Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Traphekje - bouwverslag

  Onze kleine klimt momenteel zo'n beetje op alles wat in de weg staat, dus werd het tijd om onze trap te 'beveiligen'. Gezien het formaat van het trappengat, en de schuin oplopende zijkant, was een kant en klaar product kopen niet mogelijk. Daarnaast was het ook weer een mooie gelegenheid om zelf iets van hout te fabriceren.

  Ik heb bij de lokale houthandel wat vuren 40x40 balkjes gehaald en een paar panlatten. Daarnaast had ik nog wat balkjes liggen en nog een paar planken van een oude lattenbodem. De schanieren heb ik online besteld. Totale materiaalkosten ongeveer 25 euro.

  In de schuine kant van de trap heb ik voorbereidingen getroffen voor domino verbindingen en de hoofdpaal zijn twee op elkaar gelijmde balken geworden.
  1.jpg

  2.jpg

  Met een zweihaak heb ik de hoek overgenomen en overgezet op de spijlen. De spijlen zijn van vuren panlatten gemaakt. Met de frees een rond hoekje gegeven en vervolgens geschuurd.
  3.jpg

  De bovenligger is ook voorzien van domino gaten.
  4.jpg

  Test of de hoek klopt en vervolgens alle spijlen droog gemonteerd.
  5.jpg

  6.jpg

  Na droge passing het geheel verlijmd. Lijmklemmen zetten op deze schuine hoeken bleek lastig. Op deze manier heb ik in ieder geval de hoofdpaal ingeklemd. Hebben jullie nog tips hoe dit in het vervolg te doen?

  Verder heb ik de hoofdpaal met 2 domino's, twee schroeven en lijm vastgezet om ervoor te zorgen dat deze zo stevig mogelijk staat.
  7.jpg
  8.jpg

  Na uitharden van de lijm is het eerste deel van dit project klaar.
  9.jpg

  Vervolgens ben ik begonnen met het traphekje. Ik heb de 45 graden hoekverbindingen met een domino verlijmd. De spijlen heb ik gemaakt van een oude lattenbodem. Eerst de planken op de zaagtafel de juiste breedte gegeven en vervolgens nog even afgerond met de bovenfrees.
  10.jpg

  Schanieren afgetekend en uitgebeiteld.
  11.jpg
  12.jpg

  Netjes afgehangen en dit is het resultaat.
  13.jpg
  14.jpg

  Zodra er weer wat meer tijd in de agenda is ga ik het nog wit schilderen.

  Tijdens de bouw heb ik natuurlijk ook een paar fouten gemaakt. Leergeld voor de volgende keer:
  - De hoofdpaal heb ik tijdens montage met lijm niet getest op 90 graden. Het gevolg is dat deze lichtjes uit het lood staat. Op zich niet erg, maar wel als je de passing van het traphekje netjes wilt hebben. Om de ruimte tussen hoofdpaal, het hekje en de muur parallel te houden heb ik het hekje ook niet geheel waterpas hangen en ook wat moeten schaven. Vrouwlief en familie zien dit niet maar een getraind timmermansoog ziet het wel. Volgende keer dus even de haaksheid checken voordat ik alles in de lijm zet.
  - Ik had voldoende 40x40 balkjes maar het aantal panlatten had ik precies afgepast op 1 hekje om eerst maar eens te kijken of dit goedkope vurenhout mooi genoeg oogt voor een traphekje. Maar ik kwam op zondag tijdens de droge passing tot de conclusie dat ik het hekje te smal had gezaagd. Domme meetfout gemaakt. Aangezien de houthandel dicht zat heb ik noodgedwongen een oude lattenbodem verzaagd en een nieuw hekje gemaakt. Achteraf had ik alle andere spijlen ook prima uit deze lattenbodem kunnen zagen. Het eerste hekje heb ik nog iets kleiner gezaagd en voor een andere trap kunnen gebruiken. Dus geen materiaalverspilling maar wel een projectplanning die anders loopt dan gedacht.
  Laatst gewijzigd door mark20v; 21-05-16 om 17:27. Reden: Typo

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Mooi gemaakt Mark, dat het iets uit het lood staat is niets van te zien, als je het mooi wit geschilderd hebt is het mooi een geheel met de trap.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  Leuk verslag van een zinvolle klus waar anderen ook weer wat aan kunnen hebben!

  Fons

 4. #4
  Mooi gemaakt. Wel een kleine aanmerking, die schroeven die je voor de scharnieren hebt gebruikt doen een beetje afbreuk, die kan je beter vervangen voor messing gleufkopschroeven.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door usernaamvergeten Bekijk Berichten
  Mooi gemaakt. Wel een kleine aanmerking, die schroeven die je voor de scharnieren hebt gebruikt doen een beetje afbreuk, die kan je beter vervangen voor messing gleufkopschroeven.
  Wat maakt het uit of hij kruisschroeven of gleufschroeven gebruikt, je ziet ze niet als het hek dicht is, en als het open moet loop je er langs en let je m.i. echt niet op die kruisschroeven.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ben je niet bang dat het hekje door gaat zakken? Als de verticale spijlen diep genoeg in de regels zitten gelijmd kan het nog meevallen. Een diagonale schoor plaatsen zou afbreuk doen aan het uiterlijk maar een doorhangend rekje natuurlijk ook. Misschien kunnen metalen platte hoeken de constructie eventueel verstevigen.

 7. #7
  Is de leuning aan de kopse kant ook afgerond?
  Persoonlijk vind ik het mooier als de leuning verticaal eindigt ipv haaks.
  Succes met schilderen.
  sometimes you just need a bigger hammer

 8. #8
  WR1944: de spijlen zitten verlijmd met dominos en ook de kopse kanten van de spijlen heb ik wat lijm gegeven. De tijd zal het leren, maar verwacht niet dat het hekje gaat doorzakken.

  Ronald: ik had hetzelfde idee en ook eerst een proefstuk gemaakt waarbij ik de leuning verticaal heb afgezaagd. Tegen mijn verwachting in bleek ik haaks toch mooier te vinden en dat uiteindelijk ook zo verwerkt. Kwestie van smaak, maar snap je punt. De kopse kanten heb ik licht schuin afgewerkt met de schuurmachine. Op de foto volgens mij nog niet.

 9. #9

 10. #10
  Netjes gemaakt. Vuren vergt een hoop afwerking bij het schilderen. Succes ermee.
  Ik had de paal/pilaar zwaarder uitgevoerd. Alleen voor de looks en de leuning op de paal laten eindigen. Smaken verschillen nu eenmaal.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top