Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  Plataan in stukken zagen voor de draaibank.

  Ik heb bij JPAJS (jeroen) een stuk van een plataan opgehaald , met de bedoeling om er schalen van te maken.
  Ik heb eerst de stam in plakken van ongeveer 2ocm dik gezaagd.
  Mijn nieuwe 2e hands kettingzaag heeft goed werk verricht
  Was ongeveer 1 uur werk, inclusief een keer tanken en een keer slijpen en 2 koppen koffie wegwerken.

  IMGP0847.jpg

  IMGP0848.jpg

  IMGP0849.jpg

  IMGP0850.jpg

  IMGP0851.jpg

  IMGP0852.jpg
  Laatst gewijzigd door de Haan; 25-05-16 om 20:44. Reden: schrijffout verbeterd.

 2. #2
  Mijn tip: probeer een vrij vlakke schaal met de opening van de kern af. Als je het goed doet, heb je kwartiers hout door de hele schaal heen en dan zie je de spiegels het beste. Ik geloof dat ik de stam eerst in de lengte onder de bovenste splitsing afgekort had, en dat stuk 90 graden gedraaid doorgezaagd had, nu heb je daar één stuk waarvan de buitenkant vrijwel volledig uit zijtak bestaat. Dat lijkt me lastig met draaien en drogen, terwijl in mijn ervaring de mooie tekening van een splitsing verloren is gegaan.

 3. #3
  Jurriaan, bedankt voor de tip, ga ik doen.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Atikokan Ontario Canada
  Berichten
  1.111
  Mooi stuk hout, maar je maakt het jezelf en je zaag wel moeilijk, op de manier dat je dit gezaagd hebt.

  Een ketting zaag werkt best in de afkortings manier maar werk niet goed in het dwars zagen van een stam, er zijn wel speciale kettingen voor de zgn Alaska mills, maar normale kettingen zagen heel slecht op die manier, en zoals het toond krijg je alleen fijn zaagsel poeder in plaats van spaanders.

  Hier is een foto van een goede hout draaiers zaagbok waar je een stam op kunt leggen en die je dan kunt zagen in de lengte, je krijgt lange slierten in plaats van poeder, gaat zo vlug dat je zaag het niet weg kan krijgen, en de zaak volgestopt word, de oplossing is om meer diagonaal te zagen tot de slierten verdwijnen of minder lang worden.

  wood turners saw buck.jpg

  Ik heb heel wat stammen tot draaihout stukken gezaagd, en gebruikte meestal een grote blok hout waar Ik de stammen op leg, en dikwijls op de plaats waar de stam lag, soms ook thuis als Ik de hele stam all in kortere stukken gezaagd had.

  Hier enkele foto’s waar je het zaagsel kan zien en een met een stuk stam nog op het zaagblok, zaagt veel beter en vlugger in de lengte dan dwars zagen.

  Het is heel makkelijk om precies door het hart van de stam te zagen op deze manier, even een lijntje trekken aan beide kanten en dan de lijn volgen van boven naar beneden, ook kun je dikkere planken zagen door niet helemaal er door te zagen, en alleen waneer je de stukken allemaal zover gezaagd hebt dan ze verder door te zagen.

  Bowl blanks sawing.jpg Acer Negundo.jpg Beech blanks.jpg Black Walnut blanks.jpg
  Have fun and take care.

 5. #5
  Leo wil je hiermee zeggen dat je doormiddel van die zaagbok wel kan schulpen ? volgens mij is het toch meer van invloed wat de hoek van je tanden is (oftewel een speciale ketting voor schulpen ?)
  Met een hamer past alles...

 6. #6
  Ik dacht ook dat het in eerste instantie een kwestie van de hoek van de tanden is (10-15 graden in plaats van de normale plm. 30 graden); de bok ziet er mooi uit, maar ik begrijp nog niet wat de toegevoegde waarde is.

 7. #7
  Wat Leo bedoelt is dat je eerst de stam in stukken zaagt. (zaagsnede haaks op nerf) die stukken legt hij dan op zijn bok en zaagt ze nog een keer door. Nu loopt de zaagsnede in de richting van de nerf.
  Op die manier hoef je niet tegen de nerf in te zagen en kun je voor ieder blok de juist plek van de zaagsnede bepalen. En je kan alles met dezelfde ketting zagen. Dat is een goed werkende methode.

  P1080157.jpg
  vriendelijke groeten,

  Ronald Kanne


  www.ronaldkanne.nl
  www.dehoutdraaierij.nl

  facebook.com/ronaldkanne

 8. #8
  Ah dat word bedoeld
  maar, vanaf de bovenkant of vanaf de zijkant, het blijft toch schulpen, of zaagt het echt veel anders ?

  In geval van het laatste, goede tip en ben ik daar erg blij mee ;-) (dank Leo)
  Met een hamer past alles...

 9. #9
  Vanaf de bovenkant of de zijkant maakt een verschil van dag en nacht. Kijk vooral ook naar de krullen in de foto van Ronald.

 10. #10
  Ergens klinkt het logisch nu ik er nog eens over nadenk, toch nooit eerder zo bekeken
  (Leo) Bedankt voor deze fijne tip !! dat ik zeker proberen
  Ronald/Juriaan, bedankt voor de uitleg
  Met een hamer past alles...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top