Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Twijfels na mijn zelfbouw tafel...

  Ik ben al een aantal weken bezig dit forum door te lezen en ik ben enorm aan het twijfelen.

  Ik heb zelf een zaagtafel gebouwd van hout met een cirkelzaag eronder en dat zaagt op zich vrij aardig maar ik merk dat de cirkelzaag in combinatie met hout wat natuurlijk werkt niet een extreem hoge precisie geeft en ik merk bijvoorbeeld ook dat het tafelblad wat van 18mm multiplex is het gewicht van de 2000W zaag niet goed kan dragen omdat het blad overal recht is met een lange winkelhaak (goed geshimmed waar nodig) behalve waar de zaag hangt daar zie ik een kleine indentatie (kom) van ongeveer 1mm die ik er niet uit krijg.

  De constructie van de zaagtafel zit goed in elkaar maar ik begin er nu achter te komen waarom iedereen altijd over gietijzeren zaagtafels praat. Dit is gewoon veel steviger en vlakker wat de precisie ten goede komt. Ik ben nogal een technische perfectionist en als ik een plaat over mijn tafelzaag gooi en hij is aan het uiteinde 2mm breder dan raak ik gefrustreerd. Vanuit mijn werktuigbouwkundige ogen is dit niet acceptabel en ik merk dat het met hout waarschijnlijk wel mogelijk is maar dan moet je alles tot in de treuren instellen en dit regelmatig herhalen en het moet allemaal wel leuk blijven.

  Ik zie de zaagtafel als mijn basis apparaat dus ik heb besloten toch maar een échte aan te schaffen maar ik lees zoveel verschillende meningen dat ik mezelf genoodzaakt voel er toch nog een draadje over te openen:

  Ik twijfel tussen:

  1. Wat kost een Scheppach TS2000 gemiddeld 2ehands? Wat is zo'n tafel waard is misschien een betere vraag als je een goede vindt. Ik heb er een aantal op het oog namelijk.
  2. Jet JTS-600
  3. Axminster Trade Series AW10BSB2 Saw Bench,
  4. HBM-600 (ik neig naar negatief door de commentaren die ik lees
  5. Sheppach Precisa 4.0
  6. Harvey 110


  Wat ik zoek is een machine waarop je heel nauwkeurig kunt werken en eentje met een stabiele rip fence die iedere keer als je hem vastzet op dezelfde positie blijft zitten. Verder MOET er een dadostack inpassen.

  Ik zat al te denken om zelf met lineair geleiders een fence te maken die je op 0.01mm nauwkeurig kunt afstellen met microschroefdraad maar dat gaat me voor nu nog even te ver. Als ik gewoon een goede machine kan kopen waarmee ik mooie meubels kan maken dan ben ik allang tevreden.


  Ik ben nieuwsgierig of iemand mij nog wat inside information kan geven!

  Groeten
  Tim
  Laatst gewijzigd door Timmy; 22-05-16 om 22:19.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  0,01 mm? 10 micron dus. Zou in de metaal niet misstaan. Realistische noodzaak?

  mvg
  klaas0639
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 23-05-16 om 08:52. Reden: schrijffoutje correctie

 3. #3
  Ja dat verwacht ik eerlijk gezegd niet van mijn hout alhoewel ik wel denk dat dit haalbaar is voor een fence systeem, maar zoals ik al zei dat gaat net iets te ver

  Laat ik het anders omschrijven, als ik een strook van een plaat multiplex zaag van 2,44m dan zou ik het fijn vinden als de uitvoer hooguit 0,1mm afwijkt van de invoer in breedte.

 4. #4
  Festool cs50 of cs70 is ook erg precies met mm verstelling aan de parallelgeleider, die kan je soms voor een aardige prijs tweede hands aanschaffen. Het blad van deze tafels is gehard aluminium. Mafell heeft hier een alternatief voor, maar het verschil in prijs met de Festool vind ik absurd groot.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  1.018
  Eentiende millimeter is wel zo ongeveer de limiet aan precisie die je bij houtbewerking nastreeft. Incra (de Amerikaanse firma) maakt bijvoorbeeld een geleidesysteem dat op die maat af te stellen valt, en dan ook nog herhaalbaar, wat niet onbelangrijk is. Maar dat geldt eigenlijk enkel voor niet al te grote stukken materiaal, denk aan iets van een meter.

  Voor een plaat van 2,5 meter mikken op een maximale afwijking van 0,1 mm is volgens mij niet reëel ‚ dan zit je in de highend cnc.

  Ik ben zelf ook een enorme pietlut (achtergrond grafisch ontwerp, dan heb je het ook over microns), maar heb me voor mijn geestelijke gezondheid erbij neergelegd dat in houtbewerking een halve millimeter afwijking ok is.

 6. #6
  Oké ja daar kan ik me wel in vinden, en welke tafel zouden jullie aanbevelen in mijn rijtje?

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2015
  Locatie
  Enschede / Amsterdam
  Berichten
  1.018
  Ik heb geen afzonderlijke zaagtafel, maar aan mijn MFT/3 een verlenging met CMS TS55 module. Wél voorzien van een Precisio CS70 geleider (en nog wat toeters en bellen). Ik ben er zeer content mee, maar er kan dus GEEN dado-blad in die TS55 (wat dus betekent dat ik voor gleuven het materiaal wat vaker over de zaag moet halen).

  Heb wel veel goeds gehoord van en gelezen over de Mafell Erika-zaagtafels. Denk dat ze wat boven het budget liggen. Die kunnen ook een dado aan.

 8. #8
  Kan zo'n HBM-600 eigenlijk een dado aan of alleen de Harvey?

 9. #9
  Zagen met een nauwkeurigheid van 0.1mm, zowel maat als evenwijdigheid haal je alleen met een formaatzaag of wandzaag. Ik heb zelf ook een werktuigbouwkundige achtergrond (fijnmechanisch zelfs), en betrap mezelf er vaak op dat ik het te mooi wil doen. Beroepsdeformatie noemen ze dat

  De zaagmachines die je noemt zijn allemaal voor de hobby prima, maar halen deze nauwkeurigheid niet. Ook dadostacks kunnen er niet op, dat is typisch Amerikaans. Europese machines moeten verplicht een rem hebben sinds ergens midden jaren negentig, en daar komt een dado bij los, althans, dat risico is vrij groot. Bovendien is het verboden om blind te zagen, maar dat doen we allemaal als we een sponning zagen, dus dat vind ik onzin.

  De Axminster is identhiek aan de HBM 600, het heeft weinig zin deze te importeren. De Scheppach is de oude Kity 619, alleen dan in Azië geproduceerd. Een gebruikte Kity is dan ook een optie. Daar passen de nieuwe accesoires als het goed is op, dus een geleider zou je achteraf kunnen monteren.

  Zelf vind ik, ondanks de lovende reacties de Festool zaagtafels erg iel uitgevoerd. Kennelijk halen ze wel de nauwkeurigheid, maar deze zijn echt voor mobiel gebruik ontworpen. Als je plek hebt voor een grotere machine, zou ik voor wat zwaarders gaan, dat blijft beter staan.

  Ik weet niet of je 400 Volt hebt, want voor de prijs van de bovengenoemde machines kun je een beste gebruikte Harwi, Startrite of iets dergelijks kopen. Dan kom je mechanisch gezien beter aan je trekken denk ik. En de Mafell tafels zijn ook goed, maar zitten kwa prijs wel nog iets hoger.
  Met vriendelijke groet,

  William
  .

 10. #10
  Nee helaas geen 400V, ik heb in het filmpje van Harvey gezien dat er een dadostack in past dus dat is een groot pluspunt voor mij, of het moet zijn dat de leverancier in Nederland deze langere as er verplicht uit moet halen maar dat is volgens mij niet het geval. Het viel mij op dat er een aantal mensen erg tevreden waren over deze machine maargoed ik ken deze mensen natuurlijk niet en hun belangen

  Het blijft lastig merk ik voor veel mensen om een goede keuze te maken vandaar ook de vele topics. Misschien moeten we maar eens met een aantal mensen een nieuw merk ontwerpen wat aan alle eisen voldoet want de mechanica van zo'n tafel stelt niets voor.

  Even als voorbeeld, deze volgens mij vooraanstaande website omschrijft en verkoopt dus duidelijk een zaagtafel waarin dado stacks geadverteerd worden in NL:

  http://www.tendotools.com/nl/houtbew...k-edition.html
  Laatst gewijzigd door Timmy; 23-05-16 om 23:01.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top