Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 24
 1. #1

  Mijn cirkelzaag laat sporen na

  Mijn goedkope zaagtafel laat af en toe zaagsporen na in het hout. Ik verzaagde een stuk merbau (van een buitendeur) en bij een gelijkmatige doorvoersnelheid maakt de machine soms een schreeuwend geluid waarbij de zaagsnede een afdruk krijgt als op bijgesloten foto.
  Ik gebruikte een bijna nieuw zaagblad (Ecotools HM-zaagblad Industrial 210 x 30 mm T=24)

  Wie weet hoe dit komt en is dit met dit zaagtafeltje te voorkomen?

  2016-04-02 13.03.15.jpg

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Op zo'n zaagje heb ik vele jaren geleden toen mijn financiële middelen nogal beperkt waren heel veel gemaakt, tot een grote houten tuinbank aan toe. Ik denk dat de zaag geleider niet goed heeft gestaan? die moet je aan de voor en de achterkant vast maken, je kunt beter een blokje hout (hulpgeleider) aan de voorkant tegen de geleider aan maken wat niet verder gaat als ± 4 cm voorbij de voorkant van het zaagblad dan kan het hout met schulpen naar buiten. Als je zoals je nu zaagt en de geleider staat aan de achter kant bijvoorbeeld een millimeter te krap dan vreet de zaag zich in het hout, hij kan beter wat verder naar buiten staan. Dus 50 millimeter vooraan, en 51 millimeter achteraan, staat hij achteraan op 49 millimeter dan krijg je wat jij nu hebt. Om eerlijk te zijn, het zijn eigenlijk geen zaagmachientjes voor het zwaardere werk zoals hardhout zagen!

  Groet Pel.
  Laatst gewijzigd door Pel; 05-04-16 om 09:56.
  Pel; Hout wirktj.

 3. #3
  50 mm is goed geschat vanaf de foto! het was 53 mm.
  Dank voor de tip.
  Ik heb met het afstellen zowel voor als achter dezelfde afstand genomen, volgende keer zal ik het proberen met een iets (1 á 2 mm) ruimere achterzijde. De geleider glijdt niet automatisch haaks, dat heeft als voordeel dat jouw instelling tip best makkelijk in te stellen is.
  Dit hardhout ging best ok, de zaag verloor geen toeren en ging er soepel door heen. Het is inderdaad een low budget zaag maar met wat aanpassing is het wel te doen. Ooit, komt er een grotere ...
  Ik heb dit weekend ook veel steigerhout gezaagd voor een bartafel, Dat hout was nog best vochtig en dat ging moeilijker, als ik te veel druk uitoefende, dus de aanvoersnelheid te hoog, verloor de zaag toeren tot aan bijna stilstand aan toe. Dat heb ik dus maar rustig aan gedaan, ik wil geen verbrande motor.
  Laatst gewijzigd door Kappie; 04-04-16 om 11:29.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Je moet zulke zaag machientjes met zorg behandelen, ik bedoel regelmatig af laten koelen als je veel moet zagen, en rustig het hout er door laten gaan. Dan kun je met zo'n goedkope zaag best wel veel maken tenminste ik heb er veel plezier van gehad. Als je maar zorgt dat er een scherp zaagblad op zit. Ik heb er zelf nog eens sponningen op gezaagd, moest wel opvullen tot de gewenste hoogte, een geleider met lijmklemmen vast gemaakt en hobbelen met de geit. Ik heb het zaagje uit eindelijk te koop gezet op marktplaats wat de gek er voor geeft, bracht het ook nog €50 op. Nog een tip voor je als je een tijd lang veel gezaagd hebt en het zaagblad is vuil, en er zit dan hars en ander vuiligheid op de tanden, dan leg je het zaagblad een tijdje in ovenreiniger zo'n spuitbus weet je wel, afspoelen met water droog laten worden, en het blad is weer als zeg maar bijna gloednieuw.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2014
  Locatie
  Waddinxveen
  Berichten
  1.163
  Wat je ook kan doen, is een hulpgeleider gebruiken, 1 die tot de helft van je zaagblad komt. Zo heb je hier helemaal geen last meer van en voorkom je ook kickback. Ik heb het lang niet geweten, maar heb een keer het licht gezien en warempel, geen zaagsporen meer en geen kickback meer..

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rizz Bekijk Berichten
  Wat je ook kan doen, is een hulpgeleider gebruiken, 1 die tot de helft van je zaagblad komt. Zo heb je hier helemaal geen last meer van en voorkom je ook kickback. Ik heb het lang niet geweten, maar heb een keer het licht gezien en warempel, geen zaagsporen meer en geen kickback meer..
  Ik en van mening dat je een hulpgeleider moet gebruiken. Zoals je zelf aangeeft is een doorlopende geleider, en zeker bij korte stukken, gevaarlijk.
  Terugslag wil je echt niet.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 7. #7
  Je wilt zeker geen terugslag. Heb nog steeds last van mijn pols van een stuk hout dat terug kwam...

  Kijk het filmpje hieronder maar eens bij 2:40 probeert hij te demonstreren hoe kick-back ontstaat. Gaat nog bijna echt mis ook.

  Laatst gewijzigd door harold; 04-04-16 om 17:07.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Zeer leerzaam filmpje, voor diegene die zonder spouwmes, en met één lange geleider werken, als je korte latjes of plankjes moet zagen. Moet je een plankje van 2 cm dik schulpen zet de zaag dan op 2.5 cm hoogte met de geleider niet verder dan de as van de zaag!

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Omgeving Arnhem
  Berichten
  180
  Sow, da's een heftig filmpje. Hij zit echt kort bij.
  La Passione Passa dal Cuore

 10. #10
  Probleem dat je laat zien lijkt mij vooral aan de as te liggen die niet goed in de lager zit. Zeker als er ook nog gekke geluiden komen. Overigens hebben we dit onderwerp wel vaker bij de kop gehad, waarbij de meningen nogal wat verschillen. Op de ambachtschool was de hulpgeleider die jullie noemen een van de eerste lessen in de machinale. (Naast het monteren van het zaagblad met de tanden naar de juiste kant gericht) Verder leerden we het zaagblad altijd met spouwmes te gebruiken en de zaag zoveel mogelijk in de hoogste stand te zetten zodat de kracht van de tanden vooral neerwaarts was gericht en het hout op de tafel werd gedrukt, omdat anders een potentiele lanceerkracht achterwaarts krijgt. Dit kan het gevolg van de tip van Pel zijn, maar hulpgeleider en spouwmes helpen dat grotendeel voorkomen.

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top