te zijn in hun werkplaats, terwijl de koffie pruttelt en luisterend naar mooie klassieke muziek. Dat laatste vermeld ik omdat het heel plezierig is om zonder de herrie van allerlei apparaten bezig te zijn.
  In Amerika wordt hier en daar nog steeds - of al weer - heel veel handmatig gewerkt een een leuke boterham verdient.kijk eens op www.chbecksvoort.com Als de mensen hier in Nederland wat meer waardering zouden krijgen voor een bekwaam gemaakt mooi meubel op maat in hout, een bgmmomih , dan zou het hier ook mogelijk kunnen zijn. Maar hier moet alles snel gaan, producten en geld, en ook het weggooien gaat hier erg snel. Als je het hebt over milieubewust ondernemen dan is een ambachtelijk meubelmaker een zeer milieubewust beroep die nieuw antiek maakt. Zij hebben de toekomst.

 6. #6

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  En niet te vergeten het pruttelen van de pot beenderlijm.
  Verder helemaal mee eens, dus naast de organisatie slow food (http://www.slowfood.nl/) ook maar een slow wood oprichten.

 7. #7

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Tegen snel en goedkoop gaat eigen werk niet op.
  De Ikea is daarvoor een te grote concurrent.

  Er zijn dan ook andere redenen om zelf (als amateur) de houtbewerking ter hand te nemen.
  Bijvoorbeeld andere houtsoorten dan gangbaar, exact op maat gemaakte meubels, grappige details. Maar vooral het plezier van het bezig zijn én de voldoening als iets gelukt is.

  Ik vind de film uiteraard een tikkie demotiverend (mij lukt één zwaluwstaart niet eens in 3 minuten), maar ook inspirerend: handige zaag! Zeker voor de niet zichtbare delen (achterzijde lade?) is het een leuk alternatief tegenover machinaal werken en/of (zeer) nauwkeurig werken.
  Ook de voorzijde van een lade kan trouwens, mits er een frontje overheen gaat. Dan de zijkant wel iets netter maken, maar daarvoor heeft Klaus al voldoende resultaat.

  Bedankt voor de plaatsing!

 8. #8

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Van mijn schoonvader kreeg ik laatst het kistje op de foto. Het is een mooi voorbeeld van zwaluwstaartverbindingen in een gebruiksvoorwerp. De handvaardigheid van de ambachtsman die het gemaakt heeft was meer dan genoeg om het "mooi" te doen lijken, maar de zwaluwstaart was ook nodig om het kistje in verband te houden. Het zal ongeveer 90 jaar oud zijn, en werd gebruikt om schoolboeken mee naar school te nemen. Dat blijft me intrigeren; dat heeft iemand bijna een eeuw geleden gemaakt. En daarvoor heeft hij flink moeten studeren en oefenen bij een timmerman en dan zo'n kistje maken, zo even tussen de koffie en het middageten. Daar heb ik een hele schuur vol met grijze kistjes en plug-it snoeren en freesmallen, A2 stalen beitels, handleidingen en stofzuigers voor nodig. En dan ook nog zwaar nadenken, 3 keer meten en kijken en dan komt het ook nog niet helemaal uit, dus gauw de dikke schuurmachine er over heen en toch ook een beetje trots als het klaar is. Maar die timmerman, die deed het met een handzaag, een potlood een hamer en een beitel...fascinerend.

  jaap

  Attached files

 9. #9

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Grappig kistje, volgens mij inderdaad wel eens iets dergelijks op oude foto's / in musea gezien. Wil zelf altijd nog eens een houten koffertje maken om m'n boterhammen, etc. naar het werk te vervoeren.

  Voor mensen die de digitale versie van het NRC kunnnen lezen, afgelopen dinsdag (26-08-2008) stond er nog een interessant stuk in over een Engelse meubelmaker: Edward Tadros, die tegen de stroom in traditionele iets duurdere meubels bleef maken, en het op die manier blijft redden.

  http://www.nrc.nl/digitaleeditie/200...-02015005.html

  Kan op verzoek de pdf wel via de mail versturen.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programme...ch/3044071.stm
  http://www.ercol.com/

 10. #10

  Re: Zwaluwstraat in 3 minuten.

  Dat is nou eens een fijne bijdrage Arieproduction. Daar wordt ik nou helemaal warm van. Een bedrijf dat op een menselijke warme manier werkt zonder de koude adem van aandeelhouders in hun nek. En dan de meubels die ze maken. Gewoonweg heeeeel errrrg mooi! Ik zou willen dat ik er wat van kon kopen, precies wat ik zoek.
  Heel erg bedankt voor dit artikel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top