Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 42
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2010
  Locatie
  Keerbergen, België
  Berichten
  626

  Houtbewerking, hoe begonnen?

  Even kort mijn vraag schetsen:
  Ik zit vrijwel dagelijks te kijken op dit forum naar alle mooie projecten die hier de revue passeren.
  De manier waarop sommige projecten verlopen daar heb ik als beginneling alleen maar veel respect voor.
  Ik ga er ook van uit dat je als beginneling niet zomaar een mooie kast/tafel/... tevoorschijn kan toveren zonder veel problemen?
  Zijn de meeste forumleden dan ook echte houtbewerkers?

  Zelf probeer ik zoveel mogelijk op te steken van dit forum, gecombineerd met youtube en boeken.
  Vorig jaar ben ik ook begonnen met een opleiding als meubelmaker, maar om eerlijk te zijn valt deze zwaar tegen.
  Ik had gehoopt dat we hierbij ook wat theorie zouden krijgen (welk hout voor binnen/buiten, waarmee rekening houten bij het uitzetten, etc), maar eigenlijk zijn we van les 1 er gewoon ingegooid.
  Intussen zijn we van 2 leerkrachten naar 1 teruggevallen, dus als je vragen hebt dan moet je regelmatig geduld hebben omdat de leerkracht tussen 2 lokalen moet schipperen (gelijkvloers en 3e verdieping).
  Regelmatig zijn we met 3 projecten tegelijk bezig, repetitief met 10 mensen wat balkjes zagen op een paneelzaag zijn maar enkele dingen waar ik me aan stoor.
  We zijn immers niet voor niets met 37 mensen begonnen en nu zijn we misschien nog met 12...
  Ik ben zwaar aan het twijfelen om deze opleiding dan ook vroegtijdig stop te zetten, alleen weet ik niet hoe ik best mijn kennis verder kan verrijken?

 2. #2
  Ik kan jouw situatie niet beoordelen op je verhaal hier boven, maar wat ik wel weet is dat ik ondanks de door jouw hierboven geschetste situatie heel graag een opleiding zou willen doen. ook al heb je minimale begeleiding, het is altijd meer dan wanneer je niets hebt. je heb veel gereedschap tot je beschikking ondanks dat je er regelmatig even op moet wachten. ik ben begonnen met een houten blokschaaf, 2 veilen, 4 lijmklemmen en wat ander klein handgereedschap van mijn vader. ik heb een zaag gekocht en hier en daar wat meetgereedschap bij elkaar gescharreld en gewoon begonnen. elke maand heb ik een investering gedaan (schroefboormachine, afkortzaag, stanley bailey beitelset, winkelhaak, omslagboor met bits etc etc..)

  nu heb ik een leuke set gereedschap met mooie zagen, beitels hamers en alles wat ik in de basis nodig heb. het heeft me een (voor mij) klein fortuin gekost maar weet nog steeds niet hoe ik sommige stukken gereedschap het beste kan gebruiken in bepaalde situaties.

  Wat ik wil zeggen is, denk goed na over waarmee je stop, je heb nu een leertraject met mogelijkheden en resources, als je daar mee stop houd je geld over voor investering in eigen gereedschap maar leer je niet hoe je deze het beste kan gebruiken. ook leer je geen technieken en dergelijken.

 3. #3
  Theorie kan je opdoen op internet, zoals welke houtsoort en dergelijke, daar is dit forum bijvoorbeeld zeer geschikt voor.

  Maar zoals lhoornweg al zegt, je krijgt wel de mogelijkheid om te zien welk gereedschap je waarvoor nodig hebt, hoe het werkt etc. Dat is vaak de echte waarde van zo'n cursus, het leert je miskopen te voorkomen, en te bepalen welke richting je echt leuk vind.

 4. #4
  Hallo Den Deze,

  Cursus houtbewerking
  volgen is heel populair, de meeste zitten bomvol.
  Daarom is het een merkwaardig verhaal: het terugvallen op 1 leraar terwijl er 37 cursisten ingeschreven zijn? Tenminste als die op hetzelfde moment les krijgen.
  De leraar zal zich uit de naad moeten werken.

  Er zijn massa's websites en boeken die je kunnen adviseren over houtsoorten en hun gebruik.

  Geen idee waar je juist les volgt maar er zijn diverse opleidingen binnen een straal van 20 km van je woonplaats.( Leuven , Lier, Mechelen, en misschien meer) Dus even bij de andere gaan kijken op opendeurdagen om te kijken of het daar beter is.

  Hoe dan ook is de opleiding een kans om diverse machines en hun gebruik te leren kennen. Dat zal anders zeer moeilijk worden. En van medestudenten steek je ook heel veel op. Ondertussen ben je bezig ipv naar beeldscherm te staren.

  Ik gok dat er maar een kleine minderheid van de leden op dit forum "echte houtbewerkers" zijn, om op je vraag te antwoorden.

  groeten,
  Ornament

  www.beeldhouwen.net
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 01-03-16 om 11:13.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Wat een rare situatie dat de Leeraar twee klassen moet bij houden, die man rent zo wat af op een dag. En ze noemen dit ook nog een opleiding meubelmaken zonder theorie, je moet m.i. toch weten met welk materiaal je aan het werken bent? Ook de werking van de machines zoals vlak vandiktebank, cirkelzaag, en lintzaag dat moeste wij vroeger tot in den treuren herhalen hoe dat in elkaar zat. Ik snap dat zo'n manier van les geven de studenten niet erg motiveert, toch adviseer ik Den Deze de opleiding af te maken, je steekt er immers altijd wat van op, of je zou een andere school moeten vinden waar wel een degelijke opleiding gegeven wordt zoals in Maaseik Limburg.

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 6. #6
  Een (meubel)opleiding is maar zo goed als zijn leraar, maar als één man 37 leerlingen moet aansturen bij hun eerste schreden op het pad naar het vakkundig bewerken van hout scheelt er ook qua organisatie wel wat.
  Maar zoals al gezegd iets is beter dan niets, en sommige dingen leer je nu éénmaal beter "live" dan "virtueel". Heel belangrijk bij een opleiding is een goede "fundering" Dwz. de kennis van de diverse houtverbindingen, waar en hoe toe te passen, en de nodige productkennis. Hier dus kennis van diverse houtsoorten incl. fysisch - technische eigenschappen en zaagwijzen, diverse plaatmaterialen, etc.
  Zeker tijdens een eerste jaar moet er veel repetitief werk gedaan worden om bepaalde technieken er in te stampen Ook later heb je veel baat bij het maken grote reeksen of serie's, het kweekt automatismen aan. Houtbewerken is een vak, en niet elke dag is er leuk, of uitdagend, werk te doen Soms is het gewoon verstand op nul en aanpakken, maar ook daar word je op de duur beter door.
  Je bekwamen in een bepaald vakgebied betekend ook nog alle dagen (willen) bijleren, volleerd ben je nooit, het word wel makkelijker en sneller werken naarmate je het vak meester word, en daar helpt veel repetitief werk zeker aan mee, alhoewel je daar op het moment zelf wel eens anders over denkt

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2010
  Locatie
  Keerbergen, België
  Berichten
  626
  Oorspronkelijk was de opleiding voorzien voor 14 cursisten, maar bij de aanvang bleek dat we met 37 waren.
  Met z'n tweetjes aan een werkbank staan was dus al de eerste frustratie.
  Uiteindelijk is er een 2e leerkracht bijgekomen, dat ging dan al iets vlotter.
  Eerste les was onmiddellijk een zaag- en steekoefening in yellow pine, maar tot op heden hebben we nog niet gepraat over hout zelf.
  Nu zijn we nog met 12 mensen, maar de 2e leerkracht is buiten strijd wegens een knieblessure.
  Onze leerkracht moet nu dus over en weer lopen tussen de machinezaal (gelijkvloers) en ons leslokaal (3e verdieping).
  Omdat sommige mensen hun werkstukken mee naar huis nemen dan moeten de leerkrachten steeds sneller met nieuwe projecten op de proppen komen, waardoor ik nu met 3 projecten tegelijk bezig ben, allemaal met verschillende afmetingen etc.
  Ik spring dus van de hak op de tak, waardoor ik niet het gevoel heb dat ik iets bijleer maar gewoon alles achterna moet hollen.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Ik vraag mij af, waarom hout bewerken voor zowel timmeren als meubelmaker nu zo in de belangstelling staat? Ik meen mij te herinneren dat er een hele tijd geleden, zeg maar ± de jaren 90, niemand op een enkeling na op een opleiding houtbewerken af kwam?

  Groet Pel.
  Pel; Hout wirktj.

 9. #9
  Geen idee, maar als ik bij ons kijk in het VTI waar ik les volg. is het aanbod toch niet overweldigend.

  1ste jaar manuele houtbewerking (september tot februari)
  2de jaar machinale houtbewerking (september tot juli)
  3de jaar interieur (kasten maken)

  en daar houdt het aanbod op. echt uitgebreider dan dat is er niet vinden in brugge. en ga je naar syntra betaal je een stuk meer en krijg je er een stukje cad design bij tegenwoordig...

  zou graag meer cursus volgen maar blijft beperkt ondanks uitgebreide interessen (16 studenten in het 1ste jaar nu)

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.524
  Als ik de opleiding meubelmaker bekijk in Maaseik Syntra dan is dat toch een heel pakket wat je voor geschoteld krijgt?

  Groet Pel
  Doelgroep:
  Deze opleiding is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen met ambitie als meubelmaker.
  Na het slagen in alle examens en de eindproef, behaal je het getuigschrift van meubelmaker.
  Via het traject van meubelmaker ben je niet in orde om je te vestigen als aannemer.


  Programma:
  1ste (Basis) Jaar Meubelmaker (136u)

  • Module basis werkvoorbereiding en machinale houtbewerking

  2de Jaar Meubelconstructie (128u)

  • Theorie (18u)
  • Praktijk (110u)
   • Technisch tekenen (12u)
   • Machineleer (2u)
   • Vervaardigen eenvoudig meubel (96u)
    • Werktekening
    • Houtstaat
    • Zagen en schaven
    • Afschrijven
    • Machinale bewerkingen
    • Samenstelling werkstuk
    • Afwerking werkstuk

  • Moduleproef

  3de Jaar Meubelmaker (136u)

  • Theorie incl kostprijsberekening (44u)
  • Praktijk (92u)
   • Technisch tekenen (16u)
   • Machineleer (16u)
   • Vervaardigen van meubelontwerp (60u)

  • C-(Eind)proef verdediging (1u)

  Pel; Hout wirktj.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top