Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Stam Japanse kers verzagen?

  In de nabije toekomst ga ik een Japanse Kerselaar mogen opruimen bij een kennis. Het bruikbare gedeelte is een rechte stam van pakweg 2m25-2m50 hoog en 60-65 cm diameter. Daarboven zitten er enkel veel takken van max 10cm diameter.

  Is deze stam de moeite om te laten verzagen in planken? Ik vind ook weinig goede foto's van het hout, klopt het dat het erg op 'gewone' kers lijkt, maar vooral donkerder van kleur is?

 2. #2
  Ik denk het wel.
  Als je kersen gaat verlijmen dan mogen de stroken max een cm of 8 a 9 zijn dus ook de takken zijn bruikbaar denk ik.
  En anders kan je daar nog wat van draaien misschien.
  Brandhout van maken of versnipperen lijkt me zonde.

 3. #3
  Anders kun je misschien ook nog gaan draaien als je een draaibank hebt? dit hout is te speciaal om brandhout van te maken.
  Hakken en Zagen.

 4. #4
  De kleur van Japanse sierkers wordt onder invloed van zonlicht veel donkerder, echt mooi goudkleurig. Wel werkt het veel tijdens het drogen, en de schors moet er ook af, anders krijg je heel snel beestjes. Voor schalen heb ik goede ervaringen met het koken van voorgedraaide schalen, dan barst het minder en op de kleur heeft het geen invloed. Maar om dat met schaaldelen te doen lijkt me heel veel werk.

 5. #5
  Er brandhout van maken is inderdaad niet de bedoeling. Er staat ook nog een kleine walnotenboom, maar die gaat weinig kernhout bevatten vermoed ik. De stam is pakweg 35cm diameter. Die komt hier misschien nog wel in de aanbieding voor de houtdraaiers, want zelf hou ik mij er (nog?) niet mee bezig. Al kriebelt het soms wel als ik al die mooie creaties hier de revue zie passeren.

  Alvast nuttige tips, zeker betreffende de schors! Wat betreft het barsten van de kopse kanten en het werken van het hout.. Kan ik er dan beter vrij dikke planken van laten zagen? Van een 6 tot 8 centimeter dik bijvoorbeeld.. Of heeft dat weinig invloed op het werken en het barsten van de uiteindes? De kopse kanten worden wel sowieso ingesmeerd met een product of een houtlijm om erger te voorkomen.

 6. #6
  Dt is een afweging. Dikker hout zal waarschijnlijk meer barsten maar minder vervormen, dunner hout zal minder barsten en meer vervormen. Je moet eigenlijk nadenken hoe dik je het geschaafd wil hebben, en het dan precies zo dik zagen dat je de vervorming er af kan schaven. Hoeveel dat is, is per stam verschillend natuurlijk. Maar als ji kistjes met een wanddikte van 10 mm zou willen maken, zou ik het niet op 60-80 mm inzagen. Wel als je een tafelblad van 40 mm hoopt te maken.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top