Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Een oude "werkwijze", een nieuwe tool.

  Eén belangrijke opmerking eerst! de hier beschreven bewerking vraagt een ervaren hand en u onverdeelde aandacht tijdens de klus!!!!


  Pennen zagen, als je hout bewerkt word je er vroeg of laat mee geconfronteerd, het kan op diverse manieren, maar hier wil ik eens een "oude" techniek laten zien. Namelijk pennen zagen op de topie met een "cirkelzaag" erop, en uit de vrije hand

  Om snel een paar pennen te zagen is deze techniek quasi onverslaanbaar in snelheid terwijl er niks ingeboet word aan de passing. Voor de klus die ik nu omhangen heb, de restauratie van een stuurhuis in Teak, moeten er diverse nieuwe stukken ingepast worden en tevens voorzien worden van een pen&gat verbinding. Omdat alle verbindingen uit de haak staan is het frezen van de pennen op de pennenbank veel te omslachtig. Voor elke pen zou ik dan de aanslag onder hoek moeten zetten en telkens weer verstellen, dat is wat te veel van het goede.
  Omdat ik elk stuk toch moet afschrijven kan ik de pennen daarom veel sneller zagen op de topie, het eindresultaat is hetzelfde, namelijk een sluitende verbinding

  Wat houd pennen zagen op de topie nu in? Simpel, plaats een "topie"zaag op de machine, stel het ding van hoogte, start de machine en druk uit de vrije hand het werkstuk in de zaag!!!!!!
  Klinkt als regelrechte onzin, maar dit is toch waar het neer komt Eens je het eens hebt zien doen, en weet waar je op moet letten, kan een kind de was doen.
  Kopshout inzagen is relatief makkelijk, de zaag trekt nauwelijks aan het werkstuk als je niet te diep ineens zaagt, het manoeuvre is ten allen tijde perfect te controleren, WEL MET DE JUISTE ZAAG.

  Enige foto's gaan één en ander wat duidelijker maken hoop ik.


  Topiezaag anno 1960, merk Falco, uit gereedschapstaal. Is nog steeds in gebruik
  CIMG5774.jpg

  En eentje anno 2015 HM bestuckt. Dit ding werkt super!
  CIMG5778.jpg

  Het begint met een gat af te schrijven.
  CIMG5771.jpg

  Gat geboord. Let ook op de zaagsnede aan de linkerzijde van het gat, zo word de (draaiende) zaag ingesteld op hoogte, als het restje bijna afbreekt staat de zaag perfect van hoogte.
  CIMG5779.jpg

  Pen inzagen, eerste zaagsnede. Staat de pen uit het midden (zoals hier) moet de zaag nadien nog eens versteld worden. Het werkstuk ligt steeds met de paring op de tafel.
  CIMG5782.jpg

  En een paar minuten later;
  CIMG5784.jpg

  De rest is voor de kapzaag
  CIMG5786.jpg

  Twee nieuwe onderegels voorzien van pennen, duurtijd? 5min.
  CIMG5788.jpg

  Omdat we nu toch bezig zijn, sponningen frezen op, jawel, het freestafeltje! Een gearreteerde sponning aan de stijl.
  CIMG5790.jpg

  Verbinding passen en schuine penborst afschrijven en aanpassen, nodig om de gestopte sponning netjes te laten verlopen naar de volle breedte van de stijl.
  CIMG5793.jpg

  En even later, sluitend.
  CIMG5794.jpg

  Niks op aan te merken
  CIMG5801.jpg
  Laatst gewijzigd door tuoh; 01-04-16 om 21:49.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  Nieuwegein
  Berichten
  1.041
  Ik denk dat de eerste regel van je post wel de belangrijkste is, maar dat wanneer je die in acht neemt het allemaal wel meevalt. Ik ben benieuwd, zit het zaagblad nu met een spindel in een frees of is het een speciale machine die je er voor gebruikt?

 3. #3
  Wat een vakmanschap, maar brr, wat een enge methode!
  Ik zou zelf alles uit de hand zagen, ben ik inmiddels heel bergen in , of op m'n cirkelzaag met een hulpstuk.
  Met vriendelijke groet, Ronald

 4. #4
  Ik neem aan dat je bij het "frezen" toch wel je werkstuk klemt?

  Leuk om te zien, komt deels bekend voor (ik gebruik oude Leitz freesplaat driehoekvorm). Het lijkt mij wel moeilijk zo precies de goede hoek te Frezen.

 5. #5
  Ik ben zeker onder de indruk André! Dit zie ik mezelf niet doen...... Moet je echt veel ervaring en zekerheid van je machinebediening voor hebben gestoeld op vele jaren werk. Ik vraag me wel af hoe je de diepte van de zaagsnede controleert. Kun je dat vooraf uitrichten en dan met de roltafel langs de zaag gaan? Ik ben geneigd om een filmpje te vragen, maar dat zou misschien niet verstandig zijn opdat onbesuisden op het internet hier niet mee aan de haal gaan.

  Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 01-04-16 om 21:52.

 6. #6
  Het ziet er inderdaad "eng" uit, maar het werkt gewoon. Voor alle duidelijkheid, de werkstukken liggen op de tafel maar worden verder nergens door gesteund, geleid, of geklemd, ze worden enkel in toom gehouden door bediener zelf Het is een techniek die er gevaarlijk uitziet maar in wezen praktisch geen risico inhoud als je weet waar je mee bezig bent. De leercurve is laag, op een halfuurtje ben je ermee weg als je machines bedienen gewoon bent.

  Opletten wel!!! Deze techniek werkt enkel met "zagen". Probeer dit NIET met pennenfrezen of slisbeitels. Je eindigt dan gegarandeerd op de spoedafdeling met enkele missende onderdelen

  De hierboven beschreven techniek pas ik al een dikke vijfenveertig jaar toe, zonder één probleem" Het was in het begin van mijn carrière een dagdagelijkse bezigheid bij de meeste bedrijven. Niet welke firma had een penmachine staan.
  De diepte van de zaag in het hout (=penlengte) hou je gewoon op oog in de gaten, dat luistert ook niet zo nauw. Aan beide zijden zaag je naar het verticale lijntje, tussenin mag de zaag wat ondieper lopen, dat word bijgewerkt tijdens het handmatig zagen van de penborsten.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2015
  Locatie
  Kerkdriel, Nederland
  Berichten
  500
  Gaaf om te zien en ik vindt het knap gedaan. Dit vraagt toch een hoop gevoel en ervaring, vooral dat je weet wat je moet doen als het hout niet precies doet wat jij wilt ....
  Wat mij betreft weer een voorbeeld dat het ook eenvoudig kan, als je maar weet wat je doet.
  Heb je nog een tip voor me als ik dit ook wil oefenen op mijn combimachine ? Is het toerental van de frees dan niet veel te hoog voor het zaagblad ?

  Peter
  vriendelijke groet, Peter

  www.bermartcrafting.nl

 8. #8
  Ik laat de achtergeleider erop zitten, want daar zit de afzuiging op aangesloten. Op deze manier is het nogal stofhappen. Zonder geleider past er wel een grotere zaag op, dus langere pennen mogelijk.
  sometimes you just need a bigger hammer

 9. #9
  Daar is toch niks engs aan.
  Ik vind het tonen van hoe dingen vroeger gingen prijzenswaardig.
  Tegenwoordig is alles beveiligd en afgeschermd.
  Daarom wordt al gauw gezegd dat iets niet op een bepaalde manier gemaakt kan worden.
  Mooi getoond Andre!

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Vroeger was de vakman veel inventiever als tegenwoordig, nu denkt de fabrikant voor de vakman, met alle financiële gevolge van dien.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top