Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: Beitels meteen bot

 1. #1

  Beitels meteen bot

  Dag allen,

  Ik ben nieuw hier en nieuw in het houtdraaien. Ik ben een beetje aan het experimenteren met kleine werkjes maar stuit al meteen op een probleem.

  Ik maak kleine werkstukjes (10x10cm) gemaakt van aan elkaar verlijmde stukjes berken multiplex. Ze moeten dienen als onderdeel voor lampen die uit meer onderdelen en materialen bestaan. Nu ben ik wel tevreden over het resultaat, maar na een kwartiertje draaien is mijn bijtel bot en kan ik aan het slijpen gaan. Als hij geslepen is gaat het de eerste minuten perfect, en dan begint het weer te minderen. Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen? Ik gebruik voorlopig wel goedkope HBM beitels. Maar voor ik investeer in een dure beitel toch eerst eens vragen of de lijm tussen de lagen multiplex misschien de oorzaak is, en of ik dan een specifieke beitelsoort moet gebruiken. Als ik bv. een beitel koop met wisselplaten en moet om het uur een ander wisselplaatje steken gaat het wel een dure grap worden.

  alvast bedankt,

  Dimitri

 2. #2
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dmi Bekijk Berichten
  Dag allen,
  aan elkaar verlijmde stukjes berken multiplex.

  ...
  Ik gebruik voorlopig wel goedkope HBM beitels.
  Daar ligt volgens mij je probleem. Multiplex draaien is dacht ik best een aanslag op eender welke beitels. Als je dan ook nog mindere kwaliteit beitels gebruikt lijkt dit me een te verwachten resultaat?

 3. #3
  Al doende leert men :-)

  Is er een bepaald type materiaal dat ik best kan gebruiken om multiplex te draaien zonder meer tijd te spenderen aan slijpen dan aan draaien?

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2015
  Locatie
  Roeselare, België
  Berichten
  1.026
  Dag Dimi,

  zoals Massis zegt, doet multiplex sowieso je beitels sneller afslijten door de lijm. Sommige fabrikanten van multiplex voegen zelfs opzettelijk stukjes metaal toe aan hun lijm om hun multiplex makkelijker te kunnen identificeren. Probeer eens een massief stukje hout te draaien en vergelijk de standtijd. Dan weet je meteen ook of het aan je beitels ligt of niet.

 5. #5
  Ik heb maar 1 crown schalenguts
  en de rest is allemaal HBM materiaal
  en over het algemeen ben ik best tevreden met de standtijd in verhouding met de prijs van de beitels
  ik zou wat populier proberen voor je projecten das lekker zacht
  veel sucses en hou ons op de hoogte
  mvg tom
  "You have your way.
  I have my way.
  As fore the right way, the correct way,
  and the only way , it does not exist"
  Friedrich Nietzsche

 6. #6
  DIe HBM beitels zijn gewoon van M2 snelstaal - dat kost tegenwoordig geen dr*l meer, ook niet in CHina. Standtijd is heel behoorlijk. Slijtage is m.i. vooral het gevolg van het draaien van multiplex, en dan vooral de lijm. Lijm doet altijd een grote aanslag op draaibeitels en ander snelverspanend gereedschap omdat het door struktuur en dichtheid het gereedschap veel heter laat worden dan hout.

 7. #7
  Daar was ik inderdaad een beetje bang voor.

  Wat betreft de lijm die ik zelf gebruik... zijn daar verschillende types in die beter of minder geschikt zijn voor houtdraaien? Ik gebruik nu pattex waterproof (omdat ik die heb staan). Maar het is voor interieurtoepassingen dus waterbestendigheid is zeker geen noodzaak. De lijm waarmee de multiplex gemaakt is kan ik natuurlijk niet wijzigen.

 8. #8
  Na een kwartier draaien van multiplex, vind ik een hele tijd voor een draaibeitel.
  Slijpen is trouwens een werkje van een paar tellen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top