Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 12 12311 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 114
 1. #1

  alaskan mill met 2 kettingzaag motoren.

  beste Forumgenoten,

  Na enkele jaren afwezig te zijn geweest ben ik weer terug op woodworking. leuk ook om te zien dat er meer mensen in de tussentijd zijn begonnen met planken zagen met de kettingzaag. Nu ben ik daar zelf ook al een 5 jaar mee bezig, ik ben begonnen met een zaagframe van stihl/logosol waarmee ik 1 meter breed kan zagen. inmiddels heb ik ook een logosol big mill basic, waarmee ik nog grotere stukken zaag. maar nu ben ik toch weer tegen de grenzen aangelopen...

  IMG_20160130_134459834_HDR [541319].jpg
  stihl ms880 met 1.20 meter blad om een beeld te vormen van de maat.

  IMG_20160128_165016622_HDR [541321].jpg
  IMG_20160128_165331969_HDR [541320].jpg

  de beuken stam is op het dikste eind 1.85 diameter, is 5 meter lang en weegt 9.5 ton. Ik heb deze op marktplaats gekocht en laten dumpen op het terrein van m'n werk. de bedoeling is om er tafelbladen van te zagen, en hiervoor ben ik met een nieuw zaagsysteem begonnen: de zogenaamde 'dual ended chainsaw mill' mijn vertaalpoging: plankenzaag met 2 kettingzagen. hiervoor heb ik een blad gekocht met 2 aansluitingen, dus aan beide uiteindes een kettingzaag. met dit blad kan ik 1.88 breed zagen. en de ketting van 230 schalen word aangedreven door 2x 121cc stihl kettingzagen. het frame is opgebouwd met aluminium systeemprofielen. en daar ben ik verder op gaan bouwen met staal, ideaal want je kan aan alle kanten sleufmoeren in de profielen schuiven.

  IMG-20160220-WA0000 [534876].jpg
  IMG-20160225-WA0003 [534877].jpg

  de bedoeling is om 2 lange aluminium balken 100x100 uit te richten over de stam en daar met de geleideklossen overheen te glijden. de zaag word voortbewogen met een 12v lier, waar ik touw i.p.v staalkabel op heb gezet. het voordeel hiervan is is dat bij een normale alaskan mill, de zaag constant tegen de stam aan wil trekken. als mijn zaag over geleidebalken loopt, gebeurd dit niet. hierdoor hoef ik zelf geen enkele inspanning te doen om de zaag voort te bewegen. en omdat ik afstandsbedieningen op de kettingzagen en op de lier ga maken, sta ik dus niet met m'n neus in de uitlaatgassen en de stof.

  IMG_20160226_170821869.jpg

  de volgende uitdaging is natuurlijk het drogen van zulke enorme platen. Ik ben zelf bang dat als ik ze bij een normale drogerij breng dat ze er geen raad mee weten of ze te agressief drogen. Ik was nu ook een beetje aan het kijken naar de logosol sauno- een droogapparaat die je in een zelfgemaakt geisoleerde box plaatst, om daarmee het hout d.m.v stoom te drogen. dit schijnt dan sneller en stabieler te drogen. als iemand ervaringen heeft met dit systeem, zou ik het graag horen

  groeten, Mark
  Laatst gewijzigd door markvanzee; 26-02-16 om 21:58.

 2. #2
  een mooie stammetje. Zo te zien ben je daar nog wel even zoet mee.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Maar, dat je zaag tegen de stam aantrekt komt omdat hij aan de onderkant trekt, en die onderkant ondervindt dan een reactiekracht waardoor hij naar de stam toe wil. Met twee motoren trekt de ene zaag en 'duwt' de andere. Die andere motor zal dan ook 'achteruit' moeten lopen. De ketting loopt dus nog steeds 1 kant op en de reactiekracht is er dan ook nog. Verder moet de ketting wel stevig gespannen staan, want een beetje slack aan 1 kant van het blad kan je niet hebben, dan loop je kans dat de ketting eraf loopt.

  Of zie ik nu iets over het hoofd?

  En verder ben ik over een jaar of 2 a 3 wel zover met de verbouwing thuis dat ik plek heb voor een keukentafel van een meter of 4....

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door houtenklaas Bekijk Berichten
  Maar, dat je zaag tegen de stam aantrekt komt omdat hij aan de onderkant trekt, en die onderkant ondervindt dan een reactiekracht waardoor hij naar de stam toe wil. Met twee motoren trekt de ene zaag en 'duwt' de andere. Die andere motor zal dan ook 'achteruit' moeten lopen. De ketting loopt dus nog steeds 1 kant op en de reactiekracht is er dan ook nog. Verder moet de ketting wel stevig gespannen staan, want een beetje slack aan 1 kant van het blad kan je niet hebben, dan loop je kans dat de ketting eraf loopt.

  Of zie ik nu iets over het hoofd?

  En verder ben ik over een jaar of 2 a 3 wel zover met de verbouwing thuis dat ik plek heb voor een keukentafel van een meter of 4....
  hallo Houtenklaas.

  beide kettingzagen draaien dezelfde kant op, er hoeft er niet eentje op de kop te zitten ofzo. de andere zaag zit alleen 180 gedraait aan de andere kant. de ketting van zo'n blad vliegt er inderdaad snel af, daarom moet je met dit systeem eerst met 1 zaag zagen, de andere zaag draait dan gewoon stationair, dit is geen probleem omdat de koppeling door middel van middelpunt vliegende kracht aangrijpt, dus als de zaag niet draait dan draait het kettingwiel gewoon op een lagertje. je begint dus met een draaiende zaag, en zaagt een 10 cm diep het hout in. dan heeft je ketting geleiding in de zaagsnede zodat hij er niet zo snel afvliegt. dan kun je dus beide zagen vol gas laten draaien.

  enne.. keukeltafeltje kan geregeld worden

  groeten mark

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Ik geloof graag dat dat gaat werken, zo'n dubbelzijdig zwaard is niet voor niets gemaakt. Maar mijn (hobby)ervaring met kettingzagen laat zien dat er op de bovenkant van het blad altijd wat slack zit in de ketting. Hoe wordt dat opgevangen, zit er een 'dynamische' kettingspanner in beid motoren?

  Begrijp me goed, ik probeer het idee niet af te kraken, ik ben ook niet erg nieuwsgierig, maar ik wil wel graag alles weten

  En ik blijf dit topic volgen om te kijken hoe het mijn toekomstige keukentafel vergaat

 6. #6
  hallo houtenklaas, nee ik heb geen dynamische kettingspanner, en er zit inderdaad wel wat rek op zo'n ketting, maar hopelijk valt dit met goed smeren wel mee. maar ik heb natuurlijk wel op beiden zagen een verstelling op de ketting te stellen, dus ik moet gewoon af en toe dat verstellen, vooral nu wanneer de ketting nieuw is.

 7. #7
  Hoe hou je de toppen van die zagen precies uitgelijnd t.o.v. elkaar?

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jurriaan Bekijk Berichten
  Hoe hou je de toppen van die zagen precies uitgelijnd t.o.v. elkaar?
  hallo Jurriaan,

  ik maak uit je vraag op dat je denkt dat elke zaag zijn eigen zaagblad heeft? dat is niet het geval. in deze opstelling werk ik met 1 zaagblad van 2.2 meter, met 2 aansluitingen. dus i.p.v neuswiel een 2e kettingzaag aansluiting.

 9. #9
  Hallo

  gaaf hoor, ik ben heel benieuwd naar je bevindingen!
  Sowieso respect voor alles tot nu toe.

  Mocht je daar geen bezwaar tegen hebben zou ik het geheel ook heel graag eens live willen bewonderen.
  Ik zaag zelf ook voor de hobby met een mill maar geen dubbele, 150 cm met een MS880.
  Ik kom wel lengte tekort voor een paar stammen dus ik zit ook al af en toe te kijken naar oplossingen zoals deze maar ik hoorde van iemand met zo'n zelfde als jij dat hij het nog niet mee vond vallen, zo breed zagen.

  Lijkt me wel lastig met tussendoor tanken, die 2e motor ondersteboven.
  Mijn ervaring is dat brede beuken bladen vreselijk langzaam zagen en zeker deze stam zul je niet redden op één tankbeurt. 2 ook niet denk ik...
  Heb je daar een oplossing voor of haal je gewoon het geheel uit de zaagsnede, tanken en weer terug?

  Ik ben ook heel benieuwd naar je afstand bediening, zowel voor de lier als voor het gas.
  De lier moet je vrij goed kunnen regelen volgens mij, als hij te hard trekt, is het niks en te zachtjes is ook zonde. Gaat al langzaam genoeg meestal...
  Ik doe het met een handlier, dat is al een wereld van verschil tov gewoon duwen. Helemaal zonder lier ben je snel zat

  Drogen zou ik zelf gewoon buiten doen, rustig aan en uit de zon en de regen.
  Hoe dik ben je van plan te gaan zagen?

  groeten Bo

 10. #10
  ha Bo,

  de zagen zitten allebei met de tank naarboven, zie foto's. natuurlijk mag je komen kijken, maar ik ben van plan het geheel ook te gaan filmen dus dat zal ik dan t.z.t wel op het forum zetten.
  ik heb een lier met variabele snelheid, zegmaar zo'n soort knopje als bij je accutol maar ik vond dit niet goed genoeg regelbaar. daarom heb ik nu een regelaartje besteld waarmee ik als het goed is de motor van de lier traploos kan regelen met een potmeter. daar wil ik dan een stroomdraadje aan maken van 3 meter zodat ik hem van afstand kan bedienen. hetzelfde bij de zagen, daar heb ik gewoon een remkabeltje naar de gashendel gemaakt en heb ik gashendels van een trilplaat. de bedoeling is om naast de stam mee te lopen, dus zelf niks te gaan duwen/gasgeven ofzo.

  ik denk dat ik inderdaad wel meer dan 2 keer moet tanken ja.. vooral met mijn opgevoerde 084 die zuipt nog harder dan de 880.

  ik denk de platen +-100 mm dik te gaan zagen.

  grappig om te horen dat er nog iemand mee bezig is in nederland,(met 2 zagen op 1 blad) ik dacht dat ik de enige gek was.

  groeten mark

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top