Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Hulp gevraagd bij installatie tail vise voor Split top Roubo van Benchcrafted.

  Ik werk aan een Split top Roubo werkbank op basis van de plannen van Benchcrafted.

  Ik heb geizen dat er personen op dit forum een soortgelijke bank hebben gemaakt. bvb: http://www.woodworking.nl/showthread...t-Met-tooltray

  Nu wordt ik bij de installatie van de tailvise geconfronteerd met het volgende probleem:
  Ik moet in de 'end cap' een gat boren van 1,5 inch. met een verbreding van 1,75 inch. (zie plan)
  tt.jpg

  Een mogelijkheid is om hiervoor de juiste boren aan te kopen. Ik heb ze gevonden bij Dieter Schmid (fine tools) http://www.fine-tools.com/famag-forstner-inch.html
  Maar dan betaal ik niet minder dan 106 euro + verzending voor twee boren die ik nadien waarschijnlijk - bijna - nooit meer zal gebruiken. En dat vind ik persoonlijk een beetje te ver gaan.

  Daarom mijn vraag aan de forumleden: Heeft er iemand ideeën, tips, enz... om dit gat goedkoper te boren/frezen. Let op, het moet erg accuraat zijn.

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Nog een klene aanvulling: De end cap is 7,62 cm dik.

 3. #3
  Misschien kan je een freesmal maken en dan met een lange frees in combinatie met een kopieerring de gaten frezen.

 4. #4
  Even gezocht op gatzagen:

  http://www.breur.nl/gereedschap/bore..._-gatzaag.html

  Je zult wel met een centerpunt moeten werken, maar met dit in de kolomboormachine zou het volgens mij wel moeten lukken. Het zou kunnen dat je van 2 kanten moet boren , of als dat niet wil, maximale diepte boren, het middenstuk dat blijft staan uithakken (met de hand, of als dat je tegenstaat met een frees) en dan in stapjes verder boren (deze zagen kunnen hun zaagsel slecht kwijt als je te diep boort)

  PS: Ik zit net nog even op de site van benchcrafted naar de foto's te kijken; en het valt mij op dat het ontwerp van de tailvise niet steunt op de nauwkeurigheid van de gaten waarover jij het hebt.
  Als je de schoefgaten waarmee je de endcap aan het eind van je werkbank maakt maar op de goede plek hebt zitten, en je de hoogte van de geleiderails tov de bovenkant van je werkbank kloppen, zorgt de metaalconstructie van de end vice voor het soepel lopen van het geheel. Het maakt dan niet uit als het gat achter het staal wat groter is.
  Het 4,5mm diepe, 1 3/4"" grote deel van het gat maakt de montage wel makkelijker als dit gat de juiste diameter heeft.

  Groetjes,

  Tom
  Laatst gewijzigd door Tomtom; 18-03-16 om 11:56. Reden: Aanvulling mbt ontwerp van de tailvise

 5. #5
  Je kan een verstelbare speedboor gebruiken, of van twee kanten boren met een gatenzaag. Het grootste gat is voor de pasring, het kleinere gat moet groot genoeg zijn om de draadspindel door te laten. Je kan ook het hele gat op 44,5mm maken, dat maakt voor de werking niet uit. Het lager wordt ook nog op zijn plaats gehouden door twee bouten.

 6. #6
  Ik heb net de juiste boren gevonden op de website van CMT (zelfs in Inches!). Voor ca. €54 incl. BTW ben ik gesteld. Nog steeds meer dan duur genoeg, maar wel al een pak betaalbaarder.
  http://www.garnotec.be/producten/BE/16/854

  @ Tom: In theorie heb je gelijk. Het hoeft niet zo precies te passen. Maar mijn ietwat neurotisch karakter wil het nu eenmaal zo. ;-)

 7. #7
  Is wel de manier om van die neurose af te komen, dit soort streven naar perfectie heeft veel vaker eerder met onzekerheid te maken, maar ook dat kan een hoop geld kosten en ook de " juiste " spullen zijn niet altijd de garantie voor succes.
  Ik ken dat van mezelf en ik heb ook moeten leren om te gaan met mijn autistiforme trekjes, het scheelt een hoop tijd en geld en frustratie als je je neirose in bedeang hebt .
  En ik ben denk ik misschien wel erger dan jij.
  Ik zou gewoon voor de goedkopere metrische optie gaan die het dichtste bij de inch maat ligt, al was het alleen maar om die stomme amerikanen een lesje te leren .
  Laatst gewijzigd door H.Katan; 18-03-16 om 17:38.

 8. #8
  Beste Bram,

  Ik heb 2 van deze bankschroeven ingebouwd, en die lopen perfect - strak, soepel en mooi.
  Je kunt beide gaten gewoon met metrische Fostner boren maken.
  Ik heb in mijn foto serie en in de posts op de link die je noemt, een PDF staan met de inbouw instructies obv metrisch - helpt dat?

  Het ene gat is voor de as van de bankschroef - die moet gewoon ruim genoeg zijn. Het grotere gat is om de ring te verzinken. Die ring centreert zichzelf om de as van de spindel (dus niet om jou perfect op maat zijnde gat) - de spindel centreert zich in het gat in de zwarte stalen plaat die je over de gaten heen schroeft.
  De ring / het revet vangt alleen axiale kracht op bij het aandraaien / klemmen met de bankschroef - het heeft geen enkele functie bij het centreren.

  Mhg, Guido20160227_135257.jpg
  Laatst gewijzigd door guidovanalphen; 19-03-16 om 21:53. Reden: foto

 9. #9
  Dag Bram,

  Hierbij de tekst van Fine-tools / Guido Henn:
  Screen Shot 2016-03-20 at 09.04.24.jpg
  En de tekeningen metrisch:
  Screen Shot 2016-03-20 at 09.05.10.jpgScreen Shot 2016-03-20 at 09.05.23.jpg

  Denk dat je er hier helemaal mee uit komt ;-)

  Goed weekend, Guido

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top