Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Werktafel / Werkbank

  Vandaag eindelijk hout kunnen halen voor mijn nieuwe werktafel.
  In het verleden had ik al eens een werkbank geprobeert te maken.. maar om nou te zeggen dat die gelukt is... nee te veel fouten.
  Het blad van huidige werkbank zal worden hergebruikt voor de tweede poging tot het maken van een werkbank

  Maar ja om een werkbank te maken ( Die wel show waardig is) heb ik toch echt een fatsoenelijke plek nodig om te werken.
  Dus we gaan een werktafel maken. Deze zal uiteindelijk dienen voor de kleinere klussen zoals lijmen of afwerking.

  Bank Final2.jpg Dit is zoals de werkbank er uit eindelijk zal moeten gaan uitzien. In de toekomst wordt in het frame nog lades gemaakt, om alle gereedschap een mooi plekje te geven
  Het geheel zal gemaakt worden uitsluiten met handgereedschap (onderin tussen de twee frames komen 2 balken die nu niet op de tekening staan.)

  Mijn eerste fout heb ik al gemaakt vandaag... Ik had een plank teveel gekocht.. Luxe foutje De werkbank kan dus een mooie voorkant krijgen.. (Staat nog niet op de tekening)

  Om het bovenstaande te realiseren zit ik toch met een paar kleine vraagtekens.

  Ik wil graag het geheel zonder schroeven vast zetten.. (heb iets tegen schroeven met dit soort projecten) Volstaat het om de pen en gat verbindingen te verlijmen? Of is het beter om de verbinding extra vast te maken met pennen (noem je dat zo?)

  Daarnaast zit ik met het verlijmen van het blad. Het blad zal bestaan uit 4 stukken van 150 breed. Is het nou beter om de planken eerst vlak te schaven (boven en onderkant) of is dat beter om achteraf te doen.
  De zijkanten zal ik voor het verlijmen wel de schaaf er over heen halen om.

  Als het weer het toelaat zal ik morgen wat foto's maken

  Alle tips zijn welkom

 2. #2
  Pen/gat verbindingen kunnen gewoon verlijmd worden.
  Het is wel makkelijker om eerst de planken op (ongeveer) dezelfde maat te schaven, dit scheelt je veel geklooi met het verlijmen ervan tot blad.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Mooi ontwerp. Ik weet niet wat je allemaal op deze werkbank gaat doen, maar je zou de stijfheid aanzienlijk kunnen vergroten door de liggers onder het blad te verbreden. (schoren kan ook maar is natuurlijk niet zo mooi)

  mvg
  klaas0639

 4. #4
  3 kanten haaks schaven is makkelijker dan twee kanten parallel schaven, dus ik zou dat doen en dan de bovenkant aan het eind nog vlakken na het lijmen. Pen gat kan je lijmen of vastzetten met toogpennen, net wat je mooi vindt.

 5. #5
  Bedankt voor alle hulp. Blij dat ik de pen en gat verbindingen kan vastzetten met lijm.. scheelt weer wat gepieker...
  De bank zal in het begin wel wat meer gebruikt worden voor het zwaardere werk, maar het is de bedoeling dat dit van korte duur is... en zwaardere werkbank met een 5cm dik blad wordt hierna gemaakt.


  Bank Final.jpgBank Final3.jpg
  Nog even wat aangepaste 3d tekeningen van de werktafel.
  Voor de voorkant zit ik te denken om de zijkanten te voorzien van een zwaluwstaart verbinding (mooie oefening) alleen weet nog niet hoe ik de voorkant en zijkanten ga vastzetten aan de tafel.

 6. #6
  "De bank zal in het begin wel wat meer gebruikt worden voor het zwaardere werk, maar het is de bedoeling dat dit van korte duur is... en zwaardere werkbank met een 5cm dik blad wordt hierna gemaakt."
  Dat verklaart een hoop. Vond 'm al iel ogen, zeker als je veel met handgereedschap gaat werken (schaven!).

  "Blij dat ik de pen en gat verbindingen kan vastzetten met lijm.. scheelt weer wat gepieker..."
  Toognagelen is niet zo moeilijk volgens mij, kwestie van gat boren, pen erin stoppen, gaatje prikken met de boor, pen eruit en het gaatje 1-2mm opschuiven richting de borst en boren. Je kan natuurlijk de pennen zelf maken maar ook gewoon een ronde stok kopen en ze daar van zagen. Het zou zo maar eens makkelijker kunnen zijn, geen gedoe met lijmklemmen en als je pennen niet heel strak passen heb je toch een sterke verbinding, met lijm wil je toch liever een tight fit hebben.

  Ik vind het ontwerp leuk, beetje speels. Ik ga dit dan ook zeker volgen.

 7. #7
  Helaas dit weekend weinig kunnen doen... waaide te hard waardoor ik niet fatsoenlijk buiten kon werken. Ik ga nog ff nadenken over het vast zetten van de verbindingen zal een van de twee zijn.. maar heb nog genoeg tijd om er over na te denken

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ik zou de middelste stijlen niet laten doorlopen, die zou ik in de ligger d.m.v. één pen en het gat in de ligger laten komen. De drie liggertjes in het midden zijn m.i. overbodig en hebben geen enkele functie?

  Groet Pel.
  Laatst gewijzigd door Pel; 29-03-16 om 11:28.
  Pel; Hout wirktj.

 9. #9
  @pel Jij bedoelt de lange balk boven in verkorten? Ik snap alleen niet welke drie balkjes je bedoelt?

  Er is heel weinig vooruitgang nu.. niet zo heel veel tijd gehad.
  Ondertussen is mijn "Starrett" winkelhaak binnen. ik weet niet of deze echt is.. maar hij wel precies 90 en 45 graden.. Hij is op amazon.co.uk te bestellen voor 15 euro ofzo incl verzendkosten.
  WP_20160331_19_23_54_Pro.jpg
  Bij het handvat waren de randjes wel erg ruw.. hieraan kan je merken dat het goedkoper materiaal is. even een vijl er overheen en voelt stuk beter aan.

  Ondertussen zijn de eerste twee balken doormidden gezaagd. Kost toch wat meer moeite om het geheel met de hand te doen.. Maar is wel een goede workout..

  WP_20160331_19_59_10_Pro.jpg
  Het rechtzagen blijft toch nog wel een aandachtspuntje.. net op het einde ging ik toch weer heel lichtjes schuin...

  Nog even een foto van mijn huidige werkbank:
  WP_20160327_10_59_27_Pro.jpg
  Deze is hierna aan de beurt.. Onderstel wordt volledig vervangen.. daar heb ik heeeel veel fouten in gemaakt. en het blad wordt een stuk korter om zo de oude gaten voor de verbinding te verwijden.
  Volgende werkbank zal dan net 90CM breed worden. Dus genoeg te doen

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  O nee, nu zie ik het, een is een stijl, ik bedoel dan de twee korte regels die boven in het midden liggen. Omdat je er laden in gaat maken moet je aan de binnen kant straks platen zetten waar de la geleiders tegenaan komen.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top