Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Afkort geleider

 1. #1

  Afkort geleider

  hallo,

  ben van plan te investeren in een afkortgeleider voor mijn MARTIN tafelzaag, het probleem hiermee is dat die afkortgeleiders allemaal gemaakt worden voor een U vormige uitsparing in het blad (mitre slot), de uitsparing in mijn tafelzaag is echter driehoekig van vorm, weet iemand hier een oplossing voor? (behalve een U vormige groef laten frezen in het blad :-) )

  Wat foto's

  type afkortgeleider:  of  Tafelzaag  En de uitsparing in het tafelblad


 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: Afkort geleider

  Mijn Robland heeft een gelijksoortige groef in het blad. Er is een passende zwaluwstaartvormig profiel met afkortgeleider bijgeleverd. Helaas zit daar voor mijn werk te veel speling op. Ik kan gelukkig gebruik maken van de roltafel voor het afkortwerk, maar zoek ook nog naar andere oplossingen. Ik heb een pennenzaaghulpstuk gemaakt waarbij een beukehouten latje precies op maat voor de geleider is gemaakt. (rechthoekig) Als je oplossingen in die richting zoekt moet je werken met een plaat multiplex die over het blad van je machine schuift, een z.g. "crosscut sled".

  Fons

 3. #3

  Re: Afkort geleider

  Ik zou proberen om bij de nieuwe afkortgeleider een andere geleider te monteren die past in de bestaande uitsparing. Deze nieuwe geleider kan je zelf vervaardigen, of laten maken.
  Enkele mogelijke opties:

  - laat bij een metaalbedrijfje een passende zwaluwstaartvorminge lat frezen en monteer deze op de nieuwe afkortgeleider.

  - het is misschien mogelijk om de U vormige geleiding in de bestaande zwaluuwstaartvormige uitsparing te monteren.(een glijbaan in een glijbaan)
  Meestal zijn bij deze professionele machines de glijbanen en dergelijke ruim overbemeten, en dat kan zorgen voor de nodige plaatsingsruimte.

  - Vervaardig zelf een passende geleiding uit Trespa, Ertalon, Nylon, etc......

  De mogelijkheden zijn legio.


  Mvg,

  André

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: Afkort geleider

  Hoi Chris,

  Op de foto is moeilijk te zien hoe breed de zwaluwstaart aan de bovenzijde is. Ik heb zelf namelijk de incra 1000 op de tweede foto. Deze past precies in een los te kopen T-Track geleiding. Onder andere te koop bij baptist. Let wel op er is een brede en smalle uitvoering ! De incra en de kregg passen alleen in de brede uitvoering. Deze heeft buitenmaten van 30x13 mm. Als de zwaluwstaart breed genoeg is past deze er misschien wel in. Op de incra of kregg een nieuwe geleider monteren zou ik niet doen. Onder deze geleiders zitten namelijk excentrische nylon ringen waarmee je de geleider spelingvrij kunt afstellen. Deze optie zou je dan kwijtraken, en dat is denk ik nou net niet de bedoeling.

  Ed

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: Afkort geleider

  Het mooie van een zwaluwstaart-groef is dat je door het meer of minder strak vastmaken aan de boven-constructie de geleiding spelingvrij kan maken.

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: Afkort geleider

  Ik denk dat de geleidingsgroef niet diep genoeg is voor die oplossing met een T-track. Althans dat heb ik voor mijn Robland ook al eens uitgezocht en daar paste het niet op.

  Fons

 7. #7

  Re: Afkort geleider

  Gleuf is 20,5mm breed bovenaan, 32mm onderaan en 12mm hoog, dus een T track zal er niet inpassen. Ga de INCRA bestellen, in het slechtste geval laat ik een geleider op maat maken als de INCRA geleider niet naar behoren werkt.

 8. #8

  Re: Afkort geleider

  Incra geleider is toegekomen, prachtig stukje materiaal!!

  De geleider paste wel, maar omdat door de driehoekvormige gleuf het contact oppervlak tussen de kunsstof spanringen zo klein was, slijtten de ringen enorm vlug af. Heb dan gaatjes geboord dwars door de lat heen en er kleine boutjes ingezet die nu dienen als fijnafstelling. Er zit geen speling op de lat, maar het heen en weer schuiven gaat wat moeizaam, als iemand andere tips heeft of misschien een foto van een originele geleidingslat voor een driehoekvormige gleuf dan hoor/zie ik het graag!  Heb ook een 'extensie' gemaakt voor men zaag en nog wat ander klein spul gemaakt/gekocht:


 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top