Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  Zonnewering terras - Vakwerk ophangen aan staalkabels (of niet?)

  Aan ons terras zouden we een zonnewering willen voorzien, zodat:
  1. De woning minder opgewarmd wordt via het schuifraam.
  2. We in de schaduw op het terras kunnen zitten.

  terras.jpg

  Het schuifraam is 5,5m breed, dus we zouden graag een overkapping van ongeveer 6m x 3m hebben. Dat is ongeveer de grootte van het tijdelijke terras dat we nu met steentjes voorzien hebben.

  De bedoeling is een vakwerk te voorzien waarover we een doek kunnen spannen. Dit wordt dus niet toegelegd met pannen, glasplaten, etc., er hoeft ook niet over gelopen te worden. De constructie dient ook demonteerbaar te zijn, deze zou slechts van (ongeveer) Mei tot September opgesteld worden. Met een sneeuwlast dient dus ook geen rekening gehouden te worden.

  In eerste instantie dacht ik aan een klassieke opstelling met palen, zoals er hier al een heel deel topics lopen voor terrasoverkappingen en carports.

  Nu had ik het volgende idee: Eenzelfde vakwerk, maar aan de muur bevestigd met 'balkendragers', en van bovenaf opgespannen met staalkabels (en draadspanners). Zoiets:

  Zonnewering terras - 1.jpg
  Zonnewering terras - 2.jpg
  Zonnewering terras - bovenaanzicht.jpg

  Ik heb nu balken van 50x100mm getekend, om een doek te dragen overkill natuurlijk, maar het lijkt me visueel 'mooi'. Bevestiging van de balken aan de muur zou ik met balkendragers doen:
  balkendrager.jpg
  Die schilder ik dan in de RAL kleur van men ramen, zo vallen ze niet zo hard op in de periodes dat de constructie niet is opgesteld. Bevestiging in de gevelsteen waarschijnlijk best met een chemisch anker.

  De staalkabels bevestig ik ook met een oogbout met chemisch anker ongeveer 1m hoger. Staalkabels voorzien van een draadspanner (tondeur) om mooi te kunnen opspannen.
  draadspanner-rvs-m6.jpg

  In het vakwerk kan ik in principe ook gewoon een oogbout draaien, maar ik heb wat reservaties over de degelijkheid daarvan. Misschien bestaat er ook een metalen hulp bevestigingsstuk dat hier wat meer bedijfszekerheid geeft.

  Het vakwerk heb ik nu getekend met telkens een kruis per vak, niet perse nodig, maar wel mooier en waarschijnlijk makkelijker om mijn doek te bevestigen/ondersteunen.

  Waar ik nog aan denk is het eventueel 'pakken' van de wind onder de constructie. De staalkabels fungeren enkel voor een kracht naar beneden. Wanneer de wind onder het doek pakt wordt enkel de muurbevestiging belast.

  Heeft er iemand ervaring met gelijkaardige constructies en/of hier tips of kritiek over? Het alternatief met palen staat nog steeds open, maar dit leek me een leuke optie.
  Laatst gewijzigd door SereN; 22-02-16 om 19:53.

 2. #2
  Met opwaartse windbelasting moet je zeker rekening houden, opspannen naar boven en onder kan een mogelijke oplossing zijn. Hoek van de spandraad en de horizontaal minimaal 30 graden. Vergis je niet in de krachten die kunnen ontstaat, een zonnescherm kan je uit voorzorg dicht doen bij harde wind, het doek losmaken doe je iets minder vlug.
  Het doek wel op afschot leggen om het regenwater kwijt te raken.

  Succes
  sometimes you just need a bigger hammer

 3. #3
  Kun je m niet scharnierend maken en dan aan je muur een katrol bevestigen(zoiets: https://www.google.nl/search?q=opkla...-NTyJRRJwXM%3A)? Dan kun je m in het geval van harde wind snel optrekken. Als je m aan kabels hangt heeft de wind altijd vrij spel.

  Mooi huis trouwens!

 4. #4
  vergis je niet in de windbelasting: bij grote zonneschermen zit meestal een automaat geschakeld op wind en zon om ervoor te zorgen dat het spul snel weer opgerold kan worden. 6 x 3 = 18 m2 daar kom je met een zeilbootje aardig mee vooruit...

 5. #5
  Dit is onmogelijk met staalkabels, zoals aangegeven heb je last van de windbelasting. In de berekeningen wordt windbelasting gezien als statische belasting, de gehanteerde normen zijn tegenwoordig de Eurocodes. De winddruk in Nederland kan oplopen tot 2kN/m2, ofwel 200kg/m2.

  Je kan deze kwestie wel voorleggen aan een constructiebureau, zij kunnen dan een berekening maken of het eventueel mogelijk is met trek- en drukstangen vanaf de gevel.

 6. #6
  Waarom dan niet gewoon een knikarm zonnescherm? Gaat bijna horizontaal naar buiten en heeft een wind beveiliging ingebouwd en kun je eventueel electrisch bediend ook met windautomaat voorzien zodat hij vanzelf omhoog gaat als er teveel wind is.
  If you can't fix it with a hammer, it must be electrical.

 7. #7
  fantic: omdat me dat minstens €3.600 kost... (Harol BX270), en we dat niet echt mooi vinden. Maar waarschijnlijk inderdaad de meest praktische oplossing. Ik heb er al een stopcontact voor voorzien (rechtboven schuifraam). Ik dacht nu 'even' iets in mekaar te klussen voor een paar 100 euro.

  ferdy: Aan drukstangen heb ik ook gedacht, maar dan wordt het me teveel gedoe. Je kan ook kabels naar beneden spannen, maar dan kan je al even goed palen zetten.

  Ronald, Eug3ne: Bedankt. Die wind blijkt inderdaad de bepalende factor. Dat afschot voor het doek neem ik mee.

  Lontemanos: Bedankt! Een systeem met een katrol had ik niet meteen voor ogen, zo'n opgeklapt gevaarte van 18m2 is ook geen zicht. Wanneer we dan niet thuis zijn (=opgeklapt) kan de zon dan ook gewoon binnenschijnen (=opwarming).
  Laatst gewijzigd door SereN; 23-02-16 om 07:25.

 8. #8
  Ik was vorige week bij een klant die allerhande beslag produceert voor schuifdeuren en dergelijke.
  Zij hebben ook beslag voor schuivende luiken.

  Vond ik wel een knap idee voor een modern gebouw.
  http://www.rob.be/nl/deurbeslag/prod...-enkele-luiken

 9. #9
  Heb je gedacht aan een harmonicadoek? Als het doek ingevouwen is heb je een strak frame met alleen wat palen en liggers.

 10. #10
  Gids: Dat ziet er mooi uit. Voor de huidige nieuwbouwwoningen denk ik dat dit meer en meer van bij de ontwerpfase gaat moeten geimplementeerd worden. Wij hebben redelijk veel kenissen met een nieuwbouwwoning, en bij allen overhit de woning in de zomer. (Wanneer het 's nachts niet afkoelt, en je dus niet kan verfrissen met het ventilatiesysteem).
  Zo'n vaste (verschuifbare) lamellenstroken zie ik bij ons nu niet echt als optie, dat impliceerd dat je altijd een beperking van je zicht hebt. Terwijl wij in de winter en tussenseizoenen net graag zoveel mogelijk zicht en zon binnen hebben.
  Hun vouwluiken lijken me dan ook nog wel iets: http://www.rob.be/nl/deurbeslag/cata...oor-vouwluiken
  Al zal dit ook wel alweer niet de goedkoopste oplossing zijn (maar je krijgt er dan ook wel wat voor).

  Marco: Zo noemt dat dus! Dat hadden we wel al eens ergens gezien, en was eigenlijk ons eerste gedacht. Een snelle zoektocht levert bijvoorbeeld http://youtu.be/FKsEYlfybzw op. Ik ga het verder onderzoeken, bedankt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top