Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Tips zelfbouw draaibank

  hoi allen,
  Ik ben me mentaal aan het voorbereiden om zelf een draaibank te gaan bouwen. Ik ben toch een beetje een machinebouwer, dus zelfbouw lijkt me gewoon ook een leuk project om te doen.

  Veel draai-ervaring heb ik niet, dus ik weet niet of ik juist kaarsenstandaards of schalen wil gaan maken

  overwegingen waar ik nu mee zit:
  - vaste kop. uitvoeren met uitwendig draad M33x3,5? Is dit het meest gebruikelijke?
  - toeren bereik 300-3000 RPM ? Toeren wil ik regelen met VFD. Misschien met 2 versnellingen (v-snaar / tandriem)
  - motor vermogen 300W of 3 kW??
  - max diameter werkstuk 30 cm?
  - lengte werkstuk 60cm?
  - tegencenter met morseconus 2 ??


  Ik wil beginnen met een wat simpele variant. Als ik dan meer ervaring heb opgedaan wil ik evt delen kunnen hergebruiken op een volgend model. Liefst zoek ik dus naar de meest gangbare maten etc.

 2. #2
  Tip: ga naar een houtdraaier in de buurt (misschien meldt zich nu wel een) en neem daar de maten en constructievereisten over.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 3. #3
  1) ja, M33 is gebruikelijk, maar het kan afwijkend (zeker als je machinebouwer bent): groter (M45, M76) of met een Bajonet-aansluiting (zoek maar eens op 'VB36 lathe')
  2) toerenbereik hangt af van wat je wil. Voor het schuren van grote (60 cm) schalen is 300 rpm soms nog te snel, als je geen pennen wil draaien is 3000 rpm ook niet nodig. Als je vooral pennen wil maken, hoeft het niet zo langzaam.
  3) 300W is voor eigenlijk alles te weinig. 0,75 kW + frequentieregelaar volstaat voor pennen, pepermolens, schalen tot 30 cm. Daarboven is 1,5 kw handig. Voor grote schalen, of gebruik met een schalensteker, 2.2 kW. Voor hele grote schalen geldt dat natuurlijk niet, sommige echt zware draaibanken komen (kwamen) met 3, 4 of zelfs 5.5 kW.
  4) als jij schalen tot 30 cm wil maken, dan is dat een handige limiet. Persoonlijk zou ik niet voor een centerhoogte onder de 20 cm gaa, omdat die centerhoogte ook limiteert hoe perfect rond je je hout moet maken voor je het op de draaibank kunt verwerken; het maken van een 30 cm schaal op een draaibank met een centerhoogte van 15 cm vereist een perfecte voorbereiding. Bij een centerhoogte van 20 cm gaat dat al veel beter, en is ook de plaats van de leunspaan plotseling minder kritisch.
  5) 60 cm is genoeg, tenzij je trapspijlen wil maken. Let dan wel op dat de losse kop er gemakkelijk af kan, zodat hij niet in de weg zit.
  6) de maat van de konus in kop en tegenkop hangt natuurlijk ook van de schroefdraad af. MK3/M33 is geen goede combinatie, daar wordt de as te zwak van. MK2/M33 is een heel gebruikelijke combinatie. Ik heb MK3/M45, dat werkt ook goed, hoewel de MK3 in de losse kop wat klein is in vergelijking met de 60 mm doorsnede.

  Wat ik je vooral aanraad is om eens goed te kijken naar hoe de wivamac draaibanken zijn opgebouwd, dat is allemaal recht plaatstaal, gelast, dus dat moet redelijk na te bootsen zijn.

  Persoonlijk lijkt me het maken (en vooral passend maken) van de losse kop het lastigst, dat moet goed uitgelijnd zijn.

  Een mogelijk alternatief is het kopen van een gebruikte draaibank zodat je in ieder geval de kop en de losse kop hebt, dat soort ijzergietwerk is lastig na te maken.

  http://link.marktplaats.nl/m1024306412

  deze bij voorbeeld, als je als machinebouwer daar indien nodig een M33 as voor draait en een korter bed last/freest, dan ben je volgens mij een heel eind.
  Luxe wordt dan bv. een nieuwe riemschijf met PJ profiel voor een vlakke riem.

 4. #4
  M33x3,5 is volgens de DIN800 norm. Die beschrijft niet alleen de schroefdraad, maar ook de nog belangrijkere cilindrische opname erachter, waarmee de opspanmiddelen gecentreerd en aangelegd worden.

  In de documentatie van Röhm kom je de maten nog tegen.

  Het is jammer dat de houtindustrie zo hopeloos achter ligt, want op metaaldraaimachines zijn deze spilneuzen voor het laatst in de jaren zeventig toegepast. Daarna zijn de spilneuzen met korte konus en aanlegvlak gemeengoed geworden. De bayonet, camlock en de moderne A-norm spilneuzen zijn hier allemaal varianten van. De DIN800 norm is inmiddels verouderd, weet niet of die vervallen is.

  Voor een houtdraaibank zijn de meeste spanmiddelen echter nog steeds M33x3,5, dus je maakt het jezelf wel lastig als je hier vanaf wijkt. Dan moet je alle accesoires ook zelf maken, tenzij je dat leuk vind natuurlijk.

  Kijk voor constructies van hoofdspillen eens op de site van Oneway. In de gebruiksaanwijzingen staan exploded views met de lagernummers erbij, dan krijg je een indruk wat een gerenommeerde fabrikant toepast om een stabiele hoofdspil te krijgen.
  Laatst gewijzigd door trilliwilli; 15-03-16 om 20:57.
  Met vriendelijke groet,

  William
  .

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Panningen LB
  Berichten
  212
  Hallo Clements

  Mijn advies is je eerst te verdiepen in het houtdraaien.
  Je kunt nu wel gelijk veel geld uitgeven aan een zelf gemaakte draaibank maar dan kun je hem waarschijnlijk over een jaar uitelkaar slijpen en aanpassen.
  Ik ben zelf al aan de derde draaibank bezig. ( van cranenbroek naar hbm 1000 en toen naar Harvey T 60 ).

  Ga eerst naar een ervaren houtdraaier en laat je het een en ander over houtdraaien uitleggen of koop een simpel houtdraaibankje op internet en kijk veel you tube filmpjes en klooj eerst wat aan.

  mvgr hans

 6. #6
  Clements,
  Ik zag dat je in Dordrecht zit. Dat is nogal dicht bij 's-Gravendeel. Ik woon daar. Als je een keer wilt langskomen om wat ervaringen op te doen of mijn draaibank te bekijken ben je van harte welkom.

 7. #7
  Top, bedankt voor de info. Hier kan ik wel even mee verder.
  zon occasion is dan qua prijs ook wel aantrekkelijk. Onderdelen los komt op een stukje meer uit

  @ballegooien. Dat is een leuk aanbod ik PM je wel even

 8. #8
  Mr Wandel heeft er net een gebouwd....works like a charm!
  https://www.youtube.com/watch?v=XCt3LooUVsQ

 9. #9
  Geen kwaad woord over Mathias (ik heb zijn lintzaag gemaakt) maar een cursus snijdend draaien zou niet gek zijn!
  KeesKlerk

 10. #10
  Misschien toch maar eerst een bankje maken ala mathias. Kan ik wat ervaring op doen met draaien etc.
  Ik heb een CNC frees dus het houtwerk zal niet al te veel problemen moeten geven.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top