Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Van tak tot staf

 1. #1

  Van tak tot staf

  En ineens liep ik in het bos teken een gevallen tak waarnaar ik al jaren op zoek was. Een tak om te maken tot wandelstok/staf. Just for fun!

  En nu heb ik dus een tak thuis...en toen?

  Het internet biedt veel info hierover, maar om in hout termen te blijven....iets met bos en bomen.....

  Ik heb dus deze tak die ik graag wil maken tot staf. Waar moet ik als volslagen leek rekening mee houden en wat moet ik zeker niet gaan doen. Zo kwam ik op het www al het eerste dilemma tegen, drogen of niet drogen.
  Ja, ik ben een nood in deze wereld, maar ja ergens moet je beginnen
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Vertel eerst maar eens wat je wil maken
  allen de scherpe kantjes er af, op maat maken en klaar
  of wil je gaan houtsnijden, wil je de staf afwerken met lak/olie of wat anders

  Meer info, ondersteund met foto's van wat je wil zal helpen een gepast antwoord te geven
  Met een hamer past alles...

 3. #3
  Houtsnijden is een terrein waarop ik me nu nog niet zal begeven, eerst maar eens wat basiskennis en -ervaring opdoen.
  in de onderste helft van de tak bevinden zich nog een paar kleine uitlopers die ik weg wil werken, maar de top wil ik eigenlijk wel behouden zoals die nu is.
  image.jpg
  Op handhoogte zat ik te denken aan het maken van een grip in de vorm van rondgewenteld touw o.i.d.
  Na het schuren van de tak, voor een zo glad mogelijk effect, zou een vorm van lak, olie of wat maar aan te raden is het geheel af moeten maken. Waar ik nog wel over twijfel is of het aan te raden is om iets met de punt te doen, voor behoud tijdens gebruik.

 4. #4
  Voor dat rondgewenteld touw zul je dus moeten gaan houtsnijden. Ik ben ooit met iets soortgelijks begonnen en zo moeilijk is dat niet, dus dat komt goed. Je kunt met plakband het touw nabootsen en dit dan aftekenen met een potlood. Daarna de juiste stukken wegsnijden. Toen ik dat voor het eerst deed, had ik alleen maar een stanleymes. Werkte prima. Natuurlijk werken mooie, dure houtsnijspulletjes beter, maar die kun je aanschaffen als het nodig is (er is een draadje op dit forum van iemand die van een set mesjes af wil, misschien kun je daar eens kijken)

  Als je hem binnen gaat bewaren, dan droogt hij vanzelf. En waarschijnlijk is hij al droog, want hij ziet eruit alsof hij al een tijdje in het bos lag.

  Afwerking: olie! Er is een ander draadje van iemand die ook een staf aan het maken was. Na hem afgewerkt te hebben met lak wil hij hem weer helemaal schoonschuren. Olie is prima, beschermt en laat het hout mooi zien.

  Op de onderkant kun je misschien een stukje mooi contrasterend hout zetten, dat ook lekker hard is.. Misschien een stukje ebben ofzo?

 5. #5
  Eerste ding waar je aan moet denken: nooit een reeds van de boom gescheiden tak gebruiken - je weet absoluut niet hoe sterk die (nog) is -waarom is ie afgebroken, hoe lang heeft ie liggen rotten of uitdrogen, etc. Altijd vers hout oogsten (liefst in de winter) om wandelstokken van te maken.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top