Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Afwerken, shaden en beschermen

  Beste leden,

  Ik heb zonet mijn eerste creatie "afgewerkt" en wil nu graag wat meer info over de afwerking. Ik ga al eerst even een foto plaatsen om een idee te geven.

  2016-03-02 18.10.39.jpg

  Ik wil al eerste de bovenste spiraal in twee kleuren. De diepere groeven mogen lichter blijven en de buitenkant donker.
  Ten tweede de beenderen blijven ook lichter, maar de tussenstukken wil ik graag "shaden" dus degraderen een beetje duisterder maken;

  En de onderkant ben ik nog niet echt uit wat ik daar mee ga aanvangen... Eventueel ook de duistere kant zoals de bovenste laag van de spiraal.

  Hebben jullie wat tips in hoe dit aan te pakken? En hoe achteraf de staf beschermen tegen weersomstandigheden? Want ik denk dat ik er nu niet te lang mee in de regen moet lopen...

  Alvast bedankt,
  G

 2. #2
  zwaar verdunde grondverf in wit en donkergrijs; het liefst op waterbasis. daar kun je een beetje mee poetsen en spelen en het blijft dan ook semi transparant.
  afwerking met een niet glimmende vernis op alkyd of pu basis

 3. #3
  Ik werk mijn wandelstokken altijd af met meerdere lagen 'gekookte' lijnolie of tungolie.

 4. #4
  Hij is in ieder geval erg goed gelukt.

  Van warvoor hout heb je hem gemaakt? Het lijkt gewoon een tak te zijn. Was die al goed droog?. Evt kun je aan de onderkant een stuk duurzaam en hard hout maken, dat zal wel goed zijn voor de levensduur van je staf.

  Afwerking zou ik gewoon met olie doen. De plekken die donkerder moeten worden lijken ook de plekken te zijn waar opgehoopt vuil niet natuurlijk wegslijt. Je kunt hem dus ook eerst goed in de olie zetten en dan door de aarde rollen. Dan weer wat schoonmaken. Dan krijg je misschien ook een iets natuurlijkere uitstraling, dan als je hem gaat verven.

 5. #5
  Houtsoort weet ik helaas niet, was een gewone tak die ik heb opgeraapt in 't park... Was echt mooi gedroogd op voorhand (deze werden gebruikt om kampen te maken). Dus dat was wel handig. En natuurlijk mag wel... Maar ook niet té vies gaan worden. Zou mooi zijn wel dat er wat aardetinten in kunnen verwerkt worden.

  En de verdunde grondverf, heeft deze ook 'n mooie finish? Heb dat nog niet gezien op 'n staf denk ik. Dan de vernis 'r op voor de volledige bescherming neem ik aan? Is dat ook weerbestendig?

  Alvast bedankt voor de reacties
  G
  Laatst gewijzigd door KillerRu; 03-03-16 om 09:24.

 6. #6
  "oud maken' met verdunde grondverf en dan een beetje poetsen met wat beits gaat ook. Afwerking met matte vernis om een sluitende laag te krijgen.

 7. #7
  Is het mogelijk een ivoorkleurige grondverf te gebruiken op de beenderen? En met wat verdun ik best grondverf (Ik ben echt 'n groentje) :P En het beitsen gaat dat niet terug alles veel té donker maken?

  Mvg

 8. #8
  Het is een wandelstok, gemaakt om te gebruiken, dus hij krijgt gebruikssporen een mooi patina over de jaren! Een lapje olie hoogstens en na gebruik goed laten drogen is mijn advies. Hout valt niet uitelkaar als het een keer nat wordt .

  jaap

 9. #9
  Dat is dan ook weer waar Ik ga nog een beetje bekijken hoe ik 'm wil, vooral de kleuren etc. Ik post allesinds het eindresultaat op 't forum! Bedankt voor de tips ^^

 10. #10
  Hoi Ru,

  Ik maakte vroeger veel LARP attributen, zoals zwaarden, messen, bijlen maar ook stokken/staven. Houten spullen bewerkte ik met een scala aan kleuren in krijtverf, "slijt" plekken maakte ik door een patineerverf aan te brengen en die gecontroleerd weer deels te verwijderen. Met een beetje oefening geeft dat erg mooie resultaten. Als je bang bent om het te verpesten, lak dan je stok eerst af met een laag matte transparante lak op waterbasis (ik gebruik daarvoor Hermadix sneldrogende parketlak) en ga op die laag aan de slag. Mislukkingen laten ich dan relatief eenvoudig weer verwijderen, zolang je tenminste producten op waterbasis gebruikt. Is het eenmaal zoals je het hebben wil, doe er dan nog twee a drie lage matte lak overheen.

  Het verouderen van voorwerpen is een kunst op zich, net zoals het "neppen" van hout, bijvoorbeeld het aanbrengen van nerf op een saai stuk hout. Erg leuk om te doen, het is de moeite waard om je daar in te bekwamen. Op internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Als je aan roleplaying of iets dergelijks doet scheelt het je ook enorm veel geld als je zelf je spullen kan maken.

  Succes!

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top