Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 47
 1. #1

  Hoe zet ik deze profielen in elkaar?

  Beste leden,

  Een goede vriend van mij is met spoed opgenomen in het ziekenhuis hier in Frankrijk. Zij hebben een B&B en de ramen moeten worden vervangen. Helaas is de timmerman met de noorderzon vertrokken en heeft de centen meegenomen. Wat over is gebleven is een stapel houten profielen die zij destijds bij een houtzagerij hebben laten zagen. Die zagerij bestaat inmiddels niet meer en mijn maatje is niet aanspreekbaar. Zijn vrouw heeft mij gevraagd die kozijnen te maken voordat het hoogseizoen begint maar ik snap niet helemaal wat de volgorde van de stijlen is.
  Naast profielen heb ik ook nog een enorme stapel stel/glaslatten.
  De bedoeling is dat dit naar binnenslaande dubbele ramen worden. Met spanjolet. Er komt dubbel glas in.
  Bijgevoegd zien jullie de profieldoorsneden. Ik vermoed dat profiel A de onderdorpel is maar ik zie niet eens wat buiten of binnenzijde is. De brede lat is vermoedelijk de sluitlat voor de spanjolet. Er is ruim hout besteld voor meerdere ramen...ook voor de toekomst.

  Is er iemand die eventueel een tekening kan laten zien hoe ik dit in elkaar moet zetten. Mijn ruimtelijk inzicht laat mij in de steek.
  Wat wordt kozijn en wat het openslaande gedeelte?

  Profiel A 9 stuks
  Profiel B 33 stuks
  Profiel C 33 stuks
  Profiel D 20 stuks

  Als ik eenmaal zie welke waar voor bedoeld is en welke zijde buiten of binnenzijde is, is het in elkaar zetten verder geen probleem voor me.
  Wie helpt ons opweg?

  Alvast bedankt.
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails DSC_0814.jpg   DSC_0813.jpg  

 2. #2
  Is het hout voor de kozijnen bedoeld of voor de ramen? Of voor beide?

  Fons

 3. #3
  Hoi Fons,
  Bedankt voor je reactie. Het is voor beide bedoeld en zover ik kan zien is het C-profiel voor rondom het glas en dat moet op een of andere manier in A vallen....denk ik.
  Misschien is B wel bedoeld om rond geschaaft te worden en als lekdorpel te gebruiken...

 4. #4
  Ben nog eens goed door de stapel heengegaan en vond zes van deze lengtes. Wellicht is dit het middelste verticale sluitgedeelte waar het spanjolet op gemonteerd moet worden.Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   DSC_0821.jpg
Bekeken:  497
Grootte:  44,8 KB
ID:    48473

 5. #5
  Hoe is het beeld van de huidige oude kozijnen en ramen, geeft dat nog wat zicht op de toepassing van de nieuwe? Ik weet niet of ik je hier mee kan helpen, maar nog wat foto's daarvan kan misschien tot adviezen van anderen leiden.

  Fons

 6. #6
  A & E zouden idd de middenstijlen kunnen zijn van een dubbel draairaam
  C de buitenste stijlen en de dorpels.
  Is D een platte lat of misschien een neuslat?
  B zou je kunnen gebruiken voor roedes
  sometimes you just need a bigger hammer

 7. #7

 8. #8
  Ik heb er stapels glaslatten bij, die brede latten komen denk ik aan de buitenkant voor het verticale sluitgedeelte.

 9. #9
  Door de ronde kanten is het enigzins verwarrend want dat zit nog niet in het hout wat je hebt.
  Aangezien je 33 lengtes van B en C hebt en de staande delen het meeste hout is als ik de foto's zie dan lijken mij B en C de delen voor de staande delen.
  C lijkt mij ook duidelijk bedoeld voor de zijkanten van je dubbele ramen zoals op foto 2 maar die sponning waar c dan invalt zie ik ook nog niet?
  A heeft een iets schuin aflopende zijde dus dat lijkt mij de onderdorpel voor je afwatering.
  D lijkt mij de deklat bij de dubbele ramen waar je spagnolet opkomt.
  E geen idee.
  Het kan zijn dat men een andere, modernere stijl heeft genomen en de foto's dus nogal verwarrend kunnen zijn want ik zie nergens ronde kanten?
  Het meest logisch lijkt me dat je meet hoeveel lengte de profielen zijn die je nieuw hebt van elke soort en dat je dan je oude ramen opmeet.
  Dan denk ik dat je dan al snel erachter komt welk profiel waar voor bedoeld is.
  Laatst gewijzigd door willem1958; 21-05-16 om 15:23.

 10. #10
  Met die profielen gaat het nooit lukken om er een raam mee te fabriceren wat waterdicht is Het zou anders geweest zijn met de originele profilering, incl "wolvenbek" dat gaf nog een redelijk resultaat, maar met bovenstaande profielen, no way.

  Ik zou uitgaande van het geprofileerde hout kijken wat er aan kan gewijzigd worden ( profilering aanpassen) om toch een ietwat beter eindresultaat te bekomen. Post hier alle verschillende profielen eens met alle afmetingen van de sponningen en zo erbij, dan is het wat makkelijker puzzelen. Beschik je over de kennis, het gereedschap (bovenfrees of topie) om de profilering te wijzigen en te vervolledigen? Bijkomende sponningen, druipgroeven, eventueel de scharnierstijlen terug voorzien van een "noot" zoals bij de originele ramen, etc....

  Wat het ook gaat worden, het gaat een tijdrovende klus zijn, omdat de werkvolgorde hier op zijn kop gezet is door al het hout al van profileringen te voorzien alvorens de pen & gat verbindingen aangebracht zijn. Dat is "klote" bij Franse indexramen.

  ps: B+D zullen vermoedelijk samen een buitenkader moeten gaan vormen, werd vroeger veel zo samengebouwd. Echter, de onderblok van buitenkader moet een volledig andere profilering hebben, en die zit niet bij de voorbeelden hierboven!

  E gaat kunnen gebruikt worden als een middenstijl, maar ook als onderblok voor de raamvleugels zo te zien, maar dan moet er nog wel een druipgroef bij ingefreesd worden.
  Laatst gewijzigd door tuoh; 21-05-16 om 19:15.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top