Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Te dikke (frees)tafel van onder infrezen

  Hoi allen,

  Voor wat klussen in en om het huis, en meer nog voor een gepland te maken meubelstuk, wil ik een freestafel maken. Vanmiddag op aanraden en na het lezen van goede reviews de Triton TRA001 gekocht, wat een beest zeg!

  Omdat ik niet al te veel ruimte over heb bouw ik hem het liefst in in een tafel/werkbureau welke al in de garage staat. Probleem: de tafel is bijna 3cm dik, en ik heb juist die Triton gekocht om niet constant te hoeven bukken om een freesje te vervangen. Nu had ik het idee om aan de onderkant van de tafel zo'n 15mm weg te frezen, zodat de freesmachine wat hoger komt. In mijn gedachten zou dit moeten werken, maar ik hoor graag of ik iets over het hoofd zie? (Bijv. stabiliteit van het tafelblad?)

  Overigens: het blad is volledig bedekt met een soort hard wit plastic, wat er van binnen precies in zit weet ik (nog) niet, nu ik dit zo opschrijf is dat wel de moeite waard even uit te zoeken vermoed ik.

  Hoor heel graag wat jullie idee hierover is, bedankt!

 2. #2
  hoe wil je de frees vastmaken? met zo'n speciale montageplaat of ga je zelf iets bouwen? ik heb zelf 2 plaatjes aluminium van 2mm op elkaar gelijmt met 2 componenten lijm. Deze netjes haaks vierkant gemaakt en voorzien van een gat voor de frees. Daarna in mijn tafelblad(deurplaat 4cm) met de decoupeerzaag een uitsparing gemaakt waar de bovenfrees in past. en een uitsparing gefreesd in de bovenkant van het blad om daar de plaat in te laten vallen. Om daarna met 2 boutjes de frees vast te kunnen bouten aan deze plaat

 3. #3
  Precies, dat is ongeveer wat ik van plan ben ja. Of ik een kant-en-klare montageplaat koop of inderdaad op jouw manier zelf wat maak ben ik nog niet helemaal over uit, maar in beide gevallen zal het zo'n verzonken plaat worden. 4cm is dik ja, heb je dezelfde freesmachine als ik? Als ik hem in z'n huidige situatie inbouw denk ik niet dat ik van bovenaf de freesjes los kan maken namelijk?

 4. #4
  ik heb een festool ebq- 1400 ik verwissel ze zelf meestal gewoon via de onderkant eigenlijk. Dacht dat je voor de triton via de bovenkant de hoogte kan instellen met zo'n zwengel. Ook wel leuke functie natuurlijk! denk trouwens dat die plaat wel eens spaanplaat zou kunnen zijn maar daar kom je vanzelf achter!

 5. #5
  Bij mij (ook met dezelfde frees) een vlak van de dikte van de montageplaat gefreesd uit een bestaand bureaublad, en daarna een gat hierin gezaagd dat een paar cm kleiner is, zodat er een steunrand ontstond.
  Ik heb een officiele montageplaat, maar in mijn vorige freestafel had ik er zelf een gemaakt van een plaatje trespa.

 6. #6
  Steunrand, dat is het goede woord van wat ik me voorstelde vermoed dus dat het wel gaat werken, ben benieuwd.

  De hoogtezwengel trok me inderdaad over de streep, evenals de 1/2" en 12mm schacht, dat geeft toch veel meer vrijheid in freesjes kopen dan de 6mm die ik nu had (moet nog wel wat verloopbusjes kopen bedenk ik me nu)
  Ik vermoed inderdaad ook een spaanplaat blad, de tafel is vrij licht voor z'n formaat.

  Is het trouwens nog een noemenswaardig voordeel van zo'n 'echte' montageplaat dat je van die verwisselbare ringen kunt gebruiken afh. van de freesdiameter? Kan me voorstellen dat het gunstiger is voor het houtstof e.d., of is dat gewoon wat ze je willen doen geloven?
  Laatst gewijzigd door gekkewiebel; 28-04-16 om 21:52.

 7. #7
  Ik heb de tra 001 ingebouwd en gemonteerd op een kregplaat. Ook een setje ringen heb ik erbij. Het freest gewoon prettiger als het goed aansluit.

 8. #8
  Mijn triton hangt onder een 30mm dik blad, deze heb ik voor de helft ingefreesd en kan zo van boven af mooi alles wisselen.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Als het spaanplaat is, kan je beter een freesplaat gebruiken. Als het multiplex is, is het blad misschien al sterk genoeg.

  Ik heb betonplex gebruikt en de frees zover mogelijk ingefreesd. Zolang ik er geen last van heb, gebruik ik geen freesplaat. Het gat wordt bij gebruik van een grotere frees telkens iets groter, maar tot nu toe valt dat wel mee. Hier te zien hoe ik het heb ingefreesd.

 10. #10
  Let ook wel op de lengte van de boutjes in je Triton, want dat is namelijk UNC draad.
  Groeten, Eric

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top