Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 42
 1. #1

  Hardhouten kozzijnen uitfrezen om glas en ruitenkit ineens te verwijderen (asbestkit)

  Hallo allemaal,

  Ik heb een mooie uitdaging. Ik heb in mijn appartement een aantal (ook zeer grote) ruiten die ik wil vervangen door dubbel glas.
  Nu is het punt dat er asbest in de ruitenkit zit en ik zou moeten saneren. Nu was mijn idee om de kozijnen (hardhout) van 2 kanten in te frezen, dus net van de ruitenkit af, om ruit en kit in zijn geheel te verwijderen en zo het saneren door mannen in witte pakken te vermijden.

  Maar hoe denken de specialisten onder jullie daar over? Is dit überhaupt mogelijk?

  Verneem heel graag van jullie met eventuele opties hoe dit te klaren en met welk gereedschap. En uiteindelijk zoek ik dan iemand die dit kan uitvoeren.

  Groet, Philip

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Welkom op het forum Philip, misschien dat je met een invalzaag net naast de kit kunt zagen, de hoeken zou je met een multitool uit kunnen zagen, krijg je wel wat grotere sponningen?

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door philip64 Bekijk Berichten
  En uiteindelijk zoek ik dan iemand die dit kan uitvoeren.
  Dat worden dan de mannen/vrouwen in de witte pakken.
  Sponning uitzagen met het glas er nog in en zonder asbest vezels te verspreiden en een bruikbaar kozijn overhouden is (bijna) niet mogelijk.
  sometimes you just need a bigger hammer

 4. #4
  Hallo Pel,
  Dank voor de snelle reactie. Handig te weten dat een invalzaag de klus zou kunnen klaren. Dat de sponning iets groter wordt is geen probleem. Wel probeer ik dit te minimaliseren door een merk/type invalzaag die zo dicht mogelijk naast de ruit kan frezen/zagen. De ruit zit er dan nog in en kan als geleider dienen voor een rechte zaagsnede.
  Enig idee welke invalzaag de smalste beschermingskap heeft?

  Groet, Philip

 5. #5
  Thanks Ronald,
  Ik denk dat het dat ook gaat worden, maar een alternatief zou mooi zijn al begrijp ik dat het heel specialistisch werk is. De ruit kan er natuurlijk ook eerst met een glassnijder uitgesneden worden. Ik ben de eerste van 80 appartementen waar we een Pilot gaan doen (VVE +beheerder), om de kosten te reduceren is het nu ook kijken naar andere opties. Bijv. compleet kozijn vervangen was geen optie, dat moet ook gesaneerd worden. Maar met eerst uitfrezen zou dat nu wel een optie kunnen zijn.
  Groet, Philip

 6. #6
  Hoe ga je de achterzijde van de sponning aanpakken? De ruit rondom los zagen, dus aan de kant waar de kit afgestreken is lijkt me niet het grootste probleem. Maar achter het glas zit normaal ook kit, dus daar moet je het hout ook doorzagen. En daar kan je niet bij met een invalzaag.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 7. #7
  Hoi Mathieu,
  Ah, dat is heel goed meegedacht! Daar ben ik nog niet helemaal uit. Een optie zou zijn om ook hier een sleuf te frezen van voor tot aan de eerdere (gefreesde sleuf) maar dat heeft nogal wat impact.

  Mijn idee is om eerst de glaslatten te verwijderen en dan schuin in te frezen langs de kopse kant van het glas. Dit blijft lastig uiteraard lastig omdat je niet kan zien tot waar de kit zit. Ideeen?
  Groet, Paul

 8. #8
  Misschien een foto plaatsen van het kozijn.
  Ik ging er van uit dat er geen glaslatten waren, zoals traditionele plaatsing van enkel glas in België.
  Maar komt het glas niet los als je de glaslat verwijderd?
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mathieu Bekijk Berichten
  Hoe ga je de achterzijde van de sponning aanpakken? De ruit rondom los zagen, dus aan de kant waar de kit afgestreken is lijkt me niet het grootste probleem. Maar achter het glas zit normaal ook kit, dus daar moet je het hout ook doorzagen. En daar kan je niet bij met een invalzaag.
  Zoals Pel al aangaf, de achterkant zaag je in met een multitool, daarmee kom je heel dicht in de hoeken en kun je ook de hoeken die je met de invalzaag net niet helemaal kunt pakken losmaken.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ik zou eerst maar eens de glaslatten verwijderen, als je de ruit eruit krijgt is dat al makkelijker werken, dan kun je de kit verwijderen. Misschien d.m.v een invalzaag neem het kozijn als aanslag, dan zou je misschien met een multitool de rest los kunnen maken? Natuurlijk alle veiligheidsregels in acht nemende. Een andere optie is misschien dat jij de glaslatten en de ruit eruit haalt, en die maanmannetjes (asbest verwijderraars) de kit laten verwijderen? Enkele foto's van de situatie zegt meer als een heleboel woorden?

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top