Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 40
 1. #1

  Bijzettafeltje in Nakashima stijl

  image.jpg

  Op de afgelopen Open Dag Hout in Zutphen heeft mijn vrouw een schijf Robinia gekocht bij Jaap en Michiel van Leersum (Inlands hout). De vraag was helder: kun je hier een mooi bijzettafeltje van maken? Dat is een mooie uitnodiging natuurlijk en ik heb me maar eens overgegeven aan de lang gekoesterde wens om wat Nakashima style meubeltjes te maken. Dit was mijn kans. Samen met mijn vriend Henk heb ik hier een leuk project van gemaakt. De schijf was met de kettingzaag van de boomstam afgezaagd en verschilde nogal in dikte, ongeveer 13 mm. verloop. Ik wilde een vlak oppervlak en blad van gelijke dikte om de pootjes er goed onder te krijgen en geen wiebelende tafel maken. Dat was dus onze eerste taak. Daartoe hebben we een paar SLS-jes op de tafel gezet met het blad ertussen waar een slede voor de bovenfrees over heen kon glijden.

  image.jpg


  image.jpg

  Hierbij de installatie waarmee we de schijf eerst op gelijke dikte konden frezen en daarna aan beide kanten een zo egaal mogelijk oppervlak geven.

  image.jpg


  image.jpg


  image.jpg


  Vervolgens hebben we een beetje uitgezocht hoe we de pootjes wat mooi onder de asymmetrische schijf kon positioneren de pootjes worden van eiken gemaakt en met een driehoekig frame(pje) onder het blad gezet. De deelen van dat frame zijn van verschillende lengtes en worden met domino's aan elkaar verbonden.

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  Wordt vervolgd
  Laatst gewijzigd door Athanor; 04-04-16 om 21:55.

 2. #2

  Het onderstel verlijmen en zwarten

  Het onderstel is met domino's verbonden en in de lijmklemmen gezet.

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg


  Vervolgens heb ik maar eens de hier vaker beproefde alchemistische kunst beoefend van het zwarten van eiken. Dus: staalwol een paar dagen op azijn getrokken en het restsapje op het hout gesmeerd met de altijd weer betoverende zwarting van het eiken als gevolg. Overigens was dit mijn tweede mensel, de eerst had ik langer dan een week laten staan en daardoor was het staalwol geheel verdwenen Ik hield een zwart sapje over dat echter slechts een roestvormige kleur aanbracht op het proefstukje. Op de foto's zie je hoe het hout binnen een uur naar zwart doorkleurt.
  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

 3. #3
  Prachtig. Heel deftig tafeltje zo (met passend vlinderstrikje )

 4. #4

  Nog een vlindertje hier en daar

  Natuurlijk moesten we in de Nakashima traditie de scheur verzegelen met een vlinder. Deze zowel aan de boven- als de onderkant van het blad angebracht. Bestaat uit een mooi stukje ebbenhout met wat tekening die waarschijnlijk nog wel naar bruin verkleurt. Daarna het nodige schaven en schuren van het blad.

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

 5. #5

  En dan afwerken en monteren

  Het onderstel hebben we in de parketlak gezet en het blad in een viertal lagen Danish Oil.

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

 6. #6
  Mooi, nette verbindingen hoor!
  Met vriendelijke groet, Ronald

 7. #7
  Mooi verslag, en héél mooi resultaat! +10

 8. #8
  Mooi gemaakt en met de nodige passie >> TOP

 9. #9
  Wow, werkelijk prachtig gemaakt. Het strikje maakt 'em helemaal af.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Nou Fons, jij hebt weer punten gehaald bij het vrouwtje, het is zonder meer een prachtig tafeltje met die zwaluwstaart erin verwerkt. De hout verbinding die je voor de pootjes hebt gebruikt staat ook nog op mijn lijstje om een krukje te gaan maken.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top