Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Deurlijsten / architraven reproduceren

  Voor de restauratie van de binnendeuren ben ik al een tijd op zoek naar een oplossingen voor de deurlijsten/architraven. Ik zoek al een tijd op internet naar goed gelijkende houten profielen (of een frees met een goed gelijkend profiel) om de de te repareren kozijnen mee af te werken. Het hoeft niet 100% hetzelfde te zijn, maar vrijwel alles dat ik tegenkom op internet is duidelijk veel "ronder" of "gewelfder" van vorm dan het origineel. Heeft iemand een idee of suggestie hoe ik hier mee verder zou kunnen komen? Kent iemand bedrijven of vakmannen die hier iets mee zouden kunnen? Ik heb ook in de catalogi van bv. CMT gezocht naar frezen (voor de bovenfrees) die in de buurt komen, maar tot nu toe dus zonder succes. Wie heeft een tip?

  Hier de foto's van het huidige originele profiel van de deurlijsten:


 2. #2
  De bulk uitzagen en afwerken met een op maat gemaakt schraapstaat/-stalen?

 3. #3
  Dit bedrijf, in Antwerpen, (en Antwerpen is nu ook weer niet zo heel ver van Rotterdam) maakt alle soorten profielen op maat. Al vanaf een halve meter.

  http://www.alinhout.be/nl/ons-aanbod

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Zulke een architraven werden niet in een keer gemaakt, wat Emilio al zegt kijken hoe je met de cirkelzaag zover mogelijk komt, er rekening mee houdende dat je het laatste eventueel met frees, of zelf gemaakt profielschaaf kunt afwerken. Voor jou zal dat een hele puzzel zijn, maar de man die het vroeger zo gemaakt heeft wist de exacte volgorde hoe hij ze moest maken.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 5. #5
  Ik ben bang dat je die lijst zal moeten namaken met oude profielschaven. Je kan het wel laten namaken bij een gespecialiseerd bedrijf zoals Wijdeco, maar dat zal niet goedkoop zijn denk ik.

 6. #6
  Met freesjes zal het niet meevallen. Ik maak dit soort reparaties op een radiaalzaag met een beitelblok met een mes. Ik zoek dan een mes wat er in de buurt komt en verslijp het dan tot het past. Het voordeel van een radiaalzaag tov een spilfrees is dat je de freeskop over twee kanten schuin kan zetten.

 7. #7
  Bedankt voor jullie reacties!

  Wijdeco heb ik inderdaad gevonden en een mailtje gestuurd. Ik moet iets van 50 meter lijst hebben (blijkbaar tikt het hard aan met een "paar" deuren), dus mss vallen de kosten per meter dan mee... (je kunt altijd hopen, toch? ). Het genoemde bedrijf in Antwerpen - inderdaad goed bereikbaar vanuit Rotjeknor - ga ik ook emailen. Bedankt voor de tip!

  Eén of meer profielschaven (ver)maken is nog wel een optie eigenlijk. Ik ben al eens bezig geweest met zaag- en freestafel, maar ik krijg niet bedacht hoe ik die diepliggende schuine zijdes voor mekaar kan krijgen. Een half-fabrikaat op zaagtafel i.c.m. na-bewerking met een profielfrees is zeker het onderzoeken/experimenteren waard.

  Als er meer suggesties zijn hoor ik het graag!
  Laatst gewijzigd door janwijbrand; 28-03-16 om 19:34. Reden: typefout

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Heb je er eens aan gedacht om ze in twee of drie delen te maken Jan, en dan tegen elkaar lijmen, ik neem aan dat ze toch geschilderd worden?

  Groet Pel.
  Laatst gewijzigd door Pel; 28-03-16 om 19:43.
  Pel; Hout wirktj.

 9. #9
  op zich kan dit profiel prima gefreesd worden.
  rechtop is er geen verdiepte schuine kant.
  uiteraard heb je wel messen of een combinatie van messen nodig die de juiste vorm oplevert.
  messen kun je eventueel hier laten slijpen http://www.veldmanslijptechniek.nl/messen.html

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Als het niet lukt bij een gespecialiseerd bedrijf zit er niets anders op om het zelf te maken. Het is wel aardig wat werk maar met een zaagtafel is het wel te doen. Met 5 of 6 verticale stroken afzonderlijk bewerken kun je het profiel aardig benaderen. Het vergt wel een beetje planning want een afschuining of afronding kun je beter doen op een groter stuk hout en het gewenste strookje pas als laatste bewerking van het geheel afzagen. De afronding kun je met de hand doen of eventueel op een freestafel.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top